NOVO SELO PALANJEČKO

NEVJEROJATAN EPILOG MUČNOG SLUČAJA Vlasniku kojeg je policija prijavila jer je psa vezao lancem za auto i vukao po cesti - vratili životinju!

 
Ilustracija
 David McGill / Alamy / Alamy / Profimedia

Sjećate li se slučaja iz siječnja, kada je 83-godišnjak iz Novog Sela Palanječkog navodno vezao psa lancem za automobil i vukao ga po cesti? Sjećate li se možda kako su se svi zgražali, a policija vrlo ozbiljno pristupila tom slučaju? Sjećate li se, nadalje, kako vlasnik nije zadržan na policiji, nego se nakon razgovora s momcima u plavom mirno vratio suživotu sa svojim psom, kojeg je uzeo nazad iz skloništa, jer mu to nitko nije zabranio?

Pitate se što se točno tu dogodilo i kako je moguće da pas nije oduzet vlasniku i da ga je mogao ponovno dovesti kući? Kaznena prijava protiv vlasnika je, pisali su mediji odmah nakon što se sve ovo odigralo, podnesena.

Što se onda točno dogodilo? Odgovor je jednostavan: pas se nije baš jako ogrebao na toj cesti, gazda to nije namjerno napravio, bio je tužan zbog svega, a osim toga, hrani ga. Zaista, inspektori su mu kod kuće našli žutu vreću hrane jedne poznate marke koju nećemo reklamirati. Veterinarskoj je inspekciji to sasvim dovoljno.

'Površinske rane na ekstremitetima'

Rekli su nam da ih je 22. siječnja policija nazvala i zatražila od njih "uputu o postupanju vezano uz pregled i utvrđivanje težine ozljeda na psu za kojega im je prijavljeno da ga je posjednik vukao zavezanog za auto". Kažu da je dežurni liječnik Veterinarske stanice Sisak pregledao psa i sanirao lakše rane. Točna formulacija iz odgovora koji su nam poslali je "površinske rane na ekstremitetima".

Rekli su nam da je pas nakon toga smješten u sklonište, a pošto vlasnik nije lišen slobode, sutradan je došao po njega.

- Napominjemo ujedno da smo adresu i ime vlasnika psa dobili tek nakon dva dana od skloništa. Veterinarska inspekcija je 24. siječnja kod posjednika utvrđivala uvjete držanja i način skrbi posjednika o psu. Utvrđeno je da je posjednik psa, mješanca, starog osam godina, udomio prije sedam godina i svake godine redovito provodi cijepljenje protiv bjesnoće i dehelmintizaciju psa. Psa hrani dehidriranom hranom, koja je zatečena u kući, i osigurava mu dnevno svježu pitku vodu. Pas spava i boravi u kući, a ima i slobodan izlaz u veliko ograđeno dvorište kada je posjednik kod kuće. Pas je dobrog gojnog i zdravstvenog stanja izuzev površinskih rana na mekušima te podlaktici desne noge. Prilikom nenajavljenog posjeta ove inspekcije pas je ležao na prostirci u hodniku i nije pokazivao nikakve znakove straha, uznemirenosti niti agresivnosti. O psu se isključivo brine posjednik koji jedini i živi na navedenoj adresi - stoji u odgovoru inspekcije.

Slijedi još detalja cijelog slučaja:

- Svojim iskazom vlasnik psa izričito je tvrdio da psa nije imao namjeru ozlijediti, već naprotiv, da je događaj splet nes(p)retnih okolnosti. Slijedom zatečenog stanja prilikom posjeta veterinarskog inspektora nije bilo pokazatelja da je pas u bilo kakvoj ugrozi od vlasnika. Naprotiv, mišljenja smo da bi odvođenje psa bez dokaza o zlostavljanju za istog predstavljalo novu traumu a ne dobrobit.

Vrlo je brižan

Potom su nam napisali i ovo:

- Pas je pobjegao posjedniku iz dvorišta. Posjednik je pronašao psa u obližnjoj ulici te ga stavio u prtljažnik. U vožnji prtljažnik se otvorio, a pas je iskočio. Posjednik se zaustavio odmah, a najviše 30 metara od iskakanja psa (za to posjednik ima svjedoke koji su se našli na mjestu događaja). Nadalje, uvidom u zdravstveni karton psa u veterinarskoj ambulanti gdje je pas registriran utvrđeno je da vlasnik provodi sva preventivna cijepljenja, da se vlasnik prema životinjama, a napose prema ovom psu, izuzetno brižno odnosi.

Također, nadležni veterinar je spreman svjedočiti ukoliko bude potrebno. Ponavljamo kako do trenutka pisanja ovoga odgovora veterinarska inspekcija Državnog inspektorata nije zaprimila nikakvu prijavu od strane nadležne policijske uprave da je u konkretnom slučaju vlasnik počinio djelo u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životinja. Stručnost i rad inspektora veterinarske inspekcije Državnog inspektorata ogledni su u njihovim postupanjima, a poglavito u području zaštite životinja - stoji u odgovorima koje su nam poslali.

Je li sve doista slučajno?

Ljubiteljima životinja ostaje puno neodgovorenih pitanja... Je li pas ispao iz prtljažnika, kako vlasnik tvrdi, ili kroz prozor, kako neki kažu. Ako je ovo drugo, onda se nameće pitanje tko se na temperaturama u minusu vozi sa širom otvorenim prozorima, kroz koje uspije ispasti pas u tipu njemačkog ovčara?

Živi li taj pas zaista u kući s pristupom dvorištu ili je, kako tvrde lokalni aktivisti, neprestano na lancu? Je li se vlasniku povjerovalo samo zato što psa hrani? I pitanje koje muči mnoge koji su pročitali ovu priču: gdje je pas sada? Je li opet slučajno ispao iz auta i izgrebao se? Ili svi gledaju na stvar crno, a pas zapravo spava doma. Je li to zaista bio slučajan događaj, koji je vlasnika rastužio i psa ozlijedio, ili je nešto daleko zlokobnije na stvari?

Ne znamo, ali veterinarska inspekcija zna. Oni kažu da je sve savršeno u redu. Moramo im vjerovati, jer oni nikada do sada nisu pogriješili i donijeli odluku koja je naštetila životinji. Zaista, oni nisu nikada donijeli krivu i lošu odluku, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47