NIZ NEJASNOĆA

NEVJEROJATAN PROPUST UOČI PODJELE STAMBENIH POTICAJA Presudno je tko se prvi javi, ali nitko ne zna kako će se redoslijed prijava provjeravati!

 HANZA MEDIA

Kada se poticaji dijele iz novca poreznih obveznika, onda svatko želi biti siguran da su oni otišli u prave ruke. U slučaju subvencioniranih kredita, a procjenjuje se da će svaki sretnik koji ga dobije u prosjeku biti nagrađen s oko 15.000 eura, čini se da definirana pravila igre nisu baš pravedna ni transparentna.

Glavni kriterij za dobivanje kredita bit će brzina kojom je netko uspio skupiti i predati traženu dokumentaciju. Na pitanje kako će to kontrolirati, u Agenciji za promet nekretninama (APN), instituciji koja će nadzirati provedbu ove Vladine mjere, tek kažu da se od dana zaprimanja zahtjeva, a to je 4. rujna, uvodi “princip rada redomata” za potrebe zaprimanja zahtjeva od banaka.

- Dakle, kako pojedina kreditna institucija dostavi, s njihove strane, obrađene i posložene zahtjeve, APN će ih istim tim redom i zaprimati. Svaki zahtjev će dobiti svoj redni broj, a tim redom će se isti i odobravati, pojašnjavaju. No, kako će se kontrolirati kada je koja banka zaprimila zahtjev, kojom ga je brzinom obradila te mora li ga proslijediti, primjerice, mailom ili poštom? Kako kažu u APN-u, zakon nije definirao način na koji se zahtjev šalje.

Nedorađene mjere

Očito je da mnogo drugih tehničkih detalja zakon nije definirao, kao ni naputak o načinu rada APN-a. Stoga sve upućuje da će primjena mjere koja je trebala uveseliti mnoge mlađe od 45 godina, a rješavaju stambeno pitanje, biti osuđena na improvizaciju, kao i brojne prigovore onih koji ispadnu iz igre.

Budu li žalili, rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar prilikom predstavljanja samog modela, imat će dokumentaciju na dva mjesta; u banci i u APN-u, gdje će biti navedeno kada su predani zahtjevi za kredit. Stoga će problem moći prijaviti oni koji su predali zahtjev u određenom trenutku, a banka ga nije proslijedila.

S obzirom na nejasna pravila, koja će se vjerojatno rješavati u hodu, očito je da će banke imati mnogo diskrecije u odlučivanju kome dati prednost. Neslužbeno se može čuti da ni same banke nisu zadovoljne pravilima po kojima se one natječu u ovom procesu. “Vjerojatno bi bilo bolje da su bankama dodijeljene određene kvote jer bi tako mogli pravednije konkurirati klijenti svih banaka koje sudjeluju u dodjeli subvencioniranih kredita. Ovako je moguće da, primjerice, neke banke dobiju nesrazmjerno veći udjel”, rekao je član uprave jedne srednje velike banke. Ipak, bankama je u cilju da se što bolje prilagode datim uvjetima pa nema sumnje da će one učiniti sve da se proces odvija uz što manje problema.

Nemoguća kontrola

- Sustav kontrole u RBA postoji, a što se tiče uvažavanja zahtjeva APN-a, oni se evidentiraju prema trenutku zaprimanja potpunog zahtjeva u APN-u - kažu u toj banci. Kako pojašnjavaju u Erste banci, svaki obrađeni zahtjev imat će evidentiran datum i vrijeme te će se fizički nositi u APN. Čim se obradi, svaki zahtjev zasebno predat će se službenicima APN-a. Svi predviđaju da će, najblaže rečeno, u prostorijama APN-a u ponedjeljak vladati prilična gužva, a ne isključuje se ni određeni kaos. Ako se dokumenti nose fizički, među brojnim nejasnim pitanjima je i ono kako će, primjerice, konkurirati banke koje nemaju sjedište u Zagrebu, primjerice Istarska kreditna banka ili Podravska banka.

Ono što je zasad sigurno jest činjenica da vlada vrlo veliki interes za subvencionirane kredite. Otkako je najavljen sam zakon, u Zagrebačkoj banci potvrđuju da su građani iskazali veliki interes za kupnju nekretnine uz subvenciju države. Banka je klijente informirala o potrebnoj dokumentaciji za odobrenje kredita te o uvjetima stambenih kredita uz subvenciju APN-a.

- Sve klijente koji su iskazali interes za kupnju nekretnine u okviru ovog programa evidentirali smo u sustavu kako bi nakon objave natječaja moglo promptno reagirati i omogućiti klijentima što bržu realizaciju kredita jer su državna sredstva ograničena te da će se zahtjevi odobravati sukladno vremenu zaprimanja u APN - kažu u Zabi. Pritom pojašnjavaju da se svaki zahtjev evidentira prema redoslijedu zaprimanja cjelokupne dokumentacije potrebne za redovito odobrenje kredita u banci i dokumentacije koja je potrebna APN-u za realizaciju subvencije. Pristigle kompletirane zahtjeve za odobrenjem stambenih kredita uz subvenciju države, ističu u Zabi, odobravat će u najkraćem mogućem roku, kako bi se po objavi natječaja zahtjevi mogli odmah proslijedili u APN.

Moguće žalbe

- Redoslijedom kojim je banka zaprimila cjelokupnu dokumentaciju klijenta, istu će predavati APN-u, a on je obrađivati - kažu u Zabi. Također ističu da je njihovo dosadašnje sudjelovanje u državnim programima kojima upravlja Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama bilo “izuzetno uspješno” pa i ovaj put očekuju da će njihovi klijenti u velikom broju realizirati kredite po ovom programu. Program “apsolutno” podržava i HPB koji evidentira pristigle zahtjeve i prati tijek procesa, s obzirom na to da je ključan kriterij vrijeme podnošenja potpune dokumentacije.

- Kao i kod svakog posla u operativnoj provedbi se može dogoditi situacija na koju će se klijent žaliti, no uvjereni smo da će svaka banka i APN poštivati i provjeriti točno vrijeme predaje - kažu u HPB-u. Do sada su u toj banci, primjerice, zaprimili stotinjak zahtjeva, a žele da ih bude i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:25