U TIJEKU ISTRAGA

NEVJEROJATAN RAZVOJ PRIČE O UKRADENOJ JAHTI KOJA JE PRONAĐENA U LIBANONU Je li krađa milijun eura vrijednog broda tek uvod u novu prijevaru?

jedrilica Jeanneau 64
 Hanza media

Ukradena dvadesetmetarska jedrilica Jeanneau 64, vrijedna milijun eura, koja je dio flote švedske čarter-kompanije "Navigare Yachting", pronađena je u Libanonu.

Splitska policija je, nakon provedenog krim-istraživanja, četiri državljana Rumunjske (dvojicu 33-godišnjaka, 48-godišnjaka i 67-godišnjaka) te 30-godišnju državljanku Litve prijavila za kazneno djelo prijevare. Sumnjiče se da su, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, nakon zajedničkog dogovora 14. srpnja u Marini Baotić u Segetu Donjem unajmili jedrilicu koju nisu vratili nakon isteka vremena za koji je unajmljena, nego su je odvezli do države Libanon, gdje je i pronađena, te će biti vraćena vlasniku. Navedeni su za sada nedostupni policiji, a protiv njih je podneseno posebno zvješće u vezi s kaznenim djelom prijevare nadležnom državnom odvjetništvu.

Iznajmljivanje jahte od 14. do 21. srpnja naručila je Litvanka i platila najam preko svoje tvrtke, a dvojica Rumunja su preuzela jahtu. Jedan od te dvojice je dao krivotvorene papire, tj. isprave stvarnog skipera, također Rumunja, kojem je ukrao identitet.

Jesu li s tom jahtom petero prevaranata obavljalo kakav biznis (prijevoz izbjeglica i slično), nemoguće je doznati, Slobodna Dalmacija tek ima informacije da je libanonska policija u tijeku pronalaska jahte u tamošnjoj marini zatekla i jednog Rumunja iz te prijavljene petorke. U našoj policiji nam nisu znali reći ni je li riječ o uhodanoj ekipi koja se već prije bavila ovakvim prijevarama.

Direktor "Navigare Yachtinga" Bruno Kolovrat u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije rekao kada će vrijedna jahta biti vraćena.

"Još radimo na tome, ne mogu ništa govoriti jer je cijeli slučaj još pod istragom, ali sredinom idućeg tjedna ići ćemo s priopćenjem za sve medije, gdje ćete biti detaljno informirani", rekao je Kolovrat.

Objava na društvenoj mreži o krađi 20-metarske luksuzne jedrilice koja je kao dio flote čarter-kompanije "Navigare Yachting" bila na vezu u Segetu Donjem dovela je do nevjerojatnog razvoja priče. Puno ime pod kojim je skiper preuzeo brod je Adrian Gabriel Geana, stoji u objavi čarter-tvrtke, uz koju su stavili i fotografije plovila i skipera.

Prvo se pojavio podatak da je skiper Adrian Gabriel Geana porijeklom Rumunj, ali i da je izmislio identitet. Uskoro se priča raspleće na način da je navedeno kako je provjerom u rumunjskoj ambasadi potvrđeno da je identitet lažan.

Ali, tada se javlja osoba istog imena i prezimena kao i skiper naveden u objavi s komentarom u kojem kaže kako je on skiper s licencijom iz Rumunjske. Smatra kako nije moguće da u Rumunjskoj postoji još jedan licencirani skiper istog imena i prezimena te tvrdi kako se radi o krađi identiteta.

Nakon toga je uputio čarter tvrtku da, ako žele i trebaju njegovu daljnju pomoć, da mu se obrate porukom u inbox. Navodno je za sve saznao od prijatelja koji je vidio objavu o krađi broda.

Pobornici teorije prijevara smatraju kako je osoba koja se javila kao pravi skiper ustvari prevarant jer im je neobično kako je uopće saznao za slučaj. Smatraju da je svojim komentarom tek bacio meku koju treba zagristi tvrtka od koje će prijevarom izvući novac, piše Slobodna Dalmacija.

Tjedni najam - 7660 eura

Jeanneau 64 Uranos II Luxury luksuzna je jedrilica tek izišla iz Jeanneauove tvornice. Duga je 20,10 metara, široka 5,40 metara, dubine gaza 2,95 metara. Kako je riječ o jahti izrađenoj za jedrenje, moguć je najam uz posadu ili bez posade, u svim uvjetima, jer se dobro nosi s otvorenim morem. Za nju navode da je savršena oblika te da se radi o brzom, stabilnom i responzivnom brodu. Cijena najma je oko 7660 eura, ili u protuvrijednosti 56.965 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:36