ODGOVORNE NIJE BRIGA

NEVJEROJATNA PONUDA Prodaje se krunidbena crkva kralja Zvonimira iz 11. stoljeća, jedna od ključnih točaka hrvatske srednjovjekovne državnosti

Šuplja crkva u Solinu u kojoj je navodno okrunjen hrvatski kralj Zvonimir.
 Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA

Zemljište uz Put Majdana, na godinama polemičnoj administrativnoj granici Solina i Klisa, koje se nalazi unutar zone spomenika kulture, crkve svetog Petra i Mojsija gdje se okrunio slavni Zvonimir, u puku poznatije kao Šuplja crkva, oglašeno je na prodaju, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je riječ o nekretninama koje imaju status kulturnog dobra Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nalaže da se pravo prvokupa ponudi državi i jedinicama lokalne samouprave, no, po svemu sudeći, nitko od njih nije trenutno zainteresiran za kupnju zemljišta od krucijalne važnosti za nacionalnu povijest.

Po slovu zakona tako je postupio i Vice Gizdić, vlasnik kuće i dvorišta, odnosno posjednik spomenutog terena, ukupne površine 1216 četvornih metara, zastupan po svome opunomoćeniku, te ponudio prvokup na sljedeće adrese: Ministarstvu državne imovine, Županiji splitsko-dalmatinskoj, te Općini Klis na čijem se katastarskom području nalazi Šuplja crkva. Ukupna vrijednost svih spomenutih nekretnina, kako se navodi, procijenjena je na 300 tisuća eura.

Kako doznajemo, s državne adrese još nije stigao nikakav odgovor prodavatelju i njegovu zastupniku, dok će županijski vijećnici o tome raspravljati na zasjedanju svoje Skupštine, u utorak, u sklopu posljednje točke zasad predloženog dnevnog reda.

– Prema prijedlogu zaključka, Županija se ne namjerava se koristiti pravom prvokupa ponuđenog kulturnog dobra, arheološkog nalazišta sv. Petra i Mojsija. Županija u svom ovogodišnjem proračunu nije predvidjela sredstva za otkup nekretnina po pravu prvokupa temeljem članka 37. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i smatra kako njezini interesi na planu zaštite o očuvanju kulturnih dobara ne bi bili narušeni navedenom prodajom – navodi se u obrazloženju odbijanja prvokupa krunidbene bazilike kralja Dmitra Zvonimira.

Naravno, bazilika se u sadašnjem stanju ne dira, ona ostaje ista, međutim sužava se mogući prostor za arheološka istraživanja uokolo ostataka zidina.

U priloženim dokumentima obrazloženja iz Županije se navodi i kako se odlukom o očitovanju na ponudu od 3. svibnja i Općina Klis, poput regionalnih vlasti, odriče ponuđene mogućnosti.

– Nismo trenutno u mogućnosti otkupiti to zemljište, što ne znači da smo ga zanemarili jer radimo neke druge vrijedne stvari na njegovoj prezentaciji – rekao je Jakov Vetma, kliški načelnik, i dodao:

– Radimo na projektiranju poučnih staza Klisa koje uključuju i takozvanu Šuplju crkvu, a za što smo od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 600 tisuća kuna. Inače, vrijednost svih tih radova koje ćemo realizirati je 14 milijuna kuna.

Bez obzira na to što nisu katastarski izravno vezani za spomenutu parcelu upitali smo i solinske čelnike razmišljaju li o mogućnosti kupnje ove parcele. Prvi čovjek grada Dalibor Ninčević naglasio je kako vlasnik parcela koje se nalaze uz Put Majdana nije službeno kontaktirao Grad, vezano za njihovu eventualnu prodaju, odnosno kupnju.

– Shodno tome nismo u mogućnosti konkretnije se očitovati o navedenom upitu – kratko su odgovorili iz lokalne vlasti.

Hrvatski kralj Dmitar Zvonimir okrunjen je 1076. godine u crkvi svetog Petra i Mojsija, a kraljevske oznake primio je tada od opata Gebizona, izaslanika pape Grgura VII., čime je dobio svojevrsno "međunarodno priznanje" svoje države. Osmog listopada prije dvije godine obilježene su tako dvije važne obljetnice vezane za hrvatske vladare – 940. obljetnica Zvonimirove krunidbe, a istog je datuma obilježena i 1040. obljetnica smrti hrvatske kraljice Jelene, 8. listopada 976. godine, koja je ukopana na Gospinu otoku u Solinu.

Hoće li buduće generacije biti spremnije proširiti arheološko nalazište krunidbene bazilike kralja Zvonimira kako bi dobili još novih spoznaja o ovom važnom lokalitetu hrvatske povijesti uz obalu Jadra? Naime, dijelom je poznato, a dijelom se naslućuje da je lokalitet nešto širi od trenutno prezentiranog područja Šuplje crkve koju je desetljećima plavila rijeka Jadro, a osim skromnih putokaza i info-ploča, ni danas ništa ne upućuje da su korovom prekrivene zidine ispod Puta Majdana jedna od ključnih točaka hrvatske srednjovjekovne državnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:37