HRVATSKI SABOR IZMIJENIO PRORAČUN

NEVJEROJATNO, USPJELI SU SE POSVAĐATI I OKO DANA INVALIDA!? U Saboru se posvađale dvije dame: 'Što niste mijenjali kad ste bili na vlasti?'

 
Marija Alfirev, Ljubica Lukačić
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborska zastupnica SDP-a Marija Alfirev u ponedjeljak je, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, upozorila kako čak ni u sabornici nisu svi jednaki obzirom da zastupnici s invaliditetom niti njihova pravobraniteljica ne mogu pristupiti saborskoj govornici jer im nije prilagođena, na što joj je HDZ-ova Ljubica Lukačić uzvratila da je SDP dok je bio na vlasti govornicu mogao prilagoditi, ali nije.

"U ovom Saboru i sabornici nisu svi jednakopravni, pravobraniteljica ne može za tu govornicu doći podnijeti izvješće. Ako mi u ovom najvišem domu nismo osigurali jednakopravni status svih osoba što možemo očekivati od bilo koga drugog", upozorila je Alfirev u stanci za slobodan govor.

Od ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom moramo se, rekla je, zapitati koliko je učinjeno da osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti.

"Moramo ući u cipele te osobe jer jedino tako možemo znati kako je toj drugoj osobi", rekla je Alfirev simbolično se, umjesto za govornicom, obraćajući sjedeći u klupi.

Rekla je i kako ni jedna osoba u kolicima ne može sjesti na redovitu autobusnu liniju i putovati po Hrvatskoj.

"Sve što u Konvenciji piše nije napravljeno. Pitanje osoba s invaliditetom ne smije biti stranačko već nadstranačko pitanje, pitanje svih nas", zaključila je Alfirev.

HDZ-ova Ljubica Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, njezino je obraćanje iz klupe nazvala igrokazom te je izvijestila kako će prilagođena govornica biti gotova za nekoliko dana.

"Mogli ste dati primjer upravo što se govornice tiče kada ste bili na vlasti. Imali ste zastupnicu koja je jednako tako govorila s mjesta, a ne s govornice, pa ne znam zašto se to sada prigovara. Vi koji ste prvi imali osobu s invaliditetom u svojim redovima, na prošlim parlamentarnim izborima niste istaknuli nikoga, znači otišli ste korak unatrag".

Lukačić je potom izrazila zadovoljstvo jer se, kako je rekla, Hrvatska opredijelila za inkluzivnost.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također se uključio u raspravu rekavši kako je u aktualnom sazivu Sabora osiguran prijevod za gluhe, kao i za osobe s oštećenjima sluha na znakovni jezik.

Hrvatski Sabor izmijenio ovogodišnji državni proračun: Najznačajnija promjena u rebalansu je pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi

Hrvatski sabor većinom glasova u ponedjeljak je izmijenio državni proračun za ovu godinu te prihvatio projekcije za 2019. i 2020.

Za rebalans proračuna izjasnio se 78 zastupnik, jedan je bio suzdržan, a 45 protiv.

Po prijedlogu izmjena državnog proračuna ukupni će prihodi biti povećani za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane, te će iznositi 129,2 milijarde kuna.

Najznačajnija promjena u rebalansu je pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, a efekt plaćanja po protestiranim jamstvima procjenjuje se na minimalno 2,5 milijardi kuna do kraja godine.

Rebalansom se na poreznim prihodima planira prikupiti 2,1 milijarda kuna ili 2,7 posto više nego se originalno planiralo proračunom za ovu godinu. Pritom se planiraju prihodi od PDV-a od 51,1 milijardu kuna ili 3,1 posto viši, zahvaljujući pozitivnim kretanjima u gospodarstvu i povećanju raspoloživog dohotka.

Prihodi od poreza na dobit bit će za 1,3 posto veći, odnosno u visini od 8,4 milijarde kuna, prihodi od doprinosa 2,6 posto veći ili ukupno 24,9 milijarde kuna, dok bi prihodi od administrativnih i upravnih pristojbi trebali biti 18,2 posto veći, na 4,4 milijarde kuna.

Što se tiče rashoda, oni su ukupno za ovu godinu rebalansom planirani na 131,7 milijardi kuna, što je smanjenje od 1,6 milijardi u odnosu na tekući plan.

Jamstvena pričuva povećava se s originalno planiranih 265 milijuna kuna za 2,6 milijardi kuna, pa će ukupno iznositi 2,865 milijardi kuna uslijed očekivanog aktiviranja državnih jamstava odobrenih Uljanik grupi.

Na rebalans proračuna podnesena su tek dva amandmana i to iz Živog Zida, no oba su odbijena.

A gdje je zakon o udomiteljstvu?

Tijekom glasovanja SDP-ovac Arsen Bauk tražio je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mu objasni zašto se među točkama u planu današnjeg glasovanja ne nalazi i Zakon o udomiteljstvu oko kojeg je došlo do nesuglasja u vladajućoj većini, no Jandroković mu je kazao kako će se o njemu glasovati "kada se steknu uvjeti" te dodao kako će do kraja tekuće sjednice biti biti još dva glasovanja.

HDZ-ov koalicijski partner HNS svoju je podršku tome zakonu prošlog tjedna uvjetovao usvajanjem amandmana po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece što nije dobilo 'zeleno svjetlo'.

Zamjerke je na početku glasovanja imao i SDP-ov Gordan Maras obzirom da su u srijedu za raspravu na dnevnom redu najavljene 33 točke vezane uz osnivanje Državnog inspektorata.

Poručio je kako se sve to radi samo kako bi na čelo tog inspektorata postavio HDZ-ov zastupnik i predsjednik Zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, a kako bi njega u skupštini zamijenio Drago Prgomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10