PETOGODIŠNJA STUDIJA

New York Times objavio istraživanje o zlostavljanju, koje je naručila Crkva, a koje poručuje: Kriv je Woodstock, ne celibat

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 19.05.2011. u 08:52

Svećenici su bili slabo pripremljeni za dužnost i slabo nadgledani tijekom 60-ih i 70-ih godina

WASHINGTON - Seksualna revolucija 60-ih i 70-ih godina potaknula je zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi u Americi, a ne celibat ili homoseksualnost, rezultat je opsežnog istraživanja o uzrocima velike krize u crkvi u SAD-u izazvane svećeničkim seksualnim napastovanjem maloljetnika, objavio je u utorak New York Times.

NYT se dan prije domogao izvadaka studije čije je rezultate Američka biskupska konferencija jučer službeno objavila.

U studiji koju su znanstvenici koledža John Jay po narudžbi Rimokatoličke crkve provodili pet godina, navodi se da je do zlostavljanja došlo jer su svećenici bilo slabo pripremljeni za dužnost te loše nadgledani i vođeni u vrijeme društvenog i seksualnog prevrata 60-ih i 70-ih godina, objavio je NYT.

Dječaci su bili dostupniji

Objašnjenje da je “Woodstock kriv” već godinama kola u crkvenim krugovima, ali ovo istraživanje vjerojatno će se smatrati najautoritativnijom analizom skandala u američkoj crkvi, dodaje Times.

Skandali rimokatoličkih svećenika prvo su isplivali u javnost u Bostonu prije desetak godina i od tada je američka crkva žrtvama zlostavljanja isplatila oko tri milijarde dolara odštete. Istražitelji su zaključili da crkva, ili bilo tko drugi, nije mogla unaprijed identificirati svećenike sklone zlostavljanju. U studiji se naglašava da homoseksualnost nije razlog tome što je više dječaka bilo žrtvama zlostavljanja. Dječaci su svećenicima naprosto bili dostupniji od djevojčica, navodi se.

Pismo biskupima

Vatikan se godinama borio da štetu od seksualnih skandala zadrži pod kontrolom. Kongregacija za nauk vjere je u ponedjeljak biskupima diljem svijeta odaslala okružno pismo u kojem stoji da pripadnike klera osumnjičene za pedofiliju prijave pravosudnim tijelima te da do svibnja 2012. odrede “jasne smjernice za sprečavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika”.

Izdvajamo