HOROR

NEZAMISLIVA STRAHOTA Iz stana se širio neizdrživ smrad, Branka P. preminula je, no leš se raspadao, i nije bilo moguće ukloniti sve...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.08.2018. u 20:00

Cropix

 

 

Više od deset dana stanari zgrade s jedanaest stanova na adresi Castropola 28 u Puli žive u teškim uvjetima smrada i najezde kukaca, strahujući za svoje zdravlje, a rješenje problema ne nazire se u bespućima zakonskih i administrativnih prepreka, piše iPress.

Još 15. kolovoza stanari su pozvali policiju zbog širenja neizdrživog smrada iz stana jedne starije gospođe. Po ulasku vatrogasaca, policije i mrtvozornika u stan, utvrđeno je da je stanarka Branka P. preminula te da je njeno mrtvo tijelo do tog dana u stanu bilo od 7 do 10 dana. Tijelo je odvezeno, ali kako je proces raspadanja već uznapredovao nije bilo moguće pokupiti i ukloniti sve posmrtne ostatke. Sada ti ostaci, navode stanari, s obzirom na visoke temperature i činjenicu da je stanarka nagomilala veliku količinu raznih stvari i smeća, toliko smrde da čine život u zgradi gotovo nemogućim.

 

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Služba za epidemiologiju, Odjel DDD, je u dva navrata, 18. i 20. kolovoza, proveo protuepidemijsku dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, pri čemu su djelatnici Zavoda u stan ušli u pratnji policije, jer je stan zapečaćen.

 

Stanje se, međutim, nije znatnije poboljšalo, donosi iPress, a s obzirom na to da su na mjestu gdje se nalazilo truplo i dalje prisutni tragovi koji upućuju na intenzivno raspadanje zaostalih dijelova leša, a osim toga je nagomilana velika količina različitog otpada. Iz stana i dalje dopire smrad, a insekti se iz stana šire po cijeloj zgradi.

 

Na poziv stanara 22. kolovoza Zavod je napravio epidemiološki izvid kojim su potvrđeni ti navodi: iako nije bilo moguće ući u stan, smrad se osjetio u hodniku, a uočeni su uginuli žohari kao posljedica obavljene dezinsekcije.

„Organsko onečišćenje i velika količina otpada podloga je za daljnje razmnožavanje insekata i glodavaca kao potencijalnih prijenosnika zaraznih bolesti, što predstavlja epidemiološki rizik. Preporuča se hitno očistiti stan, a nakon toga obaviti završnu dezinfekciju i dezinsekciju. Istovremeno bi trebalo hitno provesti dezinsekciju svih ostalih stanova u zgradi“, navodi se u Procjeni opasnosti iz zapuštenog stana od 23. kolovoza, koju potpisuje voditeljica Službe za epidemiologiju ZJZIŽ dr. Jasna Valić.

 

- Glavni problem, uz opasnosti koje prijete od nehigijenskih uvjeta i užasnog smrada, je taj da se trenutno ne pronalazi nasljednik stana gospođe Branke. Do trenutka dok se vlasnik ne pojavi ili stan ode u vlasništvo Grada Pule, mi stanari smo iscrpili sve opcije i, kako nam institucije koje smo zvali kažu, možemo samo čekati, kažu stanari.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo