PRESEDAN

NEZAPAMĆENI SLUČAJ NA MATURALCU Majku iz Makarske zvali da dođe u Prag po svoga pijanog sina: 'Profesorica je bila neumoljiva'

 
 REUTERS

Umjesto da, poput ostalih roditelja, svoje dijete na povratku s ekskurzije dočeka u Makarskoj, jedna se majka po sina morala zaputiti u Prag zbog - neprimjerenog ponašanja mladića. Kako piše Slobodna Dalmacija, maturant se opio, a nastavnica je zvala majku kako bi sina vratila natrag u Makarsku.

Riječ je o svojevrsnom presedanu jer se ovakva situacija ne pamti ni u Srednjoj strukovnoj školi, o čijem se učeniku radi, ni u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, a ne bilježe je ni u agenciji "Eridan" koja godinama organizira maturalna putovanja. Iako ravnatelj Srednje strukovne škole Momir Sumić nije bio raspoložen za razgovor, kazavši kako nema smisla komentirati ponašanje učenika, Slobodna Dalmacija doznaje da se dosad nikad zbog alkoholiziranja učenika nije zvalo njihove roditelje.

Zašto je makarski maturant vraćen doma? Voditeljica ekskurzije Mihaela Pear nije željela komentirati konkretan slučaj, kazavši samo kako se odradilo sve što se trebalo i moglo sukladno zakonu. Jednak je komentar dao i ravnatelj Sumić.

- Postupilo se sukladno Pravilniku o izvanučioničkoj nastavi, kojim je reguliran protokol. Nastavnici su postupili po pravilniku i to je sve što imam za reći - kazao je Sumić.

U članku 21. Pravilnika o izvanučioničkoj nastavi pod obaveze učenika navodi se primjereno ponašanje, te se ističe kako učenici ne smiju uzimati ili poticati druge učenike na korištenje alkohola, duhanskih proizvoda i opijata. Sljedeći, pak, članak regulira roditeljske obaveze. Uz obavezu da učitelje izvijeste o eventualnim zdravstvenim teškoćama, daju broj mobitela i slične praktične upute, pravilnik obvezuje roditelje da upute svoje dijete i upozore na norme društveno prihvatljiva ponašanja i, konačno, prihvate obvezu da dođu po svoje dijete u slučaju bolesti ili težih povreda određenih pravila. Što se smatra težim povredama pravila, i je li to pijanstvo, teško je iz ovog pravilnika iščitati, baš kao i iz Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Ovaj pravilnik neprihvatljivo ponašanje dijeli u četiri skupine. Lakšim neprihvatljivim ponašanjem smatra se, primjerice, korištenje mobitela u svrhu prepisivanja, težim unošenje psihoaktivnih sredstava u prostor škole, teškim krivotvorenje ispričnica, a osobito teškim unošenje oružja i teška krađa obijanjem.

Spada li pod tešku povredu pijanstvo i kakav je njezin stav prema postupku voditeljice ekskurzije, pitali smo razrednicu učenika koji je vraćen doma.

- Voditeljici ekskurzije predložila sam da pričeka do jutra dok se učenik otrijezni, no ona je to odbila jer je smatrala da je takav postupak ujedno i upozorenje učenicima. Više o tome ne mogu vam reći - rekla je prof. Nada Šimić.

Usporedbe radi, zanimljivo je navesti slučaj Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića. Naime, na prošlogodišnjoj ekskurziji maturant je zadržan u bolnici u Grčkoj zbog lošeg zdravstvenog stanja. S njim je četiri dana ostala i razrednica, koja je svakodnevno imala osiguran prijevoz do bolnice, čak je o svemu bilo obaviješteno i hrvatsko veleposlanstvo, a sav je trošak uredno podmiren.

U slučaju o kojem pišemo, s mladićem je u hotelu ostao nastavnik, dok su ostali išli na razgledavanje grada. U 13 sati, kada se dječak otrijeznio, u Prag je stigla i njegova majka, koja je platila oko 900 kuna povratnu kartu do 1100 kilometara udaljenog Praga te još 455 kuna za sina.

Dok jedni shvaćaju razloge postupka profesorice koja nije željela popustiti i očito na taj način poslati lekciju ostalima, odnosno onima koji neozbiljno shvaćaju posljedice svojih postupaka, drugi tvrde da se sve moglo i bezbolnije riješiti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:41