NIKICA VALENTIĆ

'Nije dobro! SDP i HDZ trebaju sjesti za isti stol'

 Neja Markičević/CROPIX

Nije dobro! Neuspješno formiranje Sabora komplicira i usložnjava ionako ne baš lagodnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi. Činjenica da se hrvatski parlament nije mogao konstituirati loša je poruka i domaćoj i svjetskoj javnosti - kaže Nikica Valentić, ratni premijer, koji je najviše ostao upamćen po svojoj hrabroj i uspješnoj privrednoj reformi. Po njegovu mišljenju, sada je najvažnije smiriti emocije i staviti državni rezon iznad stranačkih i parcijalnih interesa.

Opcije raspleta

Kako prognozirate dalji razvoj situacije?

- Ustavne i zakonske norme moraju se poštovati. Vidim da je situacija zatekla i mnoge ustavne stručnjake. Ali, bez njih se rješenje ne može tražiti. Ljudi koji se bave ustavnim pravom moraju se konzultirati o raspoloživim opcijama raspleta. Vjerujem da se ključna bitka vodi oko toga tko će dobiti mandat za formiranje Vlade, a Sabor je samo refleks u tom pogledu neriješene situacije. Ne uspije li formiranje parlamentarne većine, uvijek ostaje mogućnost ponavljanja izbora.

Postoji li mogućnost da ovaj neuspjeh otrijezni i uozbilji glavne političke aktere ili sve ide prema novim izborima?

- Izbori su, bojim se, izgledniji, premda i mogućnost uozbiljenja ne bih sasvim isključio.

Bez jasne većine

Što bi dvije velike stranke, na kojima je najveća odgovornost, sada mogle i trebale napraviti?

- Moraju biti odgovorne. Jako me iznenadilo kad su objektivno korektnu ponudu Mosta o formiranju velike tročlane koalicije brzopotezno odbili, kao da imaju neko rezervno rješenje u rukavu. Ozbiljnost situacije u kojoj se država nalazi nalaže da se dvije velike stranke zajedno s Mostom dogovore oko toga što da se se radi. Dogovor HDZ-a i SDP-a vjerojatno nije realan. Mnogo je realnije da će se jedna od velikih koalicija na koncu složiti s Mostom oko formiranja vlasti. Ali, ako se to ipak ne dogodi, slijede izbori, koji, čini mi se, neće riješiti ništa bitno. Svejedno tko će dobiti pet mandata više ili manje, HDZ, SDP ili Most, generalno se odnos snaga neće promijeniti, pa ćemo se za tri-četiri mjeseca ponovno naći u istim problemima, opet bez jasne parlamentarne većine. Vodstva HDZ-a i SDP-a dobro bi morala promisliti što rade. Lako je moguće da će na ponovljenim izborima nove stranke proći bolje od ovih starih.

Znači li to da Hrvatska ulazi u krajnje neizvjesno i turbulentno političko razdoblje?

- Ako sve institucije vlasti nisu u funkciji, sigurno je da državi prijeti nestabilnost. Situacija u Hrvatskoj ipak još nije tako dramatična. Funkcionira institucija predsjednice Republike. Premda u statusu tehničke, još funkcionira i Vlada. Vjerujem da je nekonstituiranje Sabora tek privremeni problem, rješiv u bliskoj budućnosti.

Stabilizacija zemlje

Što bi takva krnja piramida vlasti značila za Hrvatsku?

- Potraje li takva situacija duže vrijeme, kriza će se dodatno zaoštriti. Riješe li se sadašnji problemi s konstituiranjem vlasti u doglednoj budućnosti, vjerujem da će proći bez većih posljedica.

Preporuka glavnim političkim akterima?

- Da se sjedne za stol, svatko sa svakim… bilateralno, trilateralno… to je jedni način rješavanja problema.

Svatko sa svakim znači i HDZ sa SDP-om?

- Možda se to ne čini mogućim ni realnim, ali ako me već pitate, da, to je moj prijedlog. Dogovor ključnih stranaka omogućio bi smirivanje i stabiliziranje političkih prilika, što bi za Hrvatsku bilo više nego blagotvorno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:13