USTAVNA PRAVA

NIJE ŽELIO BITI S PUŠAČIMA PA SU GA STRPALI U SAMICU! Nezadovoljni zatvorenik išao sve do Ustavnog suda kako bi se izborio za čisti zrak

 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

U borbi za pravo na čist zrak lišen pušačkog dima Z. J., osuđenik na dugotrajnu kaznu zatvora koju odslužuje u Lepoglavi, dobio je podršku Ustavnog suda. Naime, Z.J. već dulje vrijeme tvrdi da Kaznionica u Lepoglavi nema na zakonom propisan način označena mjesta za pušenje te da mjesta na kojima se puši nisu odvojena od ostalih prostorija pa pušački dim odlazi i u dijelove zatvora rezervirane za nepušače.

No, na njegove prigovore u Kaznionici se oglušuju, a ništa bolje nije prolazio ni kada bi se žalio sutkinji izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu. Sutkinja bi na njegove prigovore zatražila očitovanje Kaznionice, na to dobila “čitabu” iz zatvora kako su ispoštovani svi zakonski standardi te dopisom odgovorila Z. J. da su prava nepušača u Lepoglavi zaštićena.

Uvjeti

Osuđenik time nije bio zadovoljan, ali se na odluku sutkinje nije mogao žaliti pa se obratio Ustavnom sudu i tamo dobio potvrdu da su mu u proceduralnom aspektu povrijeđena ustavna prava.

Ustavni suci su ukazali na to da se o proceduru ogriješila varaždinska sutkinja. Problem je što je na prigovore Z. J. odgovarala dopisom, a trebala je odlukom. Stvar je u tome što se na sudsku odluku može žaliti i moguće ju je osporavati, a dopis nije.

“Sutkinja izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu nije o zahtjevu podnositelja donijela meritornu odluku, već je podnositelju odgovorila dopisom u kojem je izostala adekvatna analiza uvjeta boravka u kojem je podnositelj smješten, čime je podnositelj zapravo spriječen u korištenju daljnjih pravnih sredstva, koja eventualno mogu dovesti do premještaja iz neprikladnih uvjeta boravka u Kaznionici u slučaju ako takvi neprikladni uvjeti postoje”, rekao je Ustavni sud.

Premda su Z. J. dali za pravo, ustavni suci nisu mu dosudili odštetu, ali su mu otvorili put da na sudskoj instanci višoj od sutkinje izvršenja u Varaždinu dokazuje kako se u lepoglavskom zatvoru puši posvuda. Prema dokumentaciji Ustavnog suda, proizlazi kako su problemi Z. J. počeli lani u svibnju kada je premješten na 2B odjel na kojem se, kako tvrdi, ne provodi odluka upravitelja Kaznionice o utvrđivanju prostora za pušenje zatvorenika i zaposlenika u zatvoru. Tvrdi da je oznaka o zabrani pušenja istaknuta samo na hodnicima, dok pravosudni policajci samovoljno određuju u kojem se od dva dnevna boravka puši, a na hodnicima puše i zatvorenici i policajci. Kaže da se zbog toga pisanom pritužbom u svibnju 2018. obratio upravitelju kaznionice, ali nije dobio odgovor. Potom je od sutkinje izvršenja zatražio da prihvati njegov zahtjev i naredi Kaznionici da sobu broj 16 prenamijeni u dnevni boravak jer se jedino tako, tvrdio je, može napraviti pušački dnevni boravak koji bi bio potpuno zatvoren i fizički odvojen od drugih nepušačkih prostorija.

Očitovanje

Sutkinja je u povodu zahtjeva osuđenika na dugotrajni zatvor kojemu smeta dim cigareta zatražila očitovanje upravitelja zatvora u Lepoglavi. On je odgovorio da svaki zatvorenički odjel ima pušački i nepušački TV boravak te da su propisno označeni. “U svrhu provokacije zatvorenika nepušača zatvorenici pušači često drže u rukama cigaretu koja nije upaljena te tako prolaze hodnicima, a pojedini zatvorenici nepušači odmah reagiraju na takvo ponašanje i prijavljuju nepoštivanje provođenje zakona”, odgovorio je, među ostalim, upravitelj.

Z. J. je zbog neprovođenja odredbi Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda u Lepoglavi tražio i inspekcijski nadzor, no tvrdi da su inspektori došli samo u zgradu Uprave gdje su uredno označeni pušački prostori, dok u zatvor nisu niti ušli. Ustavnim sucima se požalio i kako ga se, zbog traženja da mu se osigura čisti zrak, trebalo premjestiti u sobu s još pet zatvorenika pušača, ali je zbog pružanja otpora takvom smještaju premješten na 30 dana u samicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:10