POSLOVNI PROBLEMI

Nikica Valentić: ‘Blokirani smo treći put, ali još uvijek držim uzde svog biznisa u rukama’

Ne pada mi na pamet vratiti se u politiku. Imam samo jedan zadatak: sačuvati obiteljski posao, a onda se povući i uživati
 Tomislav Kristo / CROPIX

Tvrtka Nikice Valentića Niva d.d. u blokadi je već treći put ove godine, i to 58 dana! Prva dva puta blokade su trajale do 30-ak dana: prvi put je bila blokirana u svibnju, zatim u lipnju ove godine!

BIVŠI PREMIJER U TEŠKOĆAMA Nikica Valentić: ‘Bankama dugujem 200 milijuna kuna! Ako propadnem, otići ću časno’

Valentić otvoreno priznaje da imaju problema s likvidnošću.

- Pa tko ih nema - pita.

Kaže da su protekli tjedan skupili novac i podmirili obveze te da bi najkasnije za desetak dana trebali biti odblokirani.

Imali su oko milijun kuna duga za porez.

- Još držim uzde u rukama. Platili smo poreze, doprinose i još neke obveze i bit ćemo u redu. Nećemo ići u predstečajnu nagodbu jer smatramo da je to prevelik reputacijski rizik - kaže Valentić.

Isplativije je, smatra, podmiriti sve obaveze i nikome ne ostati dužan.

- Dvadeset godina sam u ovom poslu, nisam nikome ostao dužan, pa neću ni sada. Dobro se držimo, imamo pozitivne rezultate za sljedećih devet mjeseci, preživjet ćemo - kaže Valentić.

Podržava namjeru ministra financija Slavka Linića da se uvede red među platišama, odnosno neplatišama poreza, ali smatra da bi se to selektivnije trebalo provoditi.

- Načelno je Linić u pravu jer ako se poreze ne plaća, to je rak rana države, ali trebalo bi selektivnije tome pristupiti, a ne blokirati žive tvrtke koje podmiruju svoje obveze, i to uz kamatu od 14 posto kad kasne, a dužne su nekoliko mjeseci. Blokada bi trebala biti krajnje sredstvo - kaže Valentić i dodaje da je država, očito, odlučila krenuti blokadama na sve.

- Pa što mi tu možemo nego platiti?! - dodaje.

Niva d.d. krovna je Valentićeva tvrtka koja služi za upravljanje holding društvima, a lani na kraju godine prijavila je prihode od tri milijuna kuna te dobit nakon oporezivanja od svega 55 tisuća kuna. Prihodi tvrtke Niva inženjering d.o.o. znatno su se smanjili pa je to, čini se, utjecalo na sve kompanije. Pali su sa 50-ak milijuna kuna na 35,3 milijuna kuna, dobit je iznosila 55,1 tisuću kuna.

Valentić je predvidio takav scenarij još u listopadu prošle godine, kad je izjavio:

- Nemam razloga za plakanje, ali naučio sam na vrijeme vrištati.

Progovorio je tada o teškom stanju u njegovoj branši i prognozirao da možda i njegov biznis čeka takva sudbina.

Ali financijski podaci za 2011. pokazivali su da je stabilan.

- Konzervativno sam vodio posao. Pa da sutra likvidiram vlastitu tvrtku Niva inženjernig d.o.o., uspjeli bismo pokriti sve dugove te bi nam ostalo oko sto milijuna kuna. Mogao bih podijeliti otkaze, likvidirati tvrtku i uživati u mirovini, ali to ne želim. Hoću ozdraviti biznis, pa se povući za dvije-tri godine. Baviti se proizvodnjom vina u vlastitom vinogradu na Pelješcu - izjavio je tada Valentić.

Lani je njegova tvrtka još solidno stajala, ali ove godine počeli su problemi.

- Činjenica je da smo mi jedna od vodećih tvrtki i zasad solidno stojimo, ali što će biti za par godina ako se taj negativni trend nastavi - strahovao je tada. Iz financijskog izvješća Niva inženjeringa za 2011. vidljivo je da su zaduženja tvrtke iznosila nešto više od 300 milijuna kuna, no pojašnjava da se zapravo radi o iznosu od 200 milijuna kuna.

- Preostali dugovi odnose se na potraživanja tvrtki povezanih s nama - kaže.

Isto tako, zbroje li se imovina, potraživanja, zalihe, odnosno sve ono što spada u imovinu tvrtke, dolazi se do iznosa nešto većeg od 400 milijuna kuna.

- Imovina tvrtke iznosi zapravo oko 300 milijuna kuna - objašnjava Valetnić.

Brine ga, kaže, skora budućnost.

- Mi želimo raditi još deset, dvadeset godina, mi smo srednje velika, obiteljska tvrtka koja želi dugoročno poslovati, a stanje u našoj branši je kritično - dodaje.

U biznis je uključio i sina Ivana. Njegova je tvrtka 2011. završila sa 53,7 milijuna kuna prihoda, no kako je imala velike rashode, poslije oporezivanja je ostalo 576 tisuća kuna čiste dobiti.

U intervjuu za Globus je rekao:

“Nikada nisam bio u težoj situaciji, sve što sam zaradio u 40 godina već sutra može otići na bubanj. Sa sadašnjim cijenama nekretnina mogu izdržati još godinu do eventualno dvije”.

Dodaje da mu ne pada na pamet vraćati se u politiku. Sve što sada želi je spasiti obiteljsko poduzeće. Njegova kompanija Niva osnovana je 1995. nakon što je otišao s funkcije premijera. Valentić kaže da je u 18 godina otplatio 25 milijuna eura samo u kamatama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:03