INTERVJU

NIKOLA ŠTEDUL 'Odškrinuta su vrata za nove procese pred našim sudovima'

Nikola Štedul
 Tomislav Lončar

Nikola Štedul (79), poznati hrvatski emigrant, predsjednik Hrvatskog državotvornog pokreta, koji je preživio UDBA-in atentat 1988. u Škotskoj kada je u njega Vinko Sindičić ispalio šest metaka, jučer je s osobitim zanimanjem pratio izricanje presude na njemačkom sudu.

I njegov naručeni likvidator Sindičić svjedočio je na sudu pa smo Štedula odmah na početku kraćeg razgovora pitali je li otvorio šampanjac kada je čuo presudu koja osuđuje i njegova atentatora.

- Ha, ha, ne, nisam otvarao šampanjac.

Presuda vas, dakle, nije iznenadila?

- Ne, ja sam već nekoliko puta rekao da očekujem takvu presudu. Zato vam kažem da i ne likujem zbog nje.

Što mislite, je li presuda iznenadila Perkovića i Mustača?

- Ne znam. Vidio sam u medijima da je Perković prije završetka suđenja postao i religiozan, što znači da je na jedan drugi način počeo razmišljati o svojim djelima i životu. Mislim da su obojica sada dobili dovoljno vremena da u miru razmišljaju jesu li svoj dosadašnji život mogli urediti na drukčiji način.

Kako to mislite?

- Pa, ako su dovoljno iskreni prema sebi, sada im ne bi trebalo biti teško priznati da su pogriješili. Oni su vjerovali u ideju Jugoslavije, ali pitanje je da li je održavanje takve ideje vrijedno ubijanja ljudi.

Je li ovo za Hrvatsku dobar povod da otvori procese i na našim sudovima?

- Ovom presudom odškrinuta su vrata za nove procese. Ako postoji imalo političke i pravosudne volje oni će se i pokrenuti u Hrvatskoj. No, čini mi se da se to ne može ostvariti bez temeljite reforme u pravosuđu. Mnogi ljudi koji su zatrovani prošlim sistemom još su na važnim mjestima i zbog toga ne možemo naprijed.

Mislite, naprijed u lustraciju, koju neki političari, poput Ruže Tomašić, sada spominju?

- Mislim da pitanje lustracije ovisi o političkim odnosima koji će biti nakon izbora i o političkoj volji da se to pokrene. Ja se zalažem za model koji je proveden u JAR-u, nešto kao ‘traženje istine’.

Kako očekujete da će presuda utjecati na političku zbilju. Je li to udarac za SDP koji je kočio izručenje osuđenog dvojca?

- Naravno da je to udarac Milanoviću i SDP-u uoči izbora. Sudbina te partije sada ovisi o tome kako će se postaviti u daljnjim procesima. I oni bi mogli pokrenuti procese o nekim sudskim presudama i ljudima koji su bili umiješani. No, zbog utjecaja i sprege Milanovićevog i Josipovićevog oca u događajima iz prošlosti teško da će se to dogoditi.

No, Milanović je u prvoj reakciji na presudu rekao kako je sada jasno u kakvom je okruženju radio dr. Tuđman?

- Da, on je sada krenuo u protunapad i to je taktika koja mu jedina preostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38