OŠTRA REAKCIJA

Nikolić o Gotovininom pozivu Srbima da se vrate: 'Što bi htio, da se okupe pa da ih opet pobije?'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.11.2012. u 10:47

Matija Koković/CROPIX

'Hrvati znaju da je počinjen strašan zločin, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kažnjen'

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru za list Kurir u ponedjeljak da odnosi s Hrvatskom, "zemljom koja slavi svoj zločin", ne idu na dobro, a poziv generala Ante Gotovine da se izbjegli Srbi vrate u Hrvatsku ocijenio je ciničnim.

"Imao sam velike planove o tome da s Hrvatskom i BiH konačno uspostavimo dobre odnose. A ovo s Hrvatskom ne ide na dobro. Hrvatski je predsjednik do ove presude (Gotovini i Markaču) tražio razloge zašto da ne nastavimo pomirbu. Sve priče da je ljutit zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu i sada bi htio razgovarati - ja kao predsjednik naroda koji je činio zločine i on kao predsjednik naroda koji nije ni za što osuđen", rekao je Nikolić u intervjuu Kuriru.

Srbijanski predsjednik sugerirao je da se moraju tražiti načini da Srbija s Hrvatskom surađuje u ekonomskim i drugim područjima od zajedničkog interesa. "Ali, očigedno je da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno surađuvati. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?" rekao je Nikolić.

Na primjedbu novinara da će biti "optužen za oštre riječi riječi", Nikolić je uzvratio: "Pa neka me optuže! Uvijek ću ja biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno. Pa eto, bar smo u nečemu slični".

Poziv generala Ante Gotovine izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku Nikolić je nazvao ciničnim. "Što hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći - to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić uspoređujući kako se Srbija i Hrvatska očituju prema zločinu.

"Kad je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, donijeli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhitila Mladića i odvela ga u Haag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u Oluji strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda strijeljao svoje pojedince koji mu kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", ocijenio je Nikolić.

Predsjednik Srbije je procijenio da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu odbaciti tužbe i Hrvatske i Srbije kojima se uzajamno optužuju za genocid. "Mislim da će sud odbaciti i jednu i drugu tužbu. Dobro je što smo mi odgovorili, a cinično je što je Hrvatska napisala tu tužbu. Nije u redu to što je sud u Haagu tu tužbu malo potkrijepio", rekao je Nikolić, dovodeći u vezu oslobađajuću presudu generalima s prijemom Hrvatske u Europsku uniju (EU). " Nije u redu to što EU nije htjela opteretiti tom presudom Hrvatsku pred njezin ulazak u Uniju”, ocijenio je Nikolić.

On smatra da Srbiju čekaju novi uvjeti za pregovore u EU. "Ali, Srbija je uređena država barem kao polovica novih članica EU-a i spremna je biti u Uniji. To što nismo otpočeli pregovore je znak da nas čeka neki novi uvjet", rekao je Nikolić, napravivši novu usporedbu s Hrvatskom. "A da smo mi proslavili ovako nešto kao što je Hrvatska proslavila (oslobađanje generala), ne bismo nikad u povijesti zaslužili da budemo članica", kaže Nikolić i naglašava da je "nepristojno Srbiju držati po strani, a Hrvatsku primiti u Uniju".

Izdvajamo