REAKCIJA IZ BEOGRADA

Nikolić: 'Ovo je politička, a ne pravna odluka! Srbi su žigosani kao zločinci koji se trebaju stidjeti i šutjeti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2012. u 13:22

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u petak da odluka Haškog tribunala o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača nije pravna, već politička i da neće pridonijeti stabiliziranju situacije u regiji.

"Predsjednik Nikolić, u povodu skandalozne odluke Žalbenog vijeća Haaškog tribunala o oslobađanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, izražava stajalište da je sada sasvim jasno da je Tribunal donio političku, a ne pravnu odluku", istaknuto je u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

UŽIVO IZ HAAGA Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!' Kotromanović Vladinim avionom ide po generale. U Zagreb stižu oko 16 sati

"Današnja odluka Haaškog tribunala neće pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji, otvorit će stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji su ostali tamo živjeti, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno provoditi svoju ‘pravdu’" , istaknuo je srbijanski predsjednik u priopćenju, dodavši da je tijekom akcije "Oluja" "protjerano više od 220.000 Srba i ubijeno na tisuće nenaoružanih muškaraca, žena i djece".

"Tko je za to kriv? Današnjom odlukom Haaškog tribunala Hrvatska može legitimno slaviti najveći pogrom u svijetu nakon Drugog svjetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni obiteljima nestalih Srba da utvrde gde se nalaze tijela njihovih najmilijih", navodi se u Nikolićevu priopćenju javnosti.

"Ako je do sada bilo razloga vjerovati onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca je to demantirano", naveo je Nikolić.

Srbijanski je predsjednik istaknuo da je "srpski narod u novijoj povijesti bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja", a da su "Srbi žigosani kao zločinci koji se trebaju stidjeti i šutjeti".

"To je paradoks koji se više ne smije ponoviti", naglašava se u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Izdvajamo