SMIRIVANJE PANIKE

NIKOME NIJE JASNO ŠTO SE DOGAĐA U OSIJEKU, GRADONAČELNIK I ŠEF POLICIJA NA IZAVNREDNOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE 'Vjerojatno se radi o otrovu...'

Vlado Kos / Hanza Media

 

Kako bi koliko-toliko smirili histeriju i paniku koja se, prvenstveno preko društvenih mreža, širi zbog indicija da je netko u Osijeku posljednjih dana krenuo u sustavno trovanje pasa ostavljajući otrov na javnim površinama po praktički cijelome gradu, gradonačelnik Ivan Vrkić i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece održali su izvanrednu konferenciju za medije u društvu predstavnika veterinarske, liječničke i deratizacijske struke.

- Vjerojatno jest otrov, ali treba nam vremena da dođemo do točnih i konkretnih rezultata. Nedvojbeno se truju psi, a sada evo i golubovi (na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije uginulih golubova u centru Osijeka, op.p.). Svi se pitamo što se događa, ali ne vjerujem da je to reakcija na sve dobro što smo u suradnji s Udrugom Pobjede učinili na zaštiti pasa u Osijeku. Prema društvenim mrežama pojavnost je daleko veća od onoga što je prijavljeno policiji i zato pozivamo sve koji imaju bilo kakve informacije da se uključe i pomognu u rješavanju ove situacije. Grad je spreman platiti da što prije dobijemo rezultate analiza prikupljenih tvari za koje se sumnja da su otrovi, ali molim sve skupa da se smirimo i ne pravimo paniku. Ne želim ovo ni podcijeniti, ni precijeniti – rekao je Vrkić.

Prema službenim informacijama ovog su tjedna veterinarima prijavljena četiri slučaja sa simptomima trovanja pasa, pri čemu je jedan od njih danas uginuo. Taj broj svakako nije u korelaciji s onim što se posljednjih dana prema dojavama građana pojavljuje na osječkim ulicama.

Inače, sumnja se u otrov za štakore i miševe, koji inače za ljude nije otrovan u slučaju da ga udahnu, kao ni za golubove. Policiju je, inače, jedna građanka prozvala da su je ismijali i odbili izaći na teren kada ih je pozvala da dođu na mjesto gdje je našla sumnjivu tvar. Iz policije su je pozvali da im se svakako javi ako ima pritužbu na rad njihovih službenika. S „pressice“ je poručeno i da se od sada svi sumnjivi slučajevi trebaju dojaviti Veternarskoj ambulanti „Vetam“.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo