REAKCIJA PREMIJERA

Plenković: ‘Platforma Cijepise i ministar Beroš? Cijelu tu temu on mora pojašnjavati sam‘

Ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan - kazao je premijer
 Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio Istarsku županiju. Premijer je u Višnjanu posjetio Poslovnu zonu Milanezi te obišao Uređaj za pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda, a zatim se u Puli sastao s Fabriziom Radinom, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem. Premijer je u Puli dao izjavu za medije.

Premijeru je komentirao dinamiku cijepljenja protiv koronavirusa u budućem razdoblju.

- Izborili smo se nedavno na razini EU da Hrvatska dobije dodatne doze Pfizerovog cjepiva. Radimo na tome da se iz ove nove ekstra doze, a to je novih 50 milijuna kojih je Pfizer obećao dostaviti EU, dostave dodatne doze u Hrvatsku. To bi trebalo biti oko 455 tisuća doza. Moj je dojam da bismo ubrzanim procjepljivanjem trebali dobivati nakon ovog idućeg tjedna po 95, zatim prema 175 i cijeli lipanj više od 200 tisuća doza tjedno. Ukupan broj Pfizerovih doza bi trebao biti oko 2 milijuna i 200 tisuća doza plus Moderna i AstraZeneca. Na taj način kompenziramo situaciju s usporavanjem dostave AstraZenece i u okvirima smo da s dovoljnim dozama procijepimo što više ljudi. Cilj je da prvom dozom bude procijepljeno 55 posto odraslog stanovništva do 1. srpnja i na taj način bi uz prokuženost mogli govoriti o značajnoj zaštiti stanovništva od covida-19 - kazao je premijer.

- Dao sam ministru Mariću i ministru Berošu zadaću da riješimo problem s veledrogerijama. Oni su ga uspješno riješili i to je dobro. Što se tiče reforme zdravstva svjesni smo da je financiranje zdravstva na dnevnom redu svih hrvatskih Vlada proteklih 30 godina. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva. Trebaju je poduzeti oni koji rade u zdravstvu - kazao je premijer komentirajući izjavu ministra Beroša da je premijeru ranije dostavio prijedloge za reformu, ali da on oklijeva zbog lokalnih izbora.

- Ne znam kako je ta teza došla u eter. Reforma zdravstva traje, postoje različiti planovi kako tome pristupiti. Ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan - kazao je premijer.

- Nisam imao vremena slušati što su govorili na Odboru. Poruka koja je važna i bitna, za razliku od oporbe koja se veselila činjenici da bi neka od veledrogerija mogla uskratiti dostavu zdravstvenim ustanovama, je ta da je Vlada HDZ-a osigurala da se taj problem riješi - kazao je premijer.

- Ministar Beroš i drugi ministri koji su tim i članovi Vlade, nisu išli u stručnu debatu na Odboru za zdravstvo koji saziva predsjednica Odbora iz SDP-a, oni imaju zadaću braniti politiku Vlade - kazao je.

Na konstataciju da Beroš čeka zeleno svjetlo, Plenković je odgovorio da se ne radi o zakonima.

Komentirao je izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina oko novca iz EU.

- Pa dobro, on je cementiran na 16 posto. Nacionalni plan obnove je jasan, resori rade na tome mjesecima. Za razliku od njegove teze da smo dobili najviše novca iz EU zato što smo mi najsiromašniji, moram reći da to nije točno. Ja Grbina u raspravi o tome nisam ni registrirao - kazao je premijer.

Plenković je komentirao i aferu oko platforme CijepiSe.

- Nisam o tome razgovarao s Berošem, cijelu tu temu on mora pojašnjavati sam - kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23