hrvoje marušić

'Nisam pozvao da ih se baca u jame, rekao sam da im treba suditi, a presuda je strijeljanje. U civiliziranim državama sudi se za veleizdaju!'

Hrvoje Marušić
 Duje Klarić / HANZA MEDIA

Inicijativa mladih za ljudska prava poslala je medijima priopćenje u kojem navodi kako je Hrvoje Marušić, bivši splitski gradski vijećnik HDZ-a i član te stranke, na Facebook stranici Inicijative pozvao na strijeljanje aktivista te udruge, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Marušić je bio i čelnik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika, ali i šef dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca. Obavljao je i druge javne, političke i poduzetničke aktivnosti.

Inicijativa nam je dostavila njegove sporne komentare od ponedjeljka popodne: "Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!" i "Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije. Da smo demokratska država, sudili bi vam za veleizdaju i streljali vas! A vjerojatno i hoće, uskoro..."

Isprike žrtvama rata

Iz Inicijative su istaknuli da se Marušić obrušio na sadržaj kampanje "Isprika" koja, kako objašnjavaju, za cilj ima izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava neovisno o njihovoj nacionalnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Na njihovim službenim stranicama navodi se kako se kroz kampanju od Vlade traži da "uputi ispriku svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se dogodili za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije 'Oluja' u kolovozu 1995. godine", a među ostalim, provodi se i prikupljanjem potpisa za peticiju isprike.

"Izražavamo zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Hrvatskoj, u društvu u kojem član vladajuće partije poziva na nasilje protiv onih s kojima se ne slaže", naveli su u dopisu, zahtijevajući hitnu reakciju premijera Plenkovića i predsjednice Grabar-Kitarović jer smatraju da bi morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja, a navedeni dopis poslali su DORH-u i policiji.

Marušić je ostao pri izrečenom na Facebooku i svoje je izjave dodatno objasnio:

– Tvrdio sam kako je srpska agresija na Hrvatsku trajala pet godina. Možda smo mi bili agresori na Niš, Beograd ili Čačak, neka pošalju slike pa ćemo se vrlo rado ispričati za to. Nakon takve agresije da se od žrtve traži isprika agresoru, to je po meni čin veleizdaje. A u civiliziranim demokratskim državama sudi se za veleizdaju, nisam pozvao da ih se ganja i baca u jame. Rekao sam da im treba suditi, a presuda je strijeljanje. A ako do presude ne dođe, onda će nastaviti pljucati u Hrvatskoj. Probajte u Americi ili Francuskoj počiniti čin veleizdaje, pa ćete vidjeti kako će sudstvo reagirati – kazao je Marušić, te dodao kako ni jedan hrvatski general nije osuđen za ratni zločin, nego su svi pušteni i oslobođeni.

– Naši su zapovjednici bili na Međunarodnom sudu u Haagu, po njihovim presudama nismo počinili nikakav zločin ni u operaciji "Oluja". Odakle im pravo da traže ispriku, to bi trebao učiniti onaj koji je zločin počinio. Ta Inicijativa s ovim sebi radi promociju, oni će na tome jašiti danima, žele svim sredstvima dokazati da su Hrvati počinili zločin, a od naših i međunarodnih sudova dokazano je da nismo – mišljenja je taj HDZ-ovac.

Ne zabrinjavaju ga reakcije iz stranke kojoj su aktivisti također poslali priopćenje s njegovim komentarima u kojem traži kažnjavanje članova te udruge zbog veleizdaje.

– Ako ću zbog ovoga imati problema u HDZ-u, onda ne bih volio biti dijelom takve stranke koja pristaje na prešućivanje ovakvih uvreda i ucjena prema hrvatskom narodu. Očekujem da vodeća stranka u Hrvatskoj osudi jednu takvu grupicu i organizaciju koja evidentno radi na relativizaciji žrtava Domovinskog rata. Ako na to pristaju vodeći ljudi naše države, onda sam bez teksta i ja ću raditi ono što mislim da treba – zaključio je Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:10