OPERACIJA BERNARDIĆ

'NISMO ZA RUŠENJE' Unatoč Marasu, od 14 članova Predsjedništva zagrebačkog SDP-a, 11 ih je protiv opoziva Bernardića

 
Davor Bernardić i Gordan Maras
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Potpuno je pogrešan dojam da je Davor Bernardić izgubio podršku u zagrebačkom SDP-u zato što je njegov kandidat Denis Hrestak izgubio izbore, a za predsjednika ove najveće SDP-ove organizacije izabran Gordan Maras.

Najprije valja podsjetiti na to da je Maras pobijedio s tijesnom prednošću od samo 89 glasova (843 glasa je dobio Maras, a 752 Hrestak) i njegov je osnovni cilj nametnuti se cijeloj organizaciji kao novi stranački vođa.

Neutralan

Iz kruga bliskog Marasu saznaje se kako mu nije ni u primisli baviti se pitanjem rušenja Davora Bernardića s čela SDP-a, a ako se to pitanje i formalno stavi na dnevni red stranke, moglo bi se očekivati da Maras ostane neutralan.

No, kada bi Maras imao ambiciju aktivnije utjecati na budućnost stranačkog šefa, u tome ne bi dobio podršku Predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Od 14 članova Predsjedništva koji su izabrani 10. lipnja, razgovarali smo s njih 12. Svima smo postavili isto pitanje - bi li podržali Gordana Marasa kada bi im došao s prijedlogom da zagrebački SDP bude jedna od organizacija koja će pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku stranke.

Osim Mladena Pejnovića koji je rekao kako bi podržao opoziv Davora Bernardića, ali pod uvjetom da se istodobno opozove Predsjedništvo stranke i Glavni odbor, nitko drugi nije rekao da bi podržao potez koji bi išao prema opozivu Davora Bernardića.

Sjednica

Većina članova Predsjedništva zagrebačkog SDP-a nedvosmisleno je naglasila da Bernardić ima njihovu podršku, dio je rekao da je pitanje hipotetsko, da predsjednik treba odraditi mandat, dok dio naglašava da se takva pitanja moraju rješavati unutar stranke.

Inače, Predsjedništvo SDP-a jučer je odlučilo prolongirati do daljnjeg izbor vodstva Vukovarsko-srijemske županijske organizacije. Više članova županijske izborne komisije dalo je ostavku, a nema županijskog odbora koji bi izabrao nove. Nakon požeško-slavonske, koja je raspuštena nakon što je kandidatkinja za predsjednicu Tamara Puač radi manipulacija izborima podnjela kaznenu prijavu protiv Davora Bernardića, ovo je druga organizacija u kojoj se neće održati izbori. Bernardić, ali ni bilo tko drugi, nije otvorio glavnu medijsku temu - pitanje njegova opoziva s čela SDP-a. Nitko nije pitao ni jesu li istinite tvrdnje da Bernardić pregovara s HDZ-om o velikoj koaliciji.

Izjave Predsjedništva: "Nije se iskazao cijeli vrh stranke, a ne samo šef"
  • Vesna Nađ

"Ne bih podržala takav Marasov prijedlog. Takvo što bi štetilo stranci. Unutarnje borbe bi se raspirile do besvijesti. Treba stati na loptu i podići rejting. Uostalom, izbori su pokazali da smo fifti - fifti. Hrestak nije izgubio s tako velikom razlikom."

  • Ivan Butorac

"Ako bi se Davor Bernardić želio sam povući, podržao bih tu njegovu odluku. Ali ne podupirem smjenu legalno izabranog predsjednika."

  • Mladen Pejnović

"Podržao bih pod uvjetom da se isto tako opozove Predsjedništvo i Glavni odbor. Bernardić ima velikih grešaka, ali nije pošteno od njega raditi jedinog krivca za sve. Cijeli stranački vrh nije se iskazao u postzoranovu razdoblju."

  • Tamara Čubretović

"U vrijeme kampanje podržavala sam Hrestaka, a čestitala Marasu. Potrebno nam je zajedništvo, moramo se boriti za dobrobit građana, a Bernardić i Maras moraju sjesti i dogovoriti se."

  • Emil Tafra

"Ne bih komentirao hipotetske situacije. Što se tiče SDP-a, ne želim ni službeno niti neslužbeno komentirati unutarstranačke odnose. SDP ima svoje statutarne odredbe i svi procesi u stranci bi se trebali po njima odvijati."

  • Božica Uroić

"Dođe li do takvog prijedloga, imat ću sigurno svoj stav, ali ne za javnost, nego ću ga iznijeti unutar SDP-a. Ovo je unutarstranačka priča i sve što se događa u SDP-u previše se prezentira u javnosti."

  • Draženko Pandek

"Bero je legitimno izabran i morali bi postojati jako dobri razlozi da se pokrene njegova smjena. Za pokretanje smjene trebao bi prekršiti Statut, a za pitanje političke odgovornosti treba odraditi mandat."

  • Darko Šaponja

"Ovo je smiješno pitanje. Ne mislim da bih trebao iznositi stav o nečemu što se nije dogodilo niti će se dogoditi. A kad bi se ipak dogodio takav prijedlog, imao bih svoj stav za Predsjedništvo, a ne za novine."

  • Matej Mišić

"Odbio bih i raspravljati o tome. Maras je dobio povjerenje većine članova da gradska organizacija bude bolja nego što je bila dosad, a ne zato da bi vodio bitku protiv predsjednika SDP-a. Davor je dobio mandat i očekujem da ga odradi."

  • Sara Medved

"Ovo je hipotetsko pitanje. Morali bi se vidjeti argumenti za i protiv. Nemam stav jer nemam dovoljno informacija. No, o tome treba razgovarati i smatram da zagrebačka organizacija mora imati stav o nacionalnoj politici SDP-a."

  • Domagoj Prica

"Apsolutno podržavam Davora Bernardića i ne bih podržao takav prijedlog. Podsjećam da je za predsjednika stranke izabran sa 65 posto glasova. U pravilu, sva pitanja treba rješavati unutar stranke."

  • Tihomir Barišić

"Rušiteljima SDP-a neće se svidjeti što će SDP iz procesa izbora izaći još demokratskiji, jači i treći put preuzeti vlast. Maras će raditi na jačanju organizacije i nećemo dopustiti podjele, posebno ne između Iblera i Praške."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30