SLATKI ŽIVOT NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Njavro registrirao vilu i bazen kao spremište za alat. Đuro Njavro: Pa što?

Njavro priznaje da je vikendicu i bazen prijavio kao gospodarski objekt jer ‘ništa drugo na toj zemlji nije mogao graditi’

RIJEKA - Đuro Njavro, bivši savjetnik predsjednika Hrvatske za gospodarstvo, u dva mandata saborski zastupnik HDZ-a, danas dekan ali i suosnivač privatne Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, na Rabu u mjestu Barbat sagradio je impresivnu prostranu vikendicu od 256 četvornih metara s bazenom, površine 184 četvorna metra.

Bijes Rabljana

Ništa u tome ne bi bilo sporno da lijepa vikendica građena u hacijenda stilu nije niknula na poljoprivrednom zemljištu koje je i do danas ostalo izvan zone prava građenja. Drugo, vlasnik zemljišta i kuće zapravo je tvrtka Mate d.o.o., koja pak glasi na njegovu ženu Vesnu, a građevinska dozvola je izdana za - gospodarski objekt.

Njavro je, k tome, tražio dozvolu za objekt veličine 80 kvadrata, a na kraju je sagradio 256 kvadrata iako sada tvrdi da je površina objekta 100 kvadrata. Ono što je doista nevjerojatno jest činjenica da je hacijendu, koja sada vrijedi oko 500.000 eura, podigao na zemljištu preko kojeg treba proći trasa državne ceste, što znači da dozvolu za gradnju nikako nije smio dobiti.

Ljutiti mještani čude se kako netko nekažnjeno može koristiti rupe u zakonu dok na običnim građanima država trenira strogoću. Lokalni cinici komentiraju da je Njavro napravio “krasnu štalu, samo još nije nabavio magarce i koze.”

Gradonačelnik Raba Zdenko Antešić dodaje da je za ishodovanje dozvola nadležan ured za urbanizam i graditeljstvo koji je pod kapom Županije.

Velika odstupanja

- Uvidom u građevinsku dozvolu vidljivo je da se radi o značajnom odstupanju od odobrenog za gradnju. Gospodin Njavro tražio je dozvolu za gospodarski objekt površine 80,63 četvorna metra, a kuća u konačnoj izvedbi nema nikakve poveznice s gospodarskom zgradom, većih je dimenzija i cijela je gradnja zakonski upitna - kaže rapski gradonačelnik koji je ostao zatečen još jednim detaljem.

- Preko lokaliteta na kojem je ta vikendica sagrađena prolazi koridor državne ceste. Zaista mi nije jasno kako je bilo tko za taj teren uspio ishodovati građevinsku dozvolu.

Đuro Njavro rekao nam je da je investitor i vlasnik vikendice nakladnička kuća Mate d.o.o. koja je u vlasništvu njegove supruge Vesne.

- Točno, podigli smo je na poljoprivrednom zemljištu kao gospodarski objekt jer ništa drugo nismo mogli graditi. Točno je da smo uz kuću površine 5 puta 20 metara sagradili i bazen - kaže dr. Njavro i kaže da u kući ugošćavaju poslovne partnere nakladničke kuće.

Namjena nije gospodarska

- Ako je koristimo privatno, onda sve to provedemo i platimo tvrtki Mate - tumači Njavro i tvrdi da je sve pokriveno dozvolama, no priznaje da kuća nema funkciju gospodarskog objekta nego je predviđena za ugodan boravak obitelji i poslovnih partnera.





USPON DO VRHA

rođen: Metković, 15. siječnja 1957.

obrazovanje: ekonomist i pedagog

1981. diplomirao je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu

1985. magistrirao je ekonomske znanosti

1988. doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

od 1990. uklučuje se u politički život

od svibnja 1993. do studenoga 1995. godine obnašao je dužnost savjetnika predsjednika Republike za gospodarstvo

1995. izabran je u Zastupnički dom Sabora te je bio i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun

1999. drugi put je izabran u Zastupnički dom Sabora i postaje potpredsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun

od listopada 1999. godine bio je ravnatelj na Ekonomskom institutu u Zagrebu

danas je dekan i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) koja je osnovana 2002. godine, a čiji je suosnivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:01