VUKOVARSKI BOROVO

NJIHOVE TENISICE REKLAMIRAJU POZNATI MODNI ČASOPISI, A RADNICIMA BOROVA POMOĆ U HRANI NUDI CARITAS Nisu dobili ni minimalac od 2500 kn za koliko rade

Radnici u trgovinama, skladištu, čistačice... plaću nisu dobili
 CROPIX

Radnicima zaposlenima u proizvodnji u vukovarskom Borovu u petak je, sa zakašnjenjem od 15-ak dana, isplaćena plaća za veljaču. Podatak u Upravi tvrke nismo mogli potvrditi, no povjerenica Sindikata kožne obuće Kristina Mihaljević potvrdila nam je da je plaću dobio samo dio radnika, piše Glas Slavonije.

– Plaća je stigla za nešto manje od 300 radnika koji rade u proizvodnji gumene i kožne obuće. Radnici u trgovinama, skladištu, čistačice..., plaću nisu dobili i mi apeliramo prema državi jer to nije u redu i jer su svi radnici jednaki. Kako je i zašto tako isplaćena plaća, nitko od nas ne zna – rekla je Mihaljević. Inače, borovski radnici rade za minimalac od oko 2500 kuna.

Nakon što je u javnost u četvrtak dospjela vijest da radnici Borova d.d. nisu dobili plaću za veljaču, pristigle su brojne reakcije na situaciju u toj vukovarskoj tvrtki koja od Domovinskog rata posluje s teškoćama. Reagirao je i Caritas Vukovarskog dekanata koji je, u suradnji s Gradom Vukovarom, pozvao radnike tvornice Borovo u potrebi neka se jave u prostorije Caritasa na adresi Kralja Petra Krešimira IV., u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje mogu dobiti hranu i higijenske potrepštine. Pomoć koja je mnogim radnicima prijeko potrebna, mogu preuzeti od 3. do 12. travnja, u vremenu od 16 do 18 sati.

Vukovar, 061108.
Potpuno redizajnirane i uljepsane tenisice Startas, kao jedan od najvecih brandova vukovarske tvrtke Borovo, od 15. studenog naci ce se na vise od 300 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i svijetu. Stvorene prije 32 godina kao obuca za stoni tenis, popularne - startasice - postale su novi poslovni pothvat Borovo - Gumene obuce i Kreativnog studija - Sheriff & Chery - Ciji su dizajneri osmislili 60-ak modela koji ce biti lansirani na trziste. Na fotografiji pogon Borova u proizvodnji startasica. Pakiranje startasica.
Foto: Damir Glibusic / CROPIX
CROPIX

Dan ranije Sindikat kožne obuće u tvornici Borovo d.d. upozorio je da su radnici “Božić 2016. dočekali bez plaće i sada strahuju da će im jednako biti i za Uskrs”. Uprava Borova d.d. istoga je dana medijima dala informaciju kako će radnicima plaća za veljaču biti isplaćena kada se ishodi kredit od HBOR-a ili, ako bude moguće, i ranije. Inače, Borovo danas zapošljava 670 radnika, a tvrtka je to koja je i dalje u vlasništvu Republike Hrvatske.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je kazao kako očekuje od Vlade RH da reagira i riješi problem tvrtke Borovo koja je prije Domovinskog rata zapošljavala 22.000 radnika.

O slučaju Borovo oglasile su se i političke stranke u Vukovaru.

– Tijekom proteklog razdoblja više smo puta isticali problematiku vezanu uz tvrtku Borovo, ali tadašnja Vlada RH, na čijem je čelu bila Kukuriku koalicija, nije imala ni volje ni znanja riješiti problem. Od Vlade RH tražimo hitno rješavanje nastale teške financijske situacije kako bi se radnicima u što kraćem roku osigurala isplata neisplaćenih plaća, te ujedno očekujemo i rješavanje cjelokupne problematike čime bi se osigurala sigurnost radnih mjesta i bolja budućnost tvrtke – poručili su iz vukovarskog HDZ-a.

SDP Vukovara od Vlade Andreja Plenkovića također je zatražio da se pomogne tvornici Borovo.

– Pravo na plaću ustavno je pravo, a neisplata plaće je kazneno djelo. Stoga, Vlado Republike Hrvatske, obećali ste pomoći Vukovaru pa vas iz Vukovara podsjećamo, hitno stvorite i Lex Borovo – to je državna tvrtka – navodi se u priopćenju za javnost vukovarskog SDP-a.

Vukovarski HDSSB upozorio je na alarmantno i “neizdrživo stanje u tvrtki Borovo”, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:27