VRLO ZAHTJEVNA AKCIJA

NOĆNA DRAMA NA DINARI: GSS SPASIO DVOJE PLANINARA 'Jedna osoba bila je u vrlo lošem stanju, a teren izuzetno zahtjevan'

 
 Hrvatska gorska služba spašavanja

Čitavu noć trajala je dramatična i zahtjevna akcija dvoje planinara na Dinari, no pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja ipak su ih uspjeli izvući na sigurno.

Sve je počelo ranije u subotu kada su planinari krenuli planinom iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema svom odredištu na planinarskom skloništu. No, prelaskom grebena shvatili su da je dobar dio staze zaleđen, prekriven snijegom i vrlo opasan za silazak. Kako nisu imali opremu za planinarenje u zimskim uvjetima pokušali su naći lakši put, no to nisu uspjeli pa im je poziv Centru 112 bio jedina opcija.

 

Hrvatska gorska služba spašavanja

Težak teren

- Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22:00 sata, terenskim vozila uspjeli su se probiti do „donjeg parkinga“ na cesti prema Crnopcu odakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se prema dojavi nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, s izmjenama kvalitete snježne podloge što je dosta otežalo pristup kao i silazak s unesrećenima - rekli su iz HGSS-a.

Njihovi spašavatelji do planinara su došli oko 1:45 u noći te je započelo, kako su naveli, dugotrajno i iscrpljujuće spuštanje prema planinskom skloništu.

Hrvatska gorska služba spašavanja
 

 - S obzirom na to da je jedna osoba bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i vidno pod stresom, odlučeno je da je na svakoj „sumnjivoj“ strmini spuštamo navezanu. Izmjenjivali su se gelenderi, sidrišta, izrada stepenica u ledu itd.  Na planinarsko sklonište Crnopac unesrećeni su dopraćeni u 4:45 sati, gdje su se ostali odmoriti i okrijepiti, a spašavatelji su krenuli prema vozilima i u Zadar došli u 6:40 sati. S planinarima je dogovoreno da nazovu na dežurni broj Stanice Zadar kad se naspavaju i odmore - priopćili su spašavatelji kojima su u 10 ujutro planinari javili da su dobro i idu prema svom vozilu.

Hrvatska gorska služba spašavanja
 

'Odmah zovite pomoć!'

HGSS je ovim povodom još jednom apelirao na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu, izlete planiraju u skladu sa svojim znanjem i iskustvom i bez odlaganja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna.

Hrvatska gorska služba spašavanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2020 19:39