SJEDNICA

NOĆNI SASTANAK U HDZ-u: STRANAČKI VRH SATIMA ANALIZIRAO UZROKE IZBORNOG PORAZA Plenković nakon svega izašao pred novinare: 'Donijeli smo 2 zaključka'

 
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
 Darko Tomaš / CROPIX

>>> NOVO 22:20 Sastanak je završio. Andrej Plenković daje izjavu novinarima. Rekao je da su donesena dva zaključka: da sve županijske organizacije HDZ-a u sljedećim danima obave svoje zasebne analize izbornih rezultata te da je unisono prihvaćeno kako je politički smjer HDZ-a s njim na čelu u potpunosti suglasan s temeljnim vrijednostima stranke.

- Jedna od tema o kojoj smo razgovarali je bila analiza izbora, osobito rezultata drugog kruga. U raspravi je sudjelovalo više od 30 kolega, zato se toliko odužilo. A na sastanku su se pojavili sve najrelevantnije osobe unutar HDZ-a, rekao je Plenković u uvodu.

Na sastanku su dogovorene dvije stvari.

- Sve županijske organizacije HDZ-a u sljedećim će danima napraviti svoju analizu izbornih rezultata, gdje su razlike u brojevima u odnosu na prošle predsjedničke izbore, s posebnim naglaskom na urbane sredine. Potom smo razgovarali o smjeru stranke. Dobili smo unisonu podršku kako je politički smjer HDZ-a u skladu s našim programom i temeljnim vrijednostima stranke, rekao je Plenković.

Otkrio je da će u danima koji slijede biti još sastanaka na kojima će se analizirati rezultati izbora, ali i na kojima će se pripremati za izbore koji dolaze.

- Dao sam cjelovitu analizu koju sam osobno napravio. Nakon toga je uslijedila rasprava, ali neka detalji ostanu u internoj upotrebi unutar HDZ-a. Ovo je bila interna, prva politička analiza, kaže predsjednik HDZ-a.

- U hrvatskom društvu očito se događaju neki fenomeni, a mi kao stranka moramo pronaći odgovore, poručuje Plenković.

Kaže da je došlo do velike mobilizacije birača lijevog spektra, osobito u zapadnim županijama, s naglaskom na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

- To nismo mogli nadoknaditi u 12 županija u kojima smo pobijedili, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li vrh stranke raspustiti neke županijske organizacije, Plenković kaže da će razmotriti poteze koje će Predsjedništvo stranke dalje napraviti.

Tvrdi da je rasprava u središnjici stranke bila otvorena i izrazito sadržajna, a da su analizirani svi aspekti poraza, pa i uključivanje Milana Bandića u kampanju. O suradnji s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem nije bilo govora.

Plenković je rekao i da se ne smatra osobno odgovornim za poraz Kolinde Grabar-Kitarović na izborima.

Inače, na sjednici nisu bili Plenkovićevi najprominentniji stranački oponenti, Miro Kovač i Davor Ivo Stier. Oni, naime, nisu članovi ni Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća HDZ-a.

---------------------------

21:20 Sastanak koji je započeo nešto poslije 18 sati i dalje traje. Jedina vijest koja je dosad izašla iz prostorija središnjice je informacija koju je oko 21 sat novinarima prenio član Predsjedništva Oleg Butković. - Načekat ćete se još, izjavio je.

---------------------------

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, koja je započela oko 18 sati, napraviti analizu rezultata predsjedničkih izbora na kojima je izgubila njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

„Analizu, analizu. Vidimo se poslije”, kratko je poručio Plenković novinarima ispred Središnjice stranke prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o temi sjednice.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, upitan kakvu očekuje da će vanjsku politiku voditi Zoran Milanović, kazao je da vanjsku politiku vodi hrvatska Vlada - premijer i ministar vanjskih i europskih poslova sukladno Ustavu, a predsjednik Republike je sukreator vanjske politike.

„Hrvatska vanjska politika je do sada bila i te kako vidljiva otkada je na čelu Vlade premijer Andrej Plenković”, dodao je.

Jandroković: Neće biti mirna sjednica

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u utorak kako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća očekuje otvorenu raspravu o tome zašto nisu na predsjedničkim izborima ostvarili očekivani rezultat i raspravu koja će biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a.

"Očekujem otvorenu raspravu. Raspravu koja će zaista dotaknuti one ključne stvari zbog kojih nismo ostvarili rezultat koji smo očekivali", izjavio je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koja je započela oko 18 sati, a na kojoj bi se trebali analizirati uzroci poraza Kolinda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Jandroković je rekao i da očekuje kako će ta rasprava biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a i ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore na kojima očekuje da će ponovno biti najjači.

Nešto ranije, Jandroković je rekao da sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a 'neće biti mirna kao sjednica predsjedništva Sabora'.

- Očekujem da će biti različitih razmišljanja, čuli smo ih tijekom kampanje i na sam dan objave rezultata. Dakle, očekujem da u jednoj demokratskoj atmosferi raspravimo sve ono što je važno za HDZ - rekao je Jandroković.

Anušić o krivcima

Šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Anušić, na dolasku u HDZ-ovu središnjicu izjavio je da nema upiranja prsta ni u koga izvan HDZ-a za loš izborni rezultat.

- Ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv. Stvari koje će biti rečene kroz analitiku... Kad ih pokažemo, vidjet ćete što se događalo, nema nikakvih čudnih stvari, jednostavno, kandidat u drugom krugu dobio je 106.000 glasova više i to je jasna stvar, izjavio je Anušić.

Na pitanje očekuje li žestoku raspravu, rekao je da ne isključuje to, najavljujući da će on podnijeti izvještaj, nakon čega će se vidjeti hoće li biti žustrih tonova. Osvrnuo se zatim i na konkretne izborne rezultate, tj. činjenicu da je Grabar-Kitarović teško poražena u nekim dijelovima Hrvatske za koje se znalo da bi mogli biti ključni za konačni ishod.

FOTOGALERIJA: Izjave uoči sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

- Pa to je sada stvar analitike i rasprave, nije samo Zagreb jako podbacio, tu su i Istra, Primorsko-goranska i Međimurska županija, podsjetio je.

Anušić smatra da je utjecaj nevažećih listića na konačni rezultat neznatan.

- Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i našem kandidatu, molim da se meni više ne imputira da sam ja rekao da je kriv gospodin Škoro. Uvijek je 3 do 3,5 posto bilo nevažećih listića, sad ih je bilo 5 posto. Kad sve to zbrojite, imate 37 tisuća ekstra nevažećih na oko dva milijuna birača koji su izašli na izbore, to uopće nije utjecalo na rezultat izbora, rekao je Anušić ne želeći govoriti o konkretnim imenima osoba u HDZ-u koje smatra odgovornima za izborni poraz.

- Možemo to i drugačije okrenuti i pitati tko je zaslužan da se nešto uopće uspilo i napraviti, rekao je Anušić.

Krstičević: Vidim da Milanović želi nabavku aviona

Ministar obrane Damir Krstičević je uoči sjednice čestitao novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću na pobjedi.

- Nadam se dobroj suradnji s novim predsjednikom, rekao je ministar Krstičević.

Na pitanje boji li se da bi Milanović mogao otežati nabavu novih borbenih aviona, Krstičević kaže:

- Koliko sam vidio, gospodin Milanović želi da Hrvatska dobije višenamjenski borbeni avion, poručuje ministar obrane.

Nije želio komentirati tko je kriv za poraz Grabar-Kitarović na izborima.

Mikulić: 100 posto više Kolindinih glasača u Zagrebu

Član Predsjedništva i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, upitan hoće li biti raspuštanja gradskih odbora stranke zbog rezultata predsjedničkih izbora u Zagrebu, poručio je da je gradski HDZ sa 74.000 glasova u prvom krugu, u drugom krugu predsjedničkih izbora skočio na njih 154.000, što je više od sto posto glasova. Dodao je kako će na sjednici Predsjedništva napraviti analize rezultata nakon toga će vidjeti što dalje.

Čestitajući Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika Republike, predsjednica HDZ-ove Zajednice žena „Katarina Zrinski” Nada Murganić rekla je kako joj je žao što nije pobijedila Grabar-Kitarović iako su sve stranačke strukture odradile posao na terenu. „To je personalizirana kampanja tako da je teško govoriti tko je kriv”, ocijenila je.

Na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koja je počela nešto iza 18 sati, među inim, došli su i ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, potpredsjednici HDZ-a Oleg Butković, Darko Horvat, Tomislav Čuljak, Josip Bilaver, predsjednik saborskog kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić koji nije davao izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20