KRIZA U KOALICIJI?

NOĆNI SASTANAK U VLADI TRAJAO TRI SATA, VRDOLJAK IZ BANSKIH DVORA IZAŠAO S VELIKIM OSMJEHOM 'Bilo je fantastično, koalicija je stabilna!'

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

U Banskim dvorima u petak u večernjim satima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića i prvog čovjeka HNS-a Ivana Vrdoljaka na kojem su se trebale snimiti strasti u vladajućoj koaliciji uoči izbora voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje obrazovne reforme.

Zagreb, 060418. 
Banski dvori.
Sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka oko izbora voditelja kurikularne reforme. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic dolazi u Vladu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Sastanak je završio oko 23 sata, a Vrdoljak se novinarima obratio s pomirljivim porukama, istaknuvši da je protekao u odličnoj atmosferi.

"Sastanak je bio odličan i vrlo konstruktivan u dobroj atmosferi", poručio je Vrdoljak nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u Vladi.

"Razgovaralo se i o članovima ERS-a i na dobrom smo putu. Koalicija je stabilna. Konstatirali smo da je u javnosti stvorena tenzija, a atmosfera je zapravo bila odlična", rekao je.

"Kroz slijedećih dan-dva će se donijeti odluka, a premijer će sazvati PSP i donijet će se odluka na zadovoljstvo svih", naglasio je Vrdoljak, prenosi Dnevnik.

"Sve ćete znati za koji dan. Znamo što radimo", poručio je na kraju.

Zagreb, 060418. 
Banski dvori.
Sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka oko izbora voditelja kurikularne reforme. 
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak dolazi na sastanak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ivan Vrdoljak

Sa HDZ-ove strane pred novinare je izašao Gordan Jadndroković. I on je potvrdio Vrdoljakovu tvrdnju da su razgovori bili dobri i konstruktivni, ali također nije pričao o novom voditelju Ekspertne radne skupine. Dodao je da HNS nije prijetio napuštanjem koalicije.

-----------------------

RANIJE OBJAVLJENO

- Ma sve će biti dobro - rekao je ranije za dnevnik.hr, a Plenković je izbjegavao odgovor i na pitanje o Marku Glunčuću, kojeg HNS očito ne želi na čelu skupine za Kurikularnu reformu.

- Bit će sve dobro, sto posto - ponavljao je premijer koji je tek nešto konkretnije odgovorio na pitanje zašto forsira Glunčića.

- A tko to kaže? Bitno je da imamo konsenzus oko sveobuhvatne reforme, koja je dobra za mlade i hrvatsku ekonomiju - poručio je premijer za dnevnik.hr.

S druge strane, Vrdoljak je rekao po dolasku u Banske dvore kako je potrebno postići kompromis kako bi se provela reforma radi naše djece. Nije htio reći je li Matko Glunčić uvjet suradnje HDZ-a i HNS-a.

- Ja imam stav da je politika suradnje važna u Hrvatskoj, želimo čuti sve ideje, želimo napraviti kompromise, želimo voditi politiku uključivosti, a ono što sigurno ne želimo i nećemo dopustiti je zaustavljanje reforme. Ja sam siguran da ćemo kao i do sad razgovorom postići dogovor. Pobjednici će biti naša djeca koja će dobiti europsko obrazovanje", kazao je Vrdoljak, prenosi N1 televizija.

U međuvremenu, u prostorijama HNS-a počeli su se skupljati članovi Predsjedništva stranke, a došla je i ministrica Blaženka Divjak.

- Ja radim svoj posao, a moje je da uvedem reformu u škole, sve ono što smo obećali, a ovo je konzultacija. Na temu obrazovne reforme. Ovdje su konzultacije s HNS-om da vidimo kako ćemo sada dalje, ja sam sigurno tako dugo dok je moja ekipa u Ministarstvu mi ćemo i dalje raditi. U ponedjeljak krećemo s edukacijama. Sigurna sam da ćemo uspjeti to odraditi. Mi radimo normalno - kazala je Divjak.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Matko Glunčić upozorio je da treba dovesti do poboljšanja uvjeta provođenja eksperimentalnog programa u osnovnim i srednjim školama.

- Nisam bio protiv uvođenja eksperimentalnog programa nego sam bio jednostavno protiv ovako brzinskog uvođenja jer mislim da bi neke stvari trebalo poboljšati. Mislim da je to uloga ekspertne radne skupine da radi na tim stvarima koji će dovesti do poboljšanja uvjeta provođenja eksperimentalnog programa u osnovnim i srednjim školama - rekao je novinarima Glunčić.

U vezi njegova očitovanja da eksperimentalna provedba nije pripremljena kako treba, Divjak tvrdi da je pripremljena, a da Glunčić nije bio upućen.

- Nadam se da se u međuvremenu uputio. Ja sam svoje rekla već ranije i od toga ne odustajem - rekla je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:05