SMJENA RAVNATELJA

Nogalo: Ovo je rad interesnih lobija! Grad: Smijenjen je zbog svojih propusta

Nakon što ga je u srijedu Upravno vijeće smijenilo s dužnosti, doc. dr. Boro Nogalo se obratio javnosti
 Neja Markičević / CROPIX

“Ne znam kad sam zadnji put u životu zaplakao, ali ovo je jače od mene. Ganut sam podrškom svojih zaposlenika, s kojima sam radio i gradio ovu bolnicu 23 godine. Ponosan sam na to što smo učinili i to mi nitko ne može uzeti.”

Tako je u četvrtak svoju emotivnu izjavu novinarima počeo doc. dr. Boro Nogalo ispred Dječje bolnice Srebrnjak, nakon što ga je u srijedu Upravno vijeće smijenilo s te dužnosti. Podrška zaposlenika bila je vrlo rječita - iza njega su stajali gotovo svi osim onih koji su u tom trenutku pregledavali male pacijente u svojim ambulantama.

Naime, Gradski ured za zdravstvo usmeno mu je zabranio održavanje konferencija za novinare u bolnici “jer više nije ravnatelj”, a kako je nabrzinu imenovana vršiteljica dužnosti dr. Lana Tambić Bukovac odbila prihvatiti tu funkciju, jedina koja je mogla dati takvo odobrenje je prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina, koja je Nogala i smijenila!

Okupljanje

No, to nije bila smetnja za razgovor bivšeg ravnatelja s novinarima ispred bolnice.

- Sve bih ponovio jer sve je rađeno na dobrobit pacijenata. Nisam kriv ni za što, nije bilo nikakvih malverzacija niti protupropisnog zapošljavanja, a Upravno vijeće sve je izmislilo. Zato ću se boriti za svoj obraz. Očito je da je projekt EU težak 60 milijuna eura bio okidač za moju smjenu - rekao je Nogalo i dobio pljesak na otvorenoj sceni zagrebačkog jutarnjeg minusa. Dodao je da se očito zabranjuju demokracija i iskrenost te da je sve posljedica rada interesnih lobija koji se ukrcavaju u projekt koji je zasluga zaposlenika Srebrnjaka.

- Sve se odigralo po principu blickriga. Ova je bolnica po načinu rada primjer za Hrvatsku, za ovaj dio Europe - rekao je Nogalo.

- Nama su također zabranili presicu, pa je ovo, zapravo, spontano okupljanje zaposlenika. Težak je to udarac za hrvatsku demokraciju. Kao član Upravnog vijeća bolnice konsterniran sam nepridržavanjem zakona, demokratskih principa i načinom na koji se dogodila ova smjena a bio sam svjedok cijelog tog postupka - rekao je novinarima u bolničkom Plavom salonu član Upravnog vijeća i predsjednik Stručnog vijeća bolnice prof. dr. Davor Plavec, koji je glasao protiv smjene Nogala. Naime, ravnatelj je smijenjen s tri “gradska” glasa - Ane Stavljenić Rukavina, Borisa Labara i Joze Miličevića. Plavec je dodao da nikakvih malverzacija i prekršaja nije bilo.

Trn u oku

Nogalova zamjenica i voditeljica europskog projekta prof. dr. Mirjana Turkalj istaknula je da je nakon ove smjene njegova izvedba ugrožena.

- Problem u provedbi počeo se javljati kad je Gradski ured za javnu nabavu htio preuzeti kontrolu... Bolnica je potpisnik ovog projekta, Grad nije ni partner u ovom projektu. Stječe se dojam da je ova smjena ravnatelja iskonstruirana da se ugrozi projekt vrijedan 60 milijuna eura, pa ćemo sigurno obavijestiti o mogućoj ugrozi ovog projekta i ekipu u Bruxellesu - rekla je Turkalj i dodala da je trn u oku vjerojatno i 80.000 četvornih metara zemljišta u Brestovcu koje je u vlasništvu bolnice, a nad kojim netko želi preuzeti kontrolu.

U bolnici su se obavljali zahvati za koje uopće nemaju licencu

Na drugoj strani grada, u Gradskoj upravi, Nogalu su na konferenciji za novinare odgovorili Ana Stavljenić Rukavina, pročelnik Gradskog odbora za zdravstvo Vjekoslav Jeleč i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

- Dužnost je Upravnog vijeća bila da razriješi Nogala na temelju izvješća o propustima u postupanju. Razlog za smjenu nije projekt EU - ustvrdila je Stavljenić Rukavina.

Za Jeleča je ono što kaže smijenjeni ravnatelj i zaposlenici Srebrnjaka “vrlo ružan napad na našu moralnu vertikalu”. - Želimo da se ova ustanova što prije vrati normalnom funkcioniranju i da mali pacijenti što prije dobiju ono što zaslužuju - zaključio je Jeleč.

- Što biste rekli da ravnatelj neke škole raspiše natječaj za učitelja matematike, a onda na to mjesto primi učitelja likovnog jer je ostavio dobar dojam. To se dogodilo u Srebrnjaku. U njoj se obavljaju zahvati za koje bolnica nema licencu, za koje do jučer mi u Gradu Zagrebu nismo znali - rekla je Pavičić Vukičević. Odgovor na pitanje zašto se na to čekalo sedam godina, nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:37