TOČKA NA 'I'

NOGOMET SE VRAĆA KUĆI? Englezi se vole pohvaliti da je njihova zemlja kolijevka nogometa, ali arheološki dokazi sugeriraju da to možda i nije tako

 

U svojoj prepotenciji Englezi su uoči polufinalne utakmice u Moskvi podcjenjivački pitali tko je i gdje je ta Hrvatska i ustvrdili da se na ovom Svjetskom prvenstvu “nogomet vraća kući”.

Nisu, vjerojatno, bili ni svjesni koliko su izrekom “nogomet se vraća kući” uistinu u pravu. Jer rodna kuća nogometa, njegova kolijevka, je Hrvatska. Preciznije, kolijevka nogometa je u današnjem naselju Gardun kod Trilja, rimskom Tiluriju na kojemu je prije dva milenija boravila 7. rimska legija.

Tilurij je, uz Burnum, arheološki eldorado koji se tek prije 20-ak godina počeo sistematski istraživati. Nalazi iz Garduna do kojih su ranije dolazili slučajni nalaznici razastrti su u muzejskim i privatnim zbirkama diljem Hrvatske, ali i izvan granica zemlje. Jedan od tih nalaza je stela s likom dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži loptu. Taj nadgrobni spomenik koji je preminulom 7-godišnjem sinu dao izraditi vojnik 7. rimske legije ugrađen je na pročelje jedne kuće u Vrličkoj ulici u Sinju, danas u vlasništvu obitelji Perković. Nedvojbeno je utvrđeno da je stela s likom Gaja Laberija pronađena u Gardunu i vjerojatno prije kojih 150 godina ugrađena u fasadu.

Sinjski arheolog amater Josip Bepo Britvić desetljećima je istraživao stelu s likom Gaja Laberija, njeno podrijetlo i još više njeno značenje, posebno ulogu lopte koju dječak drži u ruci. Sinjani i Cetinjani danas se ponose na svoga nekadašnjeg sugrađana Britvića, umrlog prije više desetljeća. Britvić je došao do zaključka da je lopta koju Gaj Laberije drži u ruci upravo nogometna lopta ukrašena šesterokutima, heksagonima. Svoje spoznaje Britvić je objavio na naslovnici 71. broja službenog glasila Fife 1969.

Znajući da Britvić nije bio prvi istraživač stele rimskog dječaka, jer je nadgrobni spomenik Gaja Laberija još u 19. stoljeću istraživao njemački arheolog Theodor Momen, Fifa je objavila da je otkriće Josipa Britvića važna informacija za arheologiju i nogometne obožavatelje.

O steli ugrađenoj u fasadu danas obiteljske kuće Perković u Sinju posljednja dva dana uvelike su se zainteresirali i raspisali mediji sa svih meridijana svijeta. Hoće li povijesni uspjeh “vatrenih” dovesti do konačnog stavljanja “točke na i” o Cetinskoj krajini kao istinskoj kolijevci nogometa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:09