REZULTATI 2D SNIMANJA

NORVEŽANI NAŠLI NAFTU I PLIN U JADRANU Vrdoljak: 'Postat ćemo energetski div'

U norveškoj kompaniji tvrde: Jadran će zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim divovima
 Božidar Vukičević / CROPIX

SPLIT - Ako je suditi po danas objavljenim rezultatima 2D seizmičkog simanja podmorja hrvatske strane Jadrana, Hrvatska bi mogla u bližoj budućnosti postati nova europska meka velikih naftnih i plinskih nalazišta, piše Slobodna Dalmacija.

Objavi rezultata na velikom istraživačkom brodu „Seabird Northern Explorer“ privezanog u splitskoj Sjevernoj luci, nazočili su Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva i Rune Eng, direktor norveške grupacije „Spectrum“ koja je obavila seizmičko snimanje Jadrana. „Spectrum“ je u svijetu poznat kao lider u seizmičkom snimanju čije usluge koriste najveće svjetske naftne kompanije.

- Rezultati petomjesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta plina i nafte duž cijele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta. No, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i plinskim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija negoli ekspolatacija u velikim dubinama kakve su, primejrice u Brazilu - kazao je Eng, čelnik grupacije „Spectrum“ koja diljem svijeta ima svoje urede i obavlja složena 2D i 3D seizmička snimanja.

Ministar Vrdoljak nije krio zadovoljstvo rezultatima istraživanja Norvežana. Kako je rekao, „realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, ako ne i Europe“. Već na proljeće ministar je najavio objavu međunarodnog natječaja za eksploataciju nalazišta.

- Oko 20 svjetskih naftnih i plinskih kompanija izrazilo je interes za natječaj za eksploataciju nalazišta koji ćemo objaviti u travnju. Rezultate koje je prikupio „Spectrum“ upravo će inozemnim kompanijama biti podloga za procjenu potencijala, a uoči raspisivanja natječaja - kazao je ministar Vrdoljak.

Prema ministrovim riječim, država će, naime, prema podacima dobivenim putem “Spectrumovih” 2D snimanja na terenu od 12 tisuća četvornih kilometara duž Jadrana provesti podjelu terena na blokove i otvoriti javno natjecanje za dobivanje dugogodišnjih koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu. Prve koncesije međunarodnim naftnim tvrtkama, kaže ministar, bit će dodijeljene 2015. godine.

- Za očekivati je da će na ekspolataciji nalkazišta biti angažirane i domaće tvrtke i domaći ljudi. Dakle, nova ulaganja i nova zapošljavanja slijede - kazao je ministar gospodarstva.

“Spectrum”, prema ugovoru koji je potkraj srpnja prošle godine sklopljen s Ministarstvom gospodarstva, ima pravo sam naplatiti prvih pet dokumentacija koje proda u paketu, dok će prihod od prodaje svih ostalih podataka dijeliti s državom u omjeru 50 naprama 50 posto. Na taj je način omogućeno pokrivanje troška poslova 2D snimanja “Spectrumu”, koji su, prema istim izvorima, na razini nekoliko milijuna dolara.

Ipka, treba reći da je naftaškim znalcima i dalje pomalo čudno da javni natječaj za ovaj vrijedan posao, sukladno novi zakon o ugljikovodicima, ipak nije proveden, a ugovor sklopljen izravnim odabirom partner.

“Spectrum” je za ovaj posao imao i jaku konkurenciju, od norveškog “Petroleum Geo-Services-a“, francuskog CGGveritasa Schlumbergera do američkog “ION Geophysicala”, koji su očekivali javni natječaj.

Ipak, prevladalo je mišljenje da posao treba prepustiti “Spectrumu” jer će sav trošak tog posla vrijednog desetke milijuna kuna snositi sam, a trošak istraživanja podmiriti prodajom snimki zainteresiranim kompanijama za natječaj za koncesiju.

Dakle, seizmički podaci su vlasništvo Vlade RH, a tvrtka “Spectrum” će tzv. „2D multi client“ snimke prodavati naftnim kompanijama koje će se natjecati za koncesije na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Kao se može neslužbeno doznati, snimke će među prvima otkupiti „Exxon Mobil“, „Total“, ENI i „Marathon Oil“ koji su već potpisali predugovore o kupnji.

Inače, „Spectrum“ ima veliko iskustvo u istraživanju podmorja ostalih mediteranskih zemalja, poput Egipta, Libanona i Španjolske, a već je seizmički snimio talijanski dio Jadrana, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:40