ZANEMARIO OBVEZU

NOSITELJU HDZ-ove LISTE STIGLA 'ČESTITKA': Fina kaznila Karla Resslera i njegovu 'Sivu sovu'

 
Karlo Ressler
 Damjan Tadić / CROPIX

Nositelj liste HDZ-a za europarlamentarne izbore Karlo Ressler platio je kaznu zato što je, kao i oko 20.000 drugih građana koji su osnovali firme, ali nisu imali poslovnih aktivnosti, zanemario obvezu predavanja godišnjeg financijskog izvješća za 2016. , odnosno izjavu o neaktivnosti.

Riječ je izvješćima koja se moraju dostaviti u Registar godišnjih financijskih izvještaja radi statističke obrade, i to do 30. travnja za prethodnu godinu. Onima koji, kao i Ressler, to nisu učinili u propisanom roku Fina je ove godine počela slati kazne.

Prigovor

U Fini kažu da kažnjavaju po zakonskom minimumu što znači da odgovorne osobe dobivaju “čestitke” na iznos od 5000 kuna, a za tvrtku je kazna 20.000 kuna. Ressler je također dobio ovakve kazne, ali je Prekršajnom sudu podnio prigovor i ishodio ublažavanje do općeg zakonskog minimuma propisanog Prekršajnim zakonom, tako da je za njega kao odgovornu osobu kazna 300 kuna, a za njegovu firmu Siva sova j.d.o.o. 2100 kuna.

- Godišnje financijsko izvješće za potrebe javne objave za 2016. predano je 22. prosinca 2017. Osim troškova osnivanja, nije bilo nikakvih poslovnih aktivnosti u 2016. - rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić i naveo da Resslerova firma nikada nije poslovala s državnim ili javnim tijelima.

- Ukupni prihodi za sve godine poslovanja manji su od 3000 kuna - kaže Milić i otkriva da je Ressler nakon podmirenja kazne prodao Sivu sovu.

- Svoj poslovni udjel navedenog j.d.o.o.-a kupoprodajnim je ugovorom u cijelosti prenio na novog vlasnika 11. travnja 2019., te više nije ni na koji način povezan s Resslerom - kaže glasnogovornik Vlade.

Ressler je tvrtku bio registrirao na adresi Vladimira Šeksa, Bauerova 27 u Zagrebu, a registrirana je bila za usluge prevođenja i tumača.

Nakon što su početkom godine građanima počele stizati kazne jer nisu podnijeli financijska izvješća ili izjave o neaktivnosti svojih tvrtki, redakciji Jutarnjeg javilo se više osoba koje su od Fine dobile kazne u iznosima od 5000 kuna za fizičku i 10.000 kuna za pravnu osobu.

- Moja supruga otvorila je firmu jer je ostala bez posla. No, kako je firma prestala biti aktivna, odlučila ju je zatvoriti. Do studenog 2016. obavila je svu proceduru potrebnu za zatvaranje j.d.o.o. i ni na što dalje nije mogla utjecati – rekao nam je D. P., koji se pribojava da bi ih zbog kazne koju su dobili zbog nepodnošenja godišnjeg financijskog izvještaja za 2016. mogla snaći ovrha. Da apsurd bude veći, firma njegove supruge izbrisana je 27. travnja 2017. iz sudskog registra, a kazne su stigle jer do 30. travnja 2017. nije predala izvješće.

Nova praksa

Neki od građana se pak žale da je Fina promijenila praksu i zatekla ih s kaznama. Tako K. L. navodi da je Fina ranije imala razumijevanja za gužve početkom godine i tolerirala mala kašnjenja pri predaji izvješća. Jako ga je iznenadilo kad je u siječnju ove godine dobio od Fine prekršajni nalog jer kao odgovorna osoba i poduzetnik nije do 30. travnja 2017. dostavio financijsko izvješće za 2016.

Ispada da su mnoge građane zatekle kazne i nisu, poput Resslera, iskoristili pravo prigovora Prekršajnom sudu, te uz isticanje olakotnih okolnosti ishodili najniže moguće kazne od 300 kuna za fizičku osobu i 2100 za firmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:39