KORONAVIRUS

NOVA FAZA Povećava se broj testiranja: U tjedan dana testirano gotovo 3000 ljudi, svaki sedmi test je bio pozitivan

Podaci u zadnjih tjedan dana pokazuju da se povećava broj testiranja, a rast broja registiranih oboljelih je u korelaciji s povećanom učestalošću testiranja
 Boris Kovačev / CROPIX

Tijekom posljednjih sedam dana u Hrvatskoj je napravljeno ukupno 2878 testova na prisutnost koronavirusa, od čega je 438 uzoraka bilo pozitivno (15,22 posto od ukupnog broja svih ispitanih uzoraka). Dakle, svakoj sedmoj testiranoj osobi prošlog tjedna u Hrvatskoj potvrđena je zaraza koronavirusom.

Promatrajući ukupne brojeve testiranih uzoraka i novootkrivenih slučaja zaraze koronavirusom - posebice unazad četiri do pet dana - možemo zaključiti da je broj službeno potvrđenih slučajeva novozaraženih osoba u korelaciji s brojem obavljenih testova u promatranom vremenskom razdoblju: više testiranih osoba znači veći broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Isto tako, u omjeru broja testiranih i broja pozitivnih na koronavirus nema većih oscilacija. Posljednjih nekoliko dana na svakih sedam do osam obavljenih testova otkrije se jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Dan potresa

Također, analizirajući službene podatke Nacionalnog stožera civilne zaštite, primijetili smo i trend porasta broja obavljenih testova u jednom danu. Od izbijanja zaraze u Hrvatskoj najviše testova unutar 24 sata zabilježeno je između srijede i četvrtka ovog tjedna, kada je testirano 566 osoba. Drugi najveći broj testova obavljen je u idućih 24 sata - kada je od 524 testirana uzorka njih 70 bilo pozitivno na koronavirus (13,36 posto).

Veliki skok u broju novooboljelih zabilježen je u razdoblju od subote prijepodne do ponedjeljka prijepodne - u ta dva dana broj zaraženih koronavirusom porastao je za čak 149. U istom vremenskom razdoblju obavljeno je 616 testiranja, od čega je čak 24,19 posto uzoraka bilo pozitivno na koronavirus. To je ujedno zasad najveći zabilježeni omjer između broja testiranih i broja novozaraženih.

Osim tog “incidenta” službeni podaci - ako ih pratimo od 25. veljače, prvog dana kada je u Hrvatskoj potvrđen slučaj zaraze koronavirusom - govore da je omjer broja izvršenih testova i novootkrivenih slučajeva manje-više konstantan.

Naime, prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite o ukupnom broju obavljenih testova od izbijanja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj 25. veljače do jučer prijepodne, ukupno je napravljeno 4482 testa na prisutnost koronavirusa, a zaraženih je zabilježeno ukupno 551. Dakle, od 25. veljače do jučer od svih testiranih uzoraka njih 12,3 posto bilo je pozitivno na koronavirus, a slični postoci bilježe se i posljednjih dana.

Zanimljivo, hrvatski podaci o omjerima zaraženih i testiranih poklapaju se, primjerice s podacima iz Austrije - države u kojoj je prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen istog dana kao i kod nas - 25. veljače.

Usporedba

Prema javno dostupnim podacima, u Austriji je do 20. ožujka testirano ukupno 15.613 uzoraka, od čega je njih 2179 bilo pozitivno na koronavirus. Znači, od ukupnog broja testiranih njih 13,95 bilo je pozitivno. Vrlo slično kao i u našoj zemlji.

- U Hrvatskoj je dosad ukupno 551 osoba oboljela od Covida-19, a oporavilo se njih 37. U protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika, što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak jer i dalje smo u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta - rekao je jučer prijepodne ministar zdravstva Vili Beroš.

Prosječna dob osoba kojima je dosad potvrđena zaraza koronavirusom iznosi 48,02 godine. Od ukupnog broja oboljelih 54 posto su muškarci, 46 posto žene, a četvrtina oboljelih je starija od 65 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:41