PROGNOZA VREMENA

NOVA GODINA OKUPANA SUNCEM, ALI NE ZADUGO! Uskoro nam dolazi hladni val, temperature se spuštaju na -8 stupnjeva, moguć i snijeg

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.12.2018. u 19:59

Hanza Media

 

Posljednji dan 2018. godine 'počastio' je cijelu Hrvatsku prekrasnim sunčanim vremenom, a čini se da se  slično vrijeme očekuje i prvi dan nove godine.  RTL-ova meterologinja Željka Pogačić najavljuje da će prvi dan 2019. godine u kopnenim predjelima biti sunčaniji od današnjeg, osobito poslijepodne.

U ranim jutarnjim satima u Gorskom kotaru i u najzapadnijim predjelima zemlje, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, može biti malo kiše ili susnježice. Dakle, sredinom će se dana gotovo posvuda razvedriti. Tako vedro i pretežno sunčano neće dugo zadržati.

Već u srijedu u gorju ponovno očekujte oborine na granici kiše i snijega, a u središnjoj Hrvatskoj rano ujutro moguća je mjestimice i ledena kiša. Najviša će temperatura u prvim danima Nove godine biti slična kao danas, a u gorju još za stupanj do dva viša.

Jutra će biti malo hladnija, oko -2 °C, pa je ponovno moguć i mraz. Četvrtak donosi značajnije zahladnjenje koje će potrajati do vikenda. Zapuhat će hladan sjeverac, mjestimice umjeren.

Najviša će temperatura danju u većini unutrašnjosti biti uglavnom oko 1 °C, jutarnja ponovno oko -5 °C, u gorju i do -8 °C.

Osim toga, vjerojatno je da većina gorskih predjela ni danju neće izlaziti iz minusa. Od petka pa sve do kraja vikenda izgledan je povremen snijeg i u nizinskim predjelima. Za sad se čini da na zapadu i u gorju neće biti većih količina, a na istoku je moguće stvaranje tek tanjeg snježnog pokrivača, piše RTL.

Sredina tjedna biti će izrazito hladna i u Dalmaciji. Slobodna Dalmacija piše da će se na cijelo područje  obrušiti kratka ali žestoka studen, pravi "polarni blitzkrieg", koji će donijeti temperature ispod ništice.

U sezonskoj prognozi za siječanj koju smo detaljno analizirali početkom prosinca, najavili smo povremene nalete hladnoće iz polarnih prostora na naše područje, a već koji dan poslije Nove godine, u četvrtak, stiže prvi.

- Zahvatit će nas jezgra vrlo hladnog, suhog, polarnog zraka s kojim će se jutarnje temperature u Zagori spustiti i do -10 C, a maksimalne dnevne temperature će gotovo posvuda u Zagori u četvrtak i petak biti negativne, pa će Zagora na samom početku nove godine zabilježiti pojavu ledenog dana (cjelodnevnih minusa). Uz obalu će maksimalne temperature biti nekoliko stupnjeva iznad ništice.

Osim u Zagori, u petak i subotu ujutro lagani minus i mraz gotovo posvuda uz obalu, a u Splitu bi se u subotu ujutro temperatura mogla spustiti i do dva stupnja ispod ništice, a oko nule će temperatura pasti i na dubrovačkom području – upozorava "Slobodnin" dežurni meteorolog Ivan Šolić, te nastavlja:

- U četvrtak će puhati olujna bura, koja će dodatno povećavati osjet hladnoće pa će se vrijednosti temperatura doimati i niže nego što će pokazivati termometar u meteorološkom zaklonu.

Dok će u naših susjeda Talijana ponegdje i sniježiti, dobra je vijest da Sredozemlje neće reagirati na ovu snažnu injekciju hladnoće sa sjevera kontinenta, tako da se ovoga puta neće formirati ciklona koja bi Dalmaciji donijela snježne radosti.

Iako će temperature posvuda biti snježne, očekuje nas pretežno sunčano i stabilno vrijeme, takozvani 'suhi led', kako naši stari običavaju kazati za ovakvo stanje u atmosferi - dodaje.

Jezgra hladnoće trebala bi se potom pomicati dalje prema istoku i jugoistoku Europe pa polarni prodor ne bi trebao potrajati više od dva, tri dana.

Već za vikend će hladnoća popustiti, a temperature biti bliže prosječnima za ovo doba godine u Dalmaciji. Ipak, zadržat će se prohladno vrijeme, pogotovo u Zagori.

- Premda će u siječnju biti toplijih dana i razdoblja od višegodišnjeg prosjeka, "izlet" hladnoće iz arktičkih prostora, poput onoga koji uskoro stiže, ne bi trebao biti jedini ovoga siječnja, dok bi veljača trebala biti vlažnija od višegodišnjeg prosjeka, kad će biti i najveća mogućnost za snježne epizode u Zagori, a moguće je da ponovno zasniježi i uz obalu – zaključuje Šoki za Slobodnu Dalmaciju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo