ZDENKA LONČAR

Nova Marasova pomoćnica: Moje su posebne vještine kontakt očima i empatija

Na prošloj sjednici Vlade imenovana je pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar. Imenovanje je to kakvih je u posljednjih sedam mjeseci bilo stotine.

S jednom malom razlikom. Zdenka Lončar u životopisu koji je poslan svim članovima Vlade u rubrici posebne vještine navela je - kontakt očima i empatiju!

I jedno i drugo mnogima je izmamilo osmijeh na lice, čudno je bilo čak i nekim ministrima, međutim, unatoč svemu, radi se o kvalifikacijama koje ne može baš svatko upisati u svoj životopis. Za svaku takvu vještinu potrebno je proći edukaciju, a Lončarova ih u CV-ju ima devet sličnih i svi su nabrojeni na četvrtoj stranici detaljnog životopisa.

Slanje pozitivne poruke

- Kontakt očima jedna je od vrlo važnih društvenih vještina koje pokazuju nečiju sigurnost ili nesigurnost i to se sustavno trenira, posebno u višem menadžmentu. Radi se o vještini koja je posebno bitna kod pregovora, ali i u treningu za razgovore s medijima, jer su to prilike u kojima treba poslati isključivo pozitivnu poruku - objasnila je za Jutarnji list netom imenovana pomoćnica ministra Zdenka Lončar.

Zanimljivo, nova je pomoćnica napisala dva različita životopisa. Jedan je poslala u Ministarstvo, i u njemu empatije i kontakta očima nema, a u Banske je dvore poslala proširenu verziju CV-ja, tzv. korporativnu, i u njoj su navedene obje sporne “posebne vještine”.

Osim po dvjema neuobičajenim vještinama, životopis Zdenke Lončar od ostalih kolega u ministarstvima razlikuje se po dvije stvari - napisan je na četiri stranice, a u rubrici stranih jezika navedeno ih je - pet.

- U Ministarstvu smo sretni što je kolegica Lončar uopće pristala. Radi se o vrlo kvalitetnoj osobi iz svijeta korporativnog biznisa, a takvi se vrlo rijetko odluče prijeći u državnu upravu - komentirala je jučer glasnogovornica ministra poduzetništva Danijela Grizelj, napominjući da su sporne, nekima smiješne vještine zapravo normalne reference u velikim korporacijama.

Dosadila joj Tirana

Z. Lončar posljednje četiri godine bila je brend menadžerica u Philipu Morrisu za srednju i istočnu Europu, a prije toga tri je godina bila brend menadžerica u Nestleu.

Posao u Ministarstvu prihvatila je, kako se može čuti u Vladi, jer su joj dosadili Tirana i stalna putovanja, pa je odlučila vratiti se u Hrvatsku. Na dužnost u Ministarstvu stupit će idući tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 02:05