PRAVNA BITKA U HAAGU

Nova nada za Gotovinu i Markača: Švicarac i Britanac - pojačanje za obranu dvojice generala

Za Gotovinina novog švicarskog odvjetnika Mettrauxa, Mikuličić je rekao kako je iskusan i stručan

ZAGREB - Nakon što je obrana generala Ante Gotovine pojačala svoje redove angažiravši još jednog odvjetnika, Švicarca Guenaela Mettrauxa , inače stručnjaka za zapovjednu odgovornost, i u timu generala Mladena Markača očekuje se novo odvjetničko pojačanje iz Velike Britanije.

Kompletiranje tima

- U završnim smo pregovorima s jednim britanskim odvjetnikom - potvrdio nam je danas Markačev odvjetnik Goran Mikuličić, ne želeći mu otkriti ime dok razgovore ne privedu kraju. U posjetu Markaču bio je nedavno i Josip Klem, predsjednik Udruge specijalaca RH, koji je također potvrdio te informacije.

- Za desetak dana sve bi trebalo biti dogovoreno i tad će biti poznat cijeli tim. Sigurno je da će nam se priključiti još jedan odvjetnik.

Za Gotovinina novog švicarskog odvjetnika Mettrauxa, Mikulučić je kazao kako je iskusan i stručan, te da će od njegova angažmana koristi imati i obrana Markača, budući da im se interesi preklapaju. Guenael Mettraux jedan je od vodećih ljudi ICLB-a, odvjetničke tvrtke specijalizirane za međunarodno kazneno pravo. U istoj tvrtki rade i odvjetnici Steven Kay, te Gillian Higgins koji su bili angažirani u timu generala Ivana Čermaka, koji je u Haagu oslobođen.

Mettraux je i autor knjige “Zakon zapovjedne odgovornosti”, te ga se smatra jednim od najpriznatijih svjetskih stručnjaka za to područje. Javnosti je poznat i kao branitelj Sefera Halilovića, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika Glavnog štaba Armije BiH, te Ljube Boškoskog, bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova, koji su oslobođeni optužaba. Halilović je, naime, oslobođen krivnje po svim točkama optužnice vezane za zapovjednu odgovornost za ubojstva koja su počinili pripadnici snaga Armije BiH u selima Grabovica i Uzdol, te na području Jablanice i Prozora u Hercegovini.

Oslobodili Boškoskog

Oslobođen je i Boškoski koji je također bio optužen na osnovu kaznene odgovornosti nadređenog. Mettraux je u njegov odvjetnički tim ušao pred kraj procesa te je sudjelovao u cijelom žalbenom postupku. Sada na sličan način dolazi i u tim generala Gotovine - tri dana prije zadnjeg roka za podnošenje žalbe na presudu Haškog suda. Markačev odvjetnik Goran Mikuličić kazao nam je kako će žalbu, odnosno, najavu iste predati do 16. svibnja, što je zadnji rok.

- U ponedjeljak prvo predajemo najavu žalbe. U tom podnesku moramo najaviti što će se točno osporavati, odnosno, moramo precizno naznačiti pravne pojedinosti i argumente kojima ćemo ići na rušenje prvostupanjske presude. Dakle, unaprijed se daje okvir unutar kojeg će se žalba definirati - kazao je Mikuličić.

Rokovi u Haagu

Pojasnio je kako nakon te najave počinje teći rok za podnošenje žalbe, a koji iznosi 75 dana. Nakon toga, u roku od 30 dana o navodima žalbe treba se očitovati i suprotna strana - dakle, haaško tužiteljstvo.

Tu su još i rokovi za replike za obje strane, pa bi žalbeni postupak mogao potrajati oko 4 mjeseca.

U prvostupanjskoj presudi general Gotovina je dobio 24, a Markač 18 godina zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu. Iako odvjetnici nisu htjeli otkriti što će točno stajati u najavi žalbe, očito će ići na rušenje teze o “udruženom zločinačkom pothvatu”, odnosno teze o prekomjernom granatiranju i protjerivanju civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:30