ZVAT ĆE SE SSOPP

NOVA POREZNA POLICIJA Vlada zaposlila 26 istražitelja za lov na najveće porezne prevarante

Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara bavit će se najtežim slučajevima utaje poreza
Rijeka, 300714.Bracni par Mirko i Vinka Cetinski, te dva djelatnika porezne uprave privedeni su jutros na ispitivanje u USKOK zbog sumnje u laziranje poreznih prijava.Na fotografiji: porezna sluzbenica za koju se sumnjici da je upletena u slucajFoto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

U posljednjoj godini mandata, Vlada kreće u oštar obračun s utajivačima poreza. Od sljedeće godine, naime, utajama poreza bavit će se novo tijelo u okviru Ministarstva financija, koje se upravo ustrojava, a čiji bi potezi osiromašenu državnu blagajnu samo u sljedećoj godini, prema procjenama iz Vladinih krugova, mogao napuniti i s pola milijarde kuna.

Uzor za osnivanje novog tijela za borbu s utajivačima poreza američki je Internal Revenue Service (IRS), čiji stručnjaci već obučavaju svoje hrvatske kolege. Američki porezni istražitelji, doduše, imaju znatno veće ovlasti od onih koje će imati hrvatski, pa tako, primjerice, mogu nositi i vatreno oružje te uhićivati osumnjičenike.

Kazneni progon

Svojevrsna hrvatska inačica IRS-a ipak stiže u malo “labavijem obliku”. Zvat će se Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP) i neće imati tako velike ovlasti kao njihovi američki pandani, budući da neće biti naoružani, niti će moći obavljati uhićenja. Kazneni progon i dalje će se biti rezerviran za postojeća tijela gonjenja - policiju, DORH i Uskok. No, SSOPP će s njima, kao i s Poreznom upravom i Carinom, tijesno surađivati i pružati im potrebne informacije, te osiguravati dokazne materijale.

Financijski forenzičari

Novi će sektor, kako doznajemo, u početku zapošljavati 26 djelatnika, koji će biti raspoređeni u trima službama. Novog zapošljavanja neće biti, budući da će djelatnici, uvjeravaju nas naši sugovornici iz Vladinih krugova, u novi sektor do kraja godine biti prebačeni iz drugih službi, uglavnom iz Ministarstva financija. U fokusu rada novih hrvatskog poreznih forenzičara bit će ponajprije gospodarski kriminal, no porezni će istražitelji ‘češljati’ i imovinu “običnih” građana. Za sve to poslužit će im podaci kojima raspolaže Ministarstvo financija - od lista poreznh dužnika, preko podataka o otuđenoj imovini dok su računi bili u blokadi, pa do podataka o tvrtkama koje su kršile zakon dok su bile u prestečajnoj nagodbi. Građanima pod sumnjom za utaju poreza, s druge strane, namijenjena je usporedba njihova stvarnog imovinskog stanja sa službeno iskazanim prihodima, u čemu će istražiteljima im kao oružje poslužiti OIB.

- Već od početka siječnja sljedeće godine počeli bismo procesuirati pojedine slučajeve. I naši će ljudi izlaziti na teren, ali samo kod “krupnijih” slučajeva, dok će se ostalima, kao i do sada, baviti Porezna uprava i druga tijela - kaže nam dobro upćeni izvor iz Ministarstva financija.

Mali trošak uz zaradu

Očekvanja od hrvatskog tima za suzbijanje poreznih utaja velika su. Naš izvor ističe kako se očekuje da će postupci novog tima istražitelja pridonijeti punjenju državne blagajne u sljedećoj godini s 300 do 500 milijuna kuna. To bi trebao biti konačan učinak njegova djelovanja. Istodobno, troškovi će biti zanemarivi, uzme li se u obzir da nije planirano novo zapošljavanje, već samo premještaj pojedinih djelatnika iz jedne službe u drugu. No, kako bi nova služba počela raditi, do kraja godine potrebno je donijeti još nekoliko propisa. Vlada je sredinom mjeseca usvojila uredbu kojom je izmijenila dosadašnju Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija: upravo tim dokumentom planirano je osnivanje SSOPP-a. No, još treba donijeti i pravilnik, te provesti novu sistematizaciju radnih mjesta, kao i izmijeniti Opći porezni zakon, kako bi se jasno razgraničile ovlasti koje će imati nova služba.

Trening stručnjaka iz američkog IRS-a

Za jačanjem hrvatske porezne administracije i njenim učinkovitijim prikupljanjem poreza interes vlada i u inozemstvu, posebice u EU. Hrvatska je, uostalom, nedavno pristupila i svjetskoj inicijativi za sprečavanjem poreznih utaja. Ne čudi stoga što joj tehničku pomoć u osnivanju novog sektora pružaju kako Europljani, tako i Amerikanci.

- Dvojica predstavnika američkog IRS-a bili su početkom ovog tjedna u Zagrebu i održali trening za početak rada našeg sektora. Prenijeli su nam svoja iskustva u suzbijanju utaja poreza - otkriva naš izvor. Treninzi s američkim poreznim istražiteljima nastavit će se, kaže, i ubuduće. Osim iz SAD-a, sličnu tehničku pomoć pružit će im i porezni istražitelji iz Nizozemske i njemačke savezne porkajine Bavarske. U samom radu pomoći će im svjetske baze podataka o poreznim utajama.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:50