GLOBALNA VIJEST

NOVA PREDSJEDNICA HRVATSKE Evo što svjetske agencije javljaju o Kolindinoj inauguraciji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2015. u 15:32

Hina/pool/Cropix

Svjetske novinske agencije javljaju u nedjelju da je Kolinda Grabar Kitarović inaugurirana za hrvatsku predsjednicu kao prva žena na toj dužnosti i prenose dijelove njezina govora, posebice one koji se tiču posrnulog gospodarstva zemlje.

"Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije", navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša.

Agencija ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.

Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na "široki nacionalni konsenzus" za oživljavanje posrnulog gospodarstva.

Agencija podsjeća da je Grabar Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima u siječnju kao kandidatkinja konzervativne oporbene stranke HDZ-a, s obećanjem da će potaknuti vladu na čelu sa SDP-om da učini više za gospodarstvo koje je u recesiji od 2009.

Predsjednik u Hrvatskoj bira se na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone. Predsjednik također ima pravo sazivati sjednice vlade i nazočiti na njima, ali to se pravo dosad rijetko koristilo. Grabar Kitarović je rekla tijekom svoje kampanje da će sazvati takvu sjednicu u središtu koje će biti gospodarska pitanja, podsjeća Reuters.

France Presse javlja da je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva.

Inauguracija je održana u nazočnosti stotina građana i regionalnih dužnosnika, među kojima je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ističe agencija.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti.

Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se "posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića". Njegov dolazak se smatra "prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država".

Inauguracija vijest dana u BiH

Svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju su opširno izvjestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, a za većinu njih bila je to i vijest dana.

Javni servisi BH Radio 1, televizija BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović izvjestili su u prvim minutama svojih informativnih emisija, podsjećajući kako su joj nazočila sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Nova je predsjednica istaknula kako želi cijelu regiju u EU i NATO-u", navela je BHT 1.

Svi javni servisi ističu kako se Grabar-Kitarović u inauguralnom govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žve u njoj.

BH Radio 1 navodi da je Grabar-Kitarović pozvala na prevladavanje razlika u hrvatskom društvu.

Sarajevski "Dnevni avaz" je na mrežnim stranicama istaknuo da je Grabar-Kitarović kao strateški interes Hrvatske navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hrecegovinom te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

"Posebna pažnja zaštiti manjina", naslov je teksta u kojemu su o svečanosti u Zagrebu izvjestile banjolučke "Nezavisne novine" bliske vlastima Republike Srpske a sličan je naglasak i u izvješću entitetskog javnog RTV servisa (RTRS).

Popularni sarajevski internetski portal "Klix" u naslovu navodi kako se izabrana hrvatska predsjednica posebno dotaknula BiH te obećala kako će štititi položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Čestitke novoj hrvatskoj predsjednici poslao je reis emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izražavajući uvjerenje kako će mandat Grabar-Kitarović obilježiti uspješnost i pravednost, ali i kako će on biti od koristi i za BiH.

"Svojim korisnim savjetima i konkretnim potezima, predsjednica Grabar-Kitarović će sigurno pomoći BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama", naveo je Cerić.

Bivši poglavar bosanskohercegovačkih muslimana ukazao je i kako bi BiH trebala slijediti primjer Hrvatske po kojemu predsjednici države moraju djelovati kao izvanstranačke osobe u interese svih građana.

"Članovi Predsjedništva BiH... trebali bi iskoristiti priliku i dosta toga naučiti od susjeda", poručio je Cerić.

Slovenski mediji o inauguraciji

Slovenski mediji opširno su u nedjelju izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ističući njezinu poruku da će biti predsjednica svih hrvatskih građana.

Slovenska televizija podsjeća da je Grabar Kitarović na izborima 11. siječnja u drugom krugu tijesno pobijedila dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, te da to govori o oštroj podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela,

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u "optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva" kako bi se prevladalo ekonomsku krizu, te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Kolinda Grabar Kitarović je naglasila da nikad neće djelovati protivno hrvatskim nacionalnim interesima, založila se za prevladavanje ideoloških podjela iz prošlosti i okretanje budućnosti, a posebnu je počast odala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, prenijeli su slovenski mediji naglaske iz njezina inauguracijskog govora.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je bio na inauguraciji u Zagrebu, ranije je izrazio očekivanje da će nova predsjednica podupirati integraciju ostalih država jugoistočne Europe u EU.

Također se nada da će dati potporu tzv. procesu Brdo koji su prije nekoliko godina inicirale slovenska i hrvatska vlada, a usmjeren je jačanju stabilnosti, povjerenja i političkog dijaloga na jugoistoku Europe.

Izdvajamo