ODVJETNICI PREDAJU ŽALBU DO KRAJA SRPNJA

Nova presuda bit će donesena tek za dvije godine

    AUTOR:
    • Veronika Rešković

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2011. u 21:19

Goran Mikuličić, Markačev odvjetnik: Nećemo pobijati autentičnost brijunskih transkripata jer je to potvrdio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su u petak osuđeni na kaznu zatvora od 24 odnosno 18 godina, odmah po izricanju nepravomoćnih presuda najavili su žalbe, ali o detaljima ne žele govoriti dok ne prouče originalni spis presude koji broji gotovo 1400 stranica.

- Prioritet je dobro proučiti presudu, potom napisati obavijest da namjeravamo podnijeti žalbu, a onda formulirati žalbu i u grubo navesti glavne razloge - objašnjava Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača.

Ignorirali obranu

Prema Pravilima o postupku i dokazima Haaškog suda, odvjetnici bi najkasnije do 15. svibnja morali formalno najaviti žalbu.

Potom teče rok od 75 dana za podnošenje žalbe. Dakle, žalbe bi trebale stići na Sud najkasnije do 29. srpnja. Nakon toga, suprotna strana ima mogućnost očitovanja na žalbu, a potom ponovno žalitelj, a tek onda Žalbeno vijeće određuje datum početka novog pretresa. U konačnici, Mikuličić procjenjuje da bi drugostupanjska presuda mogla biti donesena za otprilike dvije godine.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

U kojem će smjeru ići Markačeva obrana, ipak se može iščitati iz onoga što je njegovoj obrani sada najspornije. Za Markačevog branitelja je to što se Haaški sud ni riječju nije osvrnuo na argumente obrane.

Prozivaju i mrtve ljude

Jednim od ključnih elemenata prvostupanjske presude, Mikuličić smatra dio koji se odnosi na udruženi zločinački pothvat.

- Sudsko vijeće je u tome zauzelo stav suprotan našem. Mi tvrdimo da udruženi zločinački pothvat nije dio međunarodnog prava, a problematično je i što se za to kao odgovorni prozivaju i već mrtve osobe - kaže Mikuličić.

Što se tiče pobijanja autentičnosti “brijunskih transkripata”, Mikuličić kaže da obrana na tome neće inzistirati, jer je njihovu autentičnost potvrdio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. No, u žalbi će se pokušati pobiti optužba za neselektivno granatiranje.

Odvjetnik Mikuličić pozdravlja najavu hrvatske Vlade da se želi uključiti u postupak kao “prijatelj suda”, ali i upozorava da bi u tome Hrvatska trebala biti oprezna.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Izdvajamo