METEOROLOGIJA

NOVA VAKULINA PROGNOZA: VEĆ U ČETVRTAK OČEKUJE NAS STVARANJE SNJEŽNOG POKRIVAČA Hrvatska na udaru hladne fronte koja će radikalno spustiti temperature

 CROPIX

Meteorolozi su već početkom tjedna počeli najavljivati da nas očekuje dolazak hladne fronte sa snijegom, a u srijedu su predviđanja nešto konkretnija pa sinoptičari Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula na HRT-u navode kako se pučka izreka 'Sveta Luce, ukaži mi sunce', na koju je uoči blagdana Svete Lucije 13. prosinca volio podsjetiti nedavno preminuli Milan Sijerković, ove godine neće ostvariti.

- Za razliku od srijede, u nastavku će tjedna, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg - već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje. Prometovanje će biti otežano i zbog jačanja vjetra - na sjevernom Jadranu bure, južnije istočnjaka i juga.

U nedjelju i ponedjeljak stabilnije i mirnije, ali uz osjetno hladnija jutra od dosadašnjih, ne samo u ovom mjesecu, nego još od početka ožujka. Zimski će se uvjeti, ali uz slabiji vjetar i samo ponegdje malo snijega, u većini Hrvatske zadržati i u većem dijelu sljedećega tjedna. Stoga je Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., agrometeorologinja DHMZ-a još u nedjeljnim Plodovima zemlje savjetovala: "Osjetljivije bilje potrebno je zaštititi od smrzavanja, a staklenike i plastenike zatvoriti... Alate i crijeva s vodom pospremite na sigurno..."

A u nastavku slijedi detaljnija prognoza za sljedeće dane koju je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, meteorolog DHMZ-a:

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, poslijepodne uz više oblaka, prema kraju dana u zapadnim krajevima samo ponegdje uz pokoju pahulju snijega. Puhat će povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna od 1 do 3 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i znatno oblačno vrijeme, prema kraju dana ponegdje sa slabim snijegom. Puhat će povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.

U gorju većinom oblačno povremeno sa snijegom, a u drugom dijelu dana očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, povremeno s kišom, a uz obalu može biti i snijega nošenog burom. Puhat će većinom umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura oko -7 °C, uz obalu od 3 do 6 °C, a najviša dnevna oko 0 °C, na moru između 6 i 8 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, a u unutrašnjosti vjerojatno i susnježicom i snijegom. Uz obalu će puhati umjeren, mjestimice i jak istočnjak i bura, a prema otvorenom moru jačat će jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 5 °C, a najviša dnevna od 4 do 9 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Prema otvorenom moru puhat će umjereno i jako jugo.

Na kopnu do nedjelje većinom oblačno uz snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, debljeg u gorju. U petak više snijega u sjeverozapadnim krajevima, a u subotu u gorju i na istoku zemlje. Od nedjelje smirivanje i djelomično razvedravanje, ali uz vrlo hladna jutra.

Do nedjelje na sjevernom Jadranu hladnije, uz umjeren i jak istočnjak i buru, a ponegdje je moguć i snijeg nošen burom. No većinom će padati kiša, kao i u Dalmaciji, gdje će uz jugo biti toplije, i to osobito južnije od Splita. Mjestimice su mogući i obilniji pljuskovi, praćeni grmljavinom. Na sjevernom Jadranu bura će ponovo pojačati u utorak. S tom burom će biti puno manje problema nego s ovom do nedjelje, kada će more biti i valovito, povremeno i jače valovito, prognozira Dragoslav Dragojlović.

Njegova kolegica s Nove TV Ana Bago Tomac, inače, govoreći o najavljenom snijegu prognozira da bi snježni pokrivač ponegdje mogao dosegnuti i pola metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:59