70.000 KUNA

NOVAC IDE U DOBROTVORNE SVRHE Nacional Karamarku mora platiti 70.000 kuna zbog Manolićevih tvrdnji da je radio za Udbu

Zagreb, 280116.Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko dao je izjavu za medije nakon sto je Mijo Crnoja podnio ostavku na mjesto ministra branitelja.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Zbog pikantnog autoriziranog invervjua s Josipom Manolićem u tjedniku Nacional u kojem je šefa HDZ-a Tomislava Karamarka prozvao ‘doušnikom Udbe’, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a povodom Karamarkove tužbe za naknadu štete, donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj tjednik mora Karamarku platiti 70.000 kuna odštete. Osim novčane sankcije, sud je odlučio da Nacional s web portala mora ukloniti sporni intervju te da, u roku od tri dana od pravomoćnosti presude, istu moraju i javno objaviti.

Obzirom da je u inicijalnoj tužbi Karamarko potraživao 200.001 kuna novčane satisfakcije a dosuđeno mu je tek nešto više od jedne trećine zahtjeva, Karamarkov odvjetnik najavio je žalbu, baš kao što ju je najavila i Ivana Saucha, odvjetnica tuženog tjednika ali, pak, zbog povrede parničnog postupka.

Ravnodušna na presudu nije ostala ni autorica intervjua Orhideja Gaura ustvrdivši da je to itekako loša poruka medijima.

- Poruka medijima je da paze što rade, što objavljuju i što pričaju – poručila je Orhidea Gaura.

Podsjetimo da je Manolićev​ lanjski​ inter​v​ju Karamarku, prema navodima tužbe, povrijedio čast, ugled i dostojanstvo te povredu osobnosti na duševno zdravlje. Manolićeve tvrdnje da je doušnik Udbe na prethodnom​ je​ ročištu zanijekao.

-Bio sam žrtve Udbe od 1982. do 1984. Kao studenta su me proglasili klerofašistom, a sve je kulminiralo 1984. kada su mi oduzeli putovnicu", rekao Karamarko naglasivši da je ranih 80-ih, kada se družio s grupom studenata u zagrebačkim crkvama i s njima išao na putovanja, postao predmetom prethodne operativne obrade Udbe. Zbog teksta u Nacionalu ljudi su me počeli gledati drugim očima, a čak su mi dobacivali i ‘Udba, Udba’.U svojem sam se mandatu ministra počeo baviti komunističkim zločinima i otvorio sam pitanje lustracije. Očito je gospodin u poodmaklim godinama pun strahova pa je osjetio potrebu da uzvrati udarac" – posvjedočio je

​u sudnici ​​na jednom od ročišta Karamarko te dodao, da će, ako dobije spor novac donirati u dobrotvorne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:59