70.000 KUNA

NOVAC IDE U DOBROTVORNE SVRHE Nacional Karamarku mora platiti 70.000 kuna zbog Manolićevih tvrdnji da je radio za Udbu

Damir Krajac / CROPIX

Zbog pikantnog autoriziranog invervjua s Josipom Manolićem u tjedniku Nacional u kojem je šefa HDZ-a Tomislava Karamarka prozvao ‘doušnikom Udbe’, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a povodom Karamarkove tužbe za naknadu štete, donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj tjednik mora Karamarku platiti 70.000 kuna odštete. Osim novčane sankcije, sud je odlučio da Nacional s web portala mora ukloniti sporni intervju te da, u roku od tri dana od pravomoćnosti presude, istu moraju i javno objaviti.

Obzirom da je u inicijalnoj tužbi Karamarko potraživao 200.001 kuna novčane satisfakcije a dosuđeno mu je tek nešto više od jedne trećine zahtjeva, Karamarkov odvjetnik najavio je žalbu, baš kao što ju je najavila i Ivana Saucha, odvjetnica tuženog tjednika ali, pak, zbog povrede parničnog postupka.

Ravnodušna na presudu nije ostala ni autorica intervjua Orhideja Gaura ustvrdivši da je to itekako loša poruka medijima.

- Poruka medijima je da paze što rade, što objavljuju i što pričaju – poručila je Orhidea Gaura.

Podsjetimo da je Manolićev​ lanjski​ inter​v​ju Karamarku, prema navodima tužbe, povrijedio čast, ugled i dostojanstvo te povredu osobnosti na duševno zdravlje. Manolićeve tvrdnje da je doušnik Udbe na prethodnom​ je​ ročištu zanijekao.

-Bio sam žrtve Udbe od 1982. do 1984. Kao studenta su me proglasili klerofašistom, a sve je kulminiralo 1984. kada su mi oduzeli putovnicu", rekao Karamarko naglasivši da je ranih 80-ih, kada se družio s grupom studenata u zagrebačkim crkvama i s njima išao na putovanja, postao predmetom prethodne operativne obrade Udbe. Zbog teksta u Nacionalu ljudi su me počeli gledati drugim očima, a čak su mi dobacivali i ‘Udba, Udba’.U svojem sam se mandatu ministra počeo baviti komunističkim zločinima i otvorio sam pitanje lustracije. Očito je gospodin u poodmaklim godinama pun strahova pa je osjetio potrebu da uzvrati udarac" – posvjedočio je

​u sudnici ​​na jednom od ročišta Karamarko te dodao, da će, ako dobije spor novac donirati u dobrotvorne svrhe.

Izdvajamo