TRAČAK OPTIMIZMA

NOVE PROCJENE STRUČNJAKA ‘Prihodi od turizma premašit će 8 milijardi eura, nafta je jeftina, potrošnja raste... Hrvatski BDP u trećem kvartalu rast će 3 posto!’

I ukupni rast za 2015. bit će veći nego što analitičari očekuju - oko 1,5 posto, procjenjuje Nenad Bakić.
 Cropix

BDP će u trećem kvartalu rasti oko tri posto, ali i ukupni rast za 2015. godinu bit će veći nego što analitičari očekuju - oko 1,5 posto, procjenjuje ulagač Nenad Bakić na svom blogu Eclectica. Bakić svoje procjene za treći kvartal temelji prije svega na uspješnoj turističkoj sezoni budući da će prihodi od turizma premašiti osam milijardi eura.

Pomogla i cijena nafte

- Pretpostavimo stoga da će neto doprinos turizma BDP-u u 2015. biti za oko 350-400 milijuna eura veći nego 2014. Skoro sve to je skoncentrirano u trećem kvartalu - podsjeća Bakić.

Prema njegovoj računici, budući da je BDP u trećem kvartalu prošle godine bio oko 89,5 milijardi kuna, što je bilo 27,2 posto godišnjeg BDP, povećanje od oko 350-400 milijuna eura je oko 3 do 3,3 posto rasta u trećem kvartalu.

Na rast BDP-a, piše Bakić, utjecat će i niske cijene nafte te u konačnici i potrošnja kućanstva kao najveća stavka u BDP-u koja mlitavo, ali uporno raste nakon velikog pada. Nenad Bakić čak tvrdi da je rast BDP-a u trećem kvartalu 2015. godine od tri posto konzervativan.

Cijeli BDP, zaključuje Bakić, precijenjen je zbog obračuna imputirane rente. Prema njegovim procjenama, ako bi rast u četvrtom kvartalu bio jedan posto, BDP bi na godišnjoj razini porastao 1,5 posto.

Zadržali stare brojke

- Ne komentiramo druge procjene. Naša je procjena da će nakon odlične turističke sezone BDP u trećem kvartalu rasti 1,5 do dva posto, a na godišnjoj razini jedan posto - poručuje Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke.

I procjena analitičara Zagrebačke banke daleko je ispod Bakićevih, prema njihovim analizama BDP će u 2015. godini rasti tek 0,8 posto, a u idućoj godini 0,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:40