BORBA PROTIV KORONE

Plenković: ‘Mjere će trajati do 21. prosinca‘; Božinović: ‘Evo što je cilj novih restrikcija‘

Kako doznajemo, uz Plenkovića će na presici u 14 sati biti Krunoslav Capak i Davor Božinović, ali i ministri Aladrović, Marić i Ćorić
 Damjan Tadic/Cropix

Počela je sjednica Vlade na kojoj se govori o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a predstavljene su i nove, strože mjere, za suzbijanje njegova širenja.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

- U 14 sati imat ćemo predstavljanje medijima paketa novih mjera u cilju zaštite zdravlja građana u našoj borbi protiv koronavirusa. Paket koji se nadovezuje na mjere od prije nekoliko tjedana i zadnje mjere, kako bismo nastojali poduzeti aktivnosti koje će usporiti i smanjiti širenje zaraze i broj hospitaliziranih i oboljelih sugrađana te smanjiti broj onih koji su nažalost preminuli. Detaljnije ćemo o tom u 14 sati. Mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze, pripremiti se za distribuciju cjepiva jednom kada ono dođe u Hrvatsku. Svi ministri iz ekonomskih resora rade na preciziranju mjera koje se odnose na očuvanje radnih mjesta, na tragu naše politike koja se pokazala učinkovitom i brzom - kazao je premijer.

Kako doznajemo, uz Plenkovića će na presici u 14 sati biti Krunoslav Capak i Davor Božinović, ali i ministri Aladrović, Marić i Ćorić. No, kompenzacijske mjere ipak neće biti predstavljene danas, već u ponedjeljak.

Mjere stupaju na snagu u subotu, a trajat će do 21. prosinca.

Kazao je i da su današnje brojke velike te da se moraju poduzeti određene mjere.

Komentirao je i usvajanje proračuna za 2021. godine u Saboru, te raspravu u vezi ministra Ćorića.

- Poslali smo Ćoriću jasnu i čvrstu potporu i otklonili sve zamjerke te ujedinjene krajnje desne i lijeve opozicije - kazao je.

Premijer je kazao i da se jučer pokazalo koliko je Vlada privržena borbi protiv nasilja nad ženama te strožem kažnjavanju počinitelja.

Zahvalio je i ministru Aladroviću na potpisanim ugovorima za sigurne kuće u dvije županije. Kratko se osvrnuo i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost te kazao kako je sastanak bio koristan i da su se postigli određeni dogovori.

Današnja sjednica Vlade posvećena je i paketu porezne reforme, kazao je premijer te drugih zakona u domeni kreditnih institucija, osiguranja depozita i drugih aktivnosti.

Božinović o mjerama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je cilj uvođenja novih mjera da se građane dodatno potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo.

Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija. Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina.

"O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav", izvijestio je Božinović.

Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze.

Što se tiče opreme, ona se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:27