ZAOŠTRAVANJE IZMEĐU VELIKIH SILA

NOVI AMERIČKI UDAR NA RUSIJU HRVATSKU DOVEO U IZUZETNO NEPOVOLJNU SITUACIJU Nove sankcije dovode u pitanje krucijalni energetski projekt

Hrvatska će u odnosu prema SAD-u i Rusiji slijediti sve ono na što se odluči EU, kažu hrvatski diplomatski izvori
 Reuters

Nove i dodatne sankcije koje predlaže američki Zastupnički dom prema Rusiji dodatno će zakomplicirati odnose Amerike i Rusije ako ih usvoji Senat i predsjednik Donald Trump, a posljedice bi mogle osjetiti i zemlje članice EU pa tako i Hrvatska.

Naime, zbog sankcija bi mogli biti ugroženi mnogi projekti koji su u tijeku ili se planiraju, a neki od njih povezani su i s hrvatskim nastojanjima da se osigura distribucija plina iz Azerbajdžana.

S druge strane, američka inicijativa o novim sankcijama, koju podržavaju i republikanci i demokrati, izazvala je u Moskvi ogorčene reakcije ruskih vlasti, uz prijetnju da će biti poduzete protumjere prema svima koji će primijeniti sankcije. Rusija je pripremila ekonomske i političke mjere koje će biti usvojene ako Senat i američki predsjednik Donald Trump podupru nacrt zakona, a procjena je da bi nastavak sankcija mogao zakočiti mnoge proeuropske projekte, među kojima i one za koje je zainteresirana Hrvatska.

“Kada je riječ o nama mi ćemo kao i dosad slijediti sve ono na što se odluči Europska unija. Prostora za soliranje nema i Hrvatska u tom smislu neće poduzimati nikakve mjere koje ne odobri Bruxelles”, rečeno nam je u diplomatskim izvorima. Hrvatsko gospodarstvo je do sada trpjelo velike štete zbog sankcija Rusiji, a podaci posljednjih godina pokazuju da bi izvoz brže rastao da nije bilo sankcija.

Specifičan položaj

Diplomati u Bruxellesu kažu da će i ovaj puta Europska unija biti kolateralna žrtva američkih sankcija, pa se pokušava uvjeriti Trumpova administracija da se od njih odustane ili da bar budu ublažene. Kako se sve više kvare odnosi nove američke administracije i EU, Hrvatska se našla u specifičnom položaju, jer je upravo na energetskom planu dobila veliku podršku od Washingtona. Vidjelo se to na nedavnom summitu Inicijative tri mora u Varšavi gdje je predsjednik Trump pohvalio hrvatska nastojanja za energetsku neovisnost. U razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Trump je obećao podršku Amerike za hrvatske planove kada je riječ o energetici, a sada bi mnogi projekti zbog sankcija Rusiji mogli biti ugroženi.

Procjena je da bi posljedice mogle osjetiti i mnoge druge europske države, prije svega Njemačka, jer bi se trebale primjenjivati i prema kompanijama koje sudjeluju u gradnji ruskih plinovoda. Isto tako, ekonomski stručnjaci EU upozoravaju da bi sankcije mogle ugroziti projekte koji idu za time da se smanji ovisnost Europe o ruskim energentima. Tako bi bio ugrožen Južni plinski koridor koji je trebao opskrbiti Gruziju, Tursku, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku plinom iz Azerbajdžana, a kako i ruski Lukoil sudjeluje u tom poslu sankcije bi mogle dovesti u pitanje cijeli projekt.

Svi su zabrinuti

“Mi se nadamo kako će se naći neko rješenje da se ne zaoštravaju američko-ruski odnosi, na čemu sada radi i vodstvo EU. Svi su jako zabrinuti, a vjerujemo da neće biti potrebni drastičniji potezi da se zaštite europski interesi”, kažu hrvatski diplomati koji kao i svi drugi pozorno prate razvoj situacije. Time se i dodatno kompliciraju američko-ruski odnosi koji, kako pišu svjetski mediji, dolaze na “neistraženi teritorij” i ne ostavljaju prostor za normalizaciju. Čuju se i sve teže riječi, pa Moskva tvrdi da će poduzeti “bolne protusankcije za Amerikance”, dok se u EU spominje mogućnost podnošenja tužbe protiv SAD-a i to vrlo brzo ako se procijeni da bi europsko gospodarstvo moglo imati dodatne štete. Posebna zabrinutost vlada zbog prijedloga da se Donaldu Trumpu dopusti sankcionirati tvrtke koje rade na ruskim naftovodima i uvođenje kazni za sve koji su uključeni u posebne naftne projekte. “Ako naši interesi neće biti uzeti dovoljno u obzir, spremni smo djelovati na odgovarajući način u roku od nekoliko dana”, kaže Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Iz Bruxellesa vrlo oštro poručuju Washingtonu da europski interesi ne mogu biti na posljednjem mjestu i da to Amerika mora shvatiti, dok Moskva ocjenjuje da se vodi nova “antiruska histerija”. “Sankcije su tužne i s gledišta rusko-američkih odnosa, a depresivne su i s gledišta međunarodnog prava i trgovine”, tvrdi glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a već se pripremaju protumjere prema McDonald’s grupi u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:14