IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

NOVI CROBAROMETAR: HDZ, ŽIVI ZID I DALIJA OREŠKOVIĆ U PADU, SDP U BLAGOM PORASTU Pogledajte kakvo je raspoloženje hrvatskih birača u ožujku

 
Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić, Dalija Orešković
 CROPIX

Ove godine dva puta izaći ćemo na biračka mjesta - prvo nas u svibnju očekuju izbori za Europski parlament, krajem godine održat će se predsjednički izbori, a već iduće godine očekuju nas i parlamentarni izbori. Dnevnik Nove TV i ovoga mjeseca donosi Crobarometar, istraživanje o raspoloženju birača spram političkih stranaka, koji su ujedno i najbolji indikator trendova.

HDZ nakon 6 mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto (28,4 posto u veljači). I dalje je to pad unutar statističke pogreške, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu.

SDP i dalje proživljava loše dane s potporom među biračima, ovaj mjesec završavaju s 14 posto (13,7 posto u veljači), a takav loš rejting imali su posljednji put početkom 2004. godine.

Živi zid, nakon što se u prosincu u rejtingu poravnao sa SDP-om, u stalnom je padu i sad mjesec završava s potporom od 11,8 posto (u veljači 12,4 posto).

Most, koliko god njegovi zastupnici bili aktivni u Hrvatskom saboru, ovaj mjesec završava sa 6 posto potpore birača (6,3 posto u veljači).

Start Dalije Orešković, koji se kao stranka pojavio prije dva mjeseca, i dalje je postojan s potporom od 5,1 posto (5,6 posto u veljači). Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto i čini se kako ima stabilnu potporu (4,2 posto u veljači).

HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto.

Glas Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto. Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1,1 posto potpore.

Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 6,3 posto. Zanimljivo, u ovom je mjesecu porastao broj neodlučnih birača i trenutačno ih je 9,3 posto.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:25