IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

NOVI DETALJI IZ CROBAROMETRA: GRABAR-KITAROVIĆ GUBI POTPORU I dalje najpopularnija političarka u državi, ali njezin rad odobrava dosad najmanje ljudi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.11.2019. u 20:20

Dragan Matić / Srđan Vrančić / Boris Kovačev / Hanza Media

Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković, Davor Bernardić i Milav Kolakušić

U trenutku dok javnom sferom dominira sve duži štrajk u prosvjeti, a kampanja za predsjedničke izbore je u punom jeku, Crobarometar donosi stanje rejtinga političara u listopadu. Riječ je o redovitom istraživanju agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

Predsjednica u posljednjih 30 dana ulazi s najmanjom potporom za svoj rad. Njezin rad ne odobrava 55 posto građana (52 posto u listopadu), a odobrava njih 37 posto (40 posto u listopadu). Ne zna 9 posto. Kako se izbori približavaju, građani biraju svog kandidata, a predsjednica ostaje s potporom za svoj rad koja je malo veća od rejtinga koji trenutačno uživa. Gubitak potpore bilježi od lipnja.

Predsjednica i dalje najpopularnija

Kolinda Grabar-Kitarović, iako sa sve manjom potporom za svoj rad, i dalje je prva na listi popularnih političara, ali i tu gubi potporu. Pozitivan dojam o njoj ima 48 posto ispitanika (52 posto u listopadu), a njih 43 posto negativan dojam (40 posto u listopadu). Ona je u izbornoj godini, u kojoj je izgubila 14 postotnih poena.

Mislav Kolakušić, uz nekoliko javnih nastupa trenutačno ima potporu ili pozitivan dojam među 33 posto građana, a njih 31 posto misli suprotno (u listopadu je po 32 posto ispitanika imalo i pozitivan i negativan dojam o Kolakušiću). Andrej Plenković, kao i predsjednica, blago gubi osobni rejting i o njemu pozitivan dojam ima 33 posto građana (35 u listopadu), a 56 posto, jednako kao i u listopadu, misli negativno o premijeru.

Božo Petrov također topi osobni rejting i trenutačno može računati na 32 posto građana koji ga ocjenjuju pozitivno (38 posto u listopadu), a njih 47 posto negativno (46 posto u listopadu).

Bandić najveći gubitnik

Milan Bandić je gubitnik mjeseca s trenutačnom potporom od 29 posto (38 posto u listopadu), a negativno ga ocjenjuje 59 posto (53 posto u listopadu). Davor Bernardić još je jedan od političara koji su gubitnici mjeseca s potporom od 26 posto (34 u listopadu), a negativnim ga ocjenjuje 52 posto (48 posto u listopadu).

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je predsjednica, koja uživa potporu 89 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 85 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 52 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvom mjestu je Davor Bernardić s potporom od 59 posto, slijedi Anka Mrak Taritaš s potporom od 56 posto te na kraju opet Mirando Mrsić s 52 posto.

Kod liste Mislava Kolakušića naravno najpozitivniji političar je ujedno i njezin nositelj s 89 posto, potom je tu Dalija Orešković s 55 posto i na trećem mjestu Božo Petrov s 51 posto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo