SUTRA ĆE BITI SMIJENJEN

NOVI DETALJI O HDZ-ovom ŠEFU DRŽAVNE AGENCIJE I GLAVNOM AKTERU BIZARNOG TV PRILOGA Dok je Kuščević živio u njegovom stanu, on je spavao u skladištu

 
Krešimir Žunić, zgrada u kojoj je Žunić kupio stan, Lovro Kuščević
 CROPIX

Krešimir Žunić, HDZ-ov vršitelj dužnosti direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koji je zajedno sa svojim sinom po povlaštenim uvjetima za cijenu od 975 eura po četvornom metru prošle godine kupio stan u Zadru u ulici Ive Mašine od agencije u kojoj je tada bio zamjenik direktora, bit će smijenjen na sutrašnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade, potvrdio je danas Predrag Štromar, HNS-ov ministar graditeljstva nakon Užeg kabineta Vlade.

Žunić je sa sinom 2019. kupio stan od 53 četvorna metra u Zadru preko APN-ova programa poticane stanogradnje za samo 52.000 eura. Tada je bio zamjenik direktora APN-a, a od 22. studenog 2019. je na čelu te agencije kao vršitelj dužnosti direktora.

Predrag Štromar, HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, nakon što je RTL otkrio ovu aferu odmah je Žunića prijavio Državnom odvjetništvu, a danas je na Užem kabinetu Vlade ekspresno dogovorena i njegova smjena.

Štromar je rekao i da će sada pročešljati dokumentaciju da vide ima li još netko od zaposlenika APN da je po sličnim uvjetima kupio stan, a u paketu sa Žunićem, kako doznajemo, prijavljen je i bivši šef APN-a, Slavko Čukelj, koji je potpisao kupoprodajni ugovor za Žunića.

Čukelj je u studenom razriješen na osobni zahtjev, a Žunić mu je bio zamjenik, da bi ga poslije kao v.d. zamijenio na čelu agencije. Žunić je bio i na čelu Povjerenstva koje je prodavalo stanove u Zadru. Osim toga, kako piše Slobodna Dalmacija, bio je i na listi za splitske POS-ove stanove iz 2014., ali na samom dnu.

- Procedure su u tijeku – rekao je ministar Štromar.

Da se Žuniću ne piše dobro bilo je jasno i po izjavama HDZ-ovih dužnosnika iz Vlade. Prvo je premijer Andrej Plenković rekao kako je slučaj “dosta neobičan”.

- Imat ću razgovor sa Štromarom pa ću vidjeti o čemu je riječ. Ništa dobro nisam vidio u toj priči - poručio je Plenković.

Uoči Užeg kabineta i ministar prometa Oleg Butković rekao je kako je u politici svašta vidio i doživio, ali ovako nešto nikada.

- Tu je svaki komentar suvišan. Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć, kada sam gledao prilog, još nikada nisam vidio. Bilo mi je neugodno što smo članovi iste stranke - poručio je Butković.

Inače, Žunić je postao poznat široj javnosti nakon što je otkriveno da bivši ministar uprave Lovro Kuščević stanuje u njegovu stanu u Zagrebu. Kuščeviću, naime, Hrvatski sabor kao dužnosniku plaća najam stana kod Žunića i to 350 eura mjesečno. Riječ je o stanu od gotovo 78 četvornih metara na adresi Maksimirska cesta 37, blizu Ministarstva uprave. Stan je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasništvo Krešimira Žunića, ali dosta je neobično uknjižen.

Split, 090816.
Gradonacelnik Splita Ivo Baldasar i direktor APN-a Goran Bradic potpisali su uz prisustvo tehnickog ministra graditeljstva Lovre Kuscevica, ugovor o pravima i obvezama za POS-ove stanove na Kili. 
Na fotografiji:  Lovre Kuscevic, Goran Bradic, Ivo Baldasar.
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Krešimir Žunić i Lovro Kuščević (prvi s lijeva na desno) u Splitu 2016. na potpisivanju ugovora o POS-ovim stanovima

Naime, vlasništvo je podijeljeno između Krešimira Žunića s adresom Maksimirska cesta 37 i Krešimira Žunića s adresom Klanjčić 20 na Jordanovcu. Riječ je o istoj osobi s istim OIB-om, ali su dvije različite adrese. Kuća na adresi Klanjčić 20 je upisana kao društveno vlasništvu i nigdje se za tu nekretninu u zemljišnim knjigama ne spominje Žunić.

U vlasništvu njegove bivše supruge je i skladište od 36 metara četvornih u istoj zgradi na Maksimirskoj. Skladište ima tri prostorije, a Žunić tvrdi da je on uredio to skladište i da sada živi u njemu kada je u Zagrebu, dok je Kuščević u njegovu stanu. Žunić kaže da ima prebivalište u Zadru i da živi sa sinom u spornom stanu, a da ima boravište u Zagrebu i da u metropoli plaća sve poreze i prirez.

Zadar, 020916.
Danas je u Ulici Ive Masine (Mjesni odbor Crvene kuce) obavljena svecana dodjela kljuceva korisnicima socijalnih stanova izgradjenih po modelu programa POS-a u suradnji Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grada Zadra. Svecanosti su nazocili ministar Lovro Kuscevic, gradonacelnik  Bozidar Kalmeta, direktor APN-a Goran Bradic i mnogi drugi.
Na fotografiji: svecanost predaje kljuceva.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
POS-ovi stanovi u Ulici Ive Mašine u Zadru

U registru birača vidljivo je da ima prebivalište u Zadru. Na istoj adresi u Maksimirskoj je bila prijavljena i tvrtka Orca Grupa, u kojoj je Žunić bio član Uprave od ožujka 2018., zajedno s Petrom Trebotićem. Nakon što su se počele otpetljavati Kuščevićeve afere, tjedan dana nakon ostavke bivšeg ministra, tvrtka mijenja adresu. Sada je registrirana u Zadru i to baš u Ulici Ive Mašine 3b gdje se nalaze i POS-ovi stanovi. Od studenog prošle godine jedini član i direktor tvrtke postaje Trebotić, dok se Žunićevo ime u sudskom registru više ni ne spominje. Bave se savjetovanjem i imali su u 2018. prihode nešto manje od pola milijuna kuna, dok je dobit iznosila oko 100.000 kuna.

Žunić nema predanu imovinsku karticu budući da kao zamjenik direktora nije bio dužnosnik pa to nije ni morao, ali je u studenom nakon što je postao v.d. direktora to morao napraviti, potvrdili su nam u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. No, budući da to nije napravio, Povjerenstvo mu danas šalje zaključak da to napravi.

POS-ovi stanovi koje država gradi inače bi trebali biti dostupni mladim obiteljima koji nemaju novca za kupnju stana po tržišnim cijenama, no u Hrvatskoj se pokazalo da to i nije uvijek slučaj. Stanovi kupljeni po subvencioniranim cijenama i kamatama poslije su se često preprodavali ili koristili za biznis, najčešće za apartmane koji su se iznajmljivali turistima, pa je država prošle godine u srpnju izmijenila Zakon o POS-u na način da je na 10 godina od kupnje nekretnine zabranjena njena prodaja ili iznajmljivanje.

Zadar, 020916.
Danas je u Ulici Ive Masine (Mjesni odbor Crvene kuce) obavljena svecana dodjela kljuceva korisnicima socijalnih stanova izgradjenih po modelu programa POS-a u suradnji Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grada Zadra. Svecanosti su nazocili ministar Lovro Kuscevic, gradonacelnik  Bozidar Kalmeta, direktor APN-a Goran Bradic i mnogi drugi.
Na fotografiji: svecanost predaje kljuceva.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
POS-ovi stanovi u Ulici Ive Mašine u Zadru

Prošle je godine otkriveno i da je načelnik Nerežišća na Braču, HDZ-ovac Svemir Obilinović, vlasnik stana po POS-ovu modelu kojeg je iznajmljivao turistima. Pravo na kupnju subvencioniranog stana dala mu je Općina dok joj je na čelu bio smijenjeni ministar uprave Lovro Kuščević, kojeg USKOK provjerava upravo zbog nekretninskih afera, među kojima je i ova sa POS-ovim stanom. Među 12 stanova u Nerežišćima je i Kuščevićev šogor Ivica Žuvić, kojem je Kuščević i sudužnik za kredit.

Kuščević nam se nije danas javljao na pozive, a Žunić je u SMS poruci napisao da će poslati priopćenje i demanti medijskih objava, te da će i on sve poslati DORH-u. Naime, izvori bliski sada već bivšem šefu APN tvrde da je na udar HNS-ovog ministra došao nakon što je odbio potpisati neke dokumente vezane uz zemljišta u Osijeku i Zagrebu na kojima bi se gradile POS-ove zgrade

- Taj navod ne želim komentirati, osim da ću se obratiti DORH-u - poručio je za Jutarnji Žunić.

Štromar: Čukelj nije član HNS-a

Resorni ministar Predrag Štromar tvrdi da Čukelj nije član HNS-a, ali i da jest, za njega je to nebitno.

- Tražili smo DORH da sve detaljno provjeri. Nemamo nimalo tolerancije čak ni na sumnju da se radilo o bilo kakvim protuzakonitim radnjama. Zakoni moraju vrijediti za sve isto, bez obzira na stranačke boje i imaju li funkciju. Reagirali smo odmah i to je jedino ispravno. A retorika Žunića je šokantna i nedopustiva. Pred APN-om je puno posla, ide novi poziv za subvencije, imamo u dogovoru s lokalnim jedinicmaa nove lokacije za POS i ovu situaciju treba hitno riješiti - kaže Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:00