DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ U BILICAMA

NOVI DETALJI O KRISTIANOVOJ SMRTI: MINISTAR PREPRIČAO DRAMATIČNU NOĆ 'Zatvorenici koji su s njim bili u sobi čuli su glasne zvukove'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Katarina Marić Banje

  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2019. u 19:49

CROPIX

 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prepričao je dramatičnu noć na Bilicama kada je sada pokojni Kristian Vukasović (18) upao u komu u ćeliji istražnog zatvora početkom kolovoza oko 2 sata ujutro, piše Slobodna Dalmacija.

- Zatvorenici koji su s njim bili u sobi čuli su usred noći glasne zvuke i išli su vidjeti o čemu se radi te su zvali čuvare. Odmah je odvezen u KBC Split gdje je bio do smrti. Svi u zatvoru su se brinuli i pazili na njega, kako oni koji tu rade tako i zatvorenici u ćeliji s njim. Ono što se sada čeka je nalaz obdukcije - kazao je ministar.

S ministrom su pred Zatvorom u Splitu u četvrtak poslijepodne bili Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i Marinko Bujas, upravitelj splitskog zatvora. Ministar je kazao i kako je tijekom Kristianova boravka napravljena procjena rizika nakon njegovih odlazaka u zatvorsku bolnicu u Zagrebu zbog suicidalnih misli.

- Mijenjao je ćeliju više puta i svi su imali s njim dobar odnos i pazili na njega. Zatvorenici koji su bili s njim bi sami tražili da dođe do promjene jer ne bi mogli izdržati da im koncentracija dulje vremena bude na tolikoj razini koliko je potrebna za njegov nadzor. Nije bilo pritužbi s njegove strane na te ljude s kojima je bio te na tretman općenito. Niti od strane njega niti od strane njegovih roditelja - rekao je ministar Bošnjaković.

Ispitao je i sve okolnosti vezano za modrice koje je mladić imao u predjelu abdomena prilikom prijema u splitsku bolnicu.

- Razgovarao sam s našom zatvorskom liječnicom o tome. Ne radi se o modricama koje bi bile posljedice udaranja. Imao je suicidalne misli i pokušaje rezanja, da li su te modrice nastale udarom o nešto ili štipanjem o željezo prilikom samoozljeđivanja, ne možemo sada znati. Ali, nisu bili hematomi naneseni nekim jakim udarcem - izjavio je.

Osvrnuo se i na izrečenu sankciju bezuvjetnog zatvora.

- Ovdje je izrečena kazna zatvora uz sigurnosnu mjeru liječenja kojoj su prethodila četiri požara manjeg intenziteta i opsega jer su vatrogasci stigli na vrijeme. Nekakvo liječenje sa slobode i uvjetna kazna su bili u rukama suda. Što se tiče ujednačavanja sudske prakse, ne mogu negirati da postoje različite odluke na različitim sudovima. Međutim za ujednačavanje prakse je nadležan Vrhovni sud. Dok je bio u zatvoru reagiralo se na sve načine, bio je stalno na relaciji zatvor bolnica, kako onu za osobe lišene slobode tako i u splitsku bolnicu. Imao je sve oblike pažnje i njege te lijekova uz odlaske u KBC Split - ponovno je naglasio ministar.

 

Ministar je u intervjuu za emisiju RTL Danas također rekao kako je razgovarao s upraviteljem i nadležnom liječnicom te da je dobio izvještaj kako je pokojni Kristian dobivao medicinsku pomoć, a od 4 mjeseca koliko je bio u Splitu 47 dana je proveo u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

- Osim toga, dobivao je propisane lijekove te je išao na redovite terapije u KBC Split, dakle dobivao je kompletnu medicinsku skrb i sada čekamo obdukcijski nalaz koji će precizno reći koji su uzroci smrti, rekao je ministar.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Jutarnji list, zatajenje srca i, posljedično, zatajenje mozga, uzrok su smrti Kristiana Vukasovića (18). Kako nam je objasnio poznati hrvatski patolog koji je želio ostati anoniman, to znači da je Kristian vrlo vjerojatno umro od tzv. psihičke smrti.

- Radi se o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva, ekstremnih okolnosti u kojima osoba boravi i kojima je izložena. Bio je jedan slučaj u Kaštelima, kada je sin iz pištolja pucao u svog 70-godišnjeg oca, u namjeri da ga ubije. Otac je trčeći bježao od tog svog pomahnitalog sina, koji je za njime pucao, ali ga nije pogodio. Nakon nekih 100-tinjak metara, kada je pobjegao sinu, starac se srušio na tlo i preminuo od srčanog udara. Taj srčani udar je nastao zbog straha za svoj život i uzbuđenosti, ekstremne situacije koja nije karakteristična za normalno ljudsko biće - kazuje naš sugovornik.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo