AFERA SMS

NOVI DETALJI SLUČAJA BRKIĆ Doznali smo u čije je još računalo navodno upao Varga i kako bi istup bivše Brkićeve žene mogao nagovijestiti obrat

 Goran Mehkek / CROPIX

Protiv potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, sada je to i službeno, policija je jučer podnijela kaznenu prijavu.

O tome je jučer izvijestilo Ravnateljstvo policije, izdavši priopćenje u kojem se, doduše, ne navode identiteti osumnjičenih osoba, ali je prema opisu prijavljenog kaznenog djela posve jasno o kojem je slučaju riječ.

Branio se šutnjom

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, SSKOK Osijek dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana, i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina, te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba”, priopćila je policija.

Prema tvrdnjama policije, postoji osnovana sumnja da je Franjo Varga, inače optužen kao autor famozne “Mamićeve SMS prepiske”, u duljem razdoblju na poticaj i uz pomaganje Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića te kuma Blaža Curića počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka te zloporabu naprava. “Na taj način je neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima”, navodi policija, napominjući da osnovanost sumnje u ova kaznena djela proizlazi iz rezultata pretrage Varginih računala i druge opreme, koja je provedena temeljem naloga nadležnog suca istrage u predmetu vezanom uz aferu SMS.

Kako smo već izvještavali, Milijan Brkić ispitan je prošli tjedan u policiji u svojstvu osumnjičenika, pri čemu je dobio pouku o pravima, a odlučio se braniti šutnjom. Pretpostavlja se da je policija u istom svojstvu već ispitala i ostale osumnjičene osobe. Jesu li obavljeni obavijesni razgovori s oštećenim osobama čije su računalne podatke, kako ih se sumnjiči, neovlašteno presretali, nije bilo moguće doznati.

Međutim, s obzirom na to da se kao jedna od oštećenih osoba u ovom slučaju spominje Karmen Brkić, bivša supruga Milijana Brkića, vrlo je zanimljiv, a možda i znakovit njezin jučerašnji istup u javnosti. Naime, Karmen Brkić je preko odvjetnice poručila, između ostaloga, da se radi o neistinama te netočnim navodima i optužbama protiv njezina bivšeg supruga. Ako nadležno Državno odvjetništvo sada po policijskoj prijavi pokrene odgovarajući postupak i ako Karmen Brkić u svojstvu svjedoka ostane pri istom stavu, da su optužbe netočne, uz tvrdnju da nije oštećena, prijava bi u tom dijelu lako mogla biti odbačena. Primjerice, dovoljno je da oštećena osoba kaže da je sama dopustila pristup svojim računalnim podacima. Tada se više ne može govoriti o neovlaštenom pristupu, a onda nema ni kaznenog djela.

Curenje podataka

Iz službenih izvora nije bilo moguće doznati tko su ostale oštećene osobe. No, prema neslužbenim informacijama, Vargu se navodno tereti da je na zahtjev suosumnjičenika iz privatnih interesa na sličan način djelovao i prema jednoj predstavnici lokalne vlasti na području Dalmacije.

Ivo Farčić, odvjetnik Milijana Brkića, komentirao nam je jučer kako iz priopćenja policije proizlazi da se kaznena prijava podiže na osnovi onoga što je prije pronađeno u računalu Franje Varge.

- Zašto su uopće radili krim obradu ako su kaznenu prijavu podigli na osnovi onoga što imaju već mjesecima - rekao je Farčić koji je iznio sumnju da je kaznena prijava ili “sfušana” ili je sve zamišljeno da se neke ljude poziva na saslušanje kako bi potom podaci odmah iscurili u javnost.

- Podsjećam da istraga oko ovog slučaja traje već osam mjeseci, da je trebalo pola godine da se saslušaju tri do četiri svjedoka i da su se cijelo to vrijeme u javnost puštale informacije kako je Milijan Brkić u teškom kriminalu - kaže Brkićev odvjetnik.

Na upit o daljnjim koracima sada kad je kaznena prijava podignuta, Farčić je odgovorio da je postupak još uvijek tajan.

- Kada od tužiteljstva dobijemo poziv za saslušanje, onda ćemo konačno dobiti uvid i u spis te ćemo tada krenuti s daljnjim koracima - rekao je Farčić.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević jučer nam je kratko kazao da je za kaznenu prijavu čuo na radiju.

- Trenutačno sam na putu. Morat ću se detaljnije upoznati sa svime da bih mogao komentirati - izjavio je Kuščević.

HDZ-ovci oko slučaja Brkić nisu bili rječiti ni tijekom dana dok još nije bilo informacija o kaznenoj prijavi. Šef stranke Andrej Plenković novinarima je rekao da se s Brkićem nije čuo zbog nedostatka vremena i dnevnog rasporeda te da “nema nikakvih dodatnih informacija”. Rekao je i da se nije prepoznao u Brkićevu SMS-u kako pojedinci opstruiraju i koriste institucije, a na upit kako to da drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Sabora optužuje državne institucije, uzvratio je: “Pitajte njega”. Plenković je izjavio i da policija u slučaju Brkić radi neovisno, a novinari su ga pitali i je li Brkić za njega politički mrtav.

Odgovornost

- Ne vidim zašto bi na taj način trebao o njemu govoriti u ovoj fazi u kojoj ja, kao ni vi, nemate pojma što se zbiva s istraživanjem - odgovorio je Plenković.

Neslužbeni izvori iz vrha HDZ-a, međutim, kažu kako sve ovo što se događa oko Brkića “nije dobro”.

- Vjerujem u načelo presumpcije nevinosti. No, bitna je i politička odgovornost, koja se u stranci tražila bez obzira na pravomoćno okončanje. Podsjećam na slučajeve župana Alojza Tomaševića, ali i Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika Josipa Đakića - rekao je naš sugovornik blizak Plenkoviću, iz čega bi se moglo zaključiti da bi i Milijan Brkić ipak mogao snositi određene posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:04