OSTAVKA IZAZVALA ŠOK

NOVI DETALJI SLUČAJA VLADINOG DEMOGRAFA KOJI JE NAPRASNO DAO OSTAVKU Strmota otkrio što će sada raditi, u ministarstvu koje je napustio vlada rasulo

 
 CROPIX

Demograf dr. Marin Strmota, koji je u utorak tijekom konferencije za medije dao ostavku na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, u srijedu je posjetio kolege na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te najavio kako se vraća na svoje staro radno mjesto odmah nakon razrješenja.

Kako neslužbeno doznajemo, netom nakon podnošenja ostavke primio je stotine poruka podrške - poznati i nepoznati su mu čestitali, neki su mu nudili posao, a javljali su mu se i predstavnici drugih stranaka nudeći mu da napusti HDZ, čiji je član, i prijeđe u njihov tabor.

Bez novih mjera

Razloge zbog kojih je odlučio dati ostavku dr. Strmota ni danas nije iznio, odlučivši da ne želi istupati u javnosti. Prema svemu sudeći, odluku da odstupi donio je impulzivno, kao izraz revolta koji se u njemu skupljao mjesecima.

Bez ranijeg političkog iskustva, 32-godišnji znanstvenik na poziciju državnog tajnika došao je na poticaj prijatelja iz HDZ-a. Vjerovao je da svojim znanjem može donijeti kvalitetne mjere i utjecati na katastrofalnu demografsku sliku. U trenutku kad je ponovno trebao detaljno predstaviti mjere za koje je znao da su nedovoljne i koje je već detaljno objasnio tri mjeseca ranije, jednostavno je odlučio da je dosta.

Takvom javnom, nenajavljenom i potpuno neočekivanom ostavkom zadao je ozbiljan udarac Vladi i HDZ-u, kojima je demografija jedan od temelja programa, a najizravnije svojoj šefici Nadi Murganić, ministrici kojoj posljednjih pola godine sve ide nizbrdo.

Nakon stupanja na dužnost i prvih intervjua, široj javnosti relativno nepoznata ravnateljica doma za starije iz Karlovca dobila je iznenađujuće veliku potporu. Bila je prva osoba iz struke na čelu resora socijalne skrbi - koji je najveći dio resora tog ministarstva, djelovala je razumno i s jasnim idejama što učiniti. Odmah je, prvog dana, riješila pitanje asistenata za osobe s invaliditetom, promptno riješila problem njegovatelja, povećala krug osoba koje imaju pravo na osobnu invalidninu. No, s vremenom, ta se potpora potpuno istopila, a ministrica je redala gaf za gafom.

Počelo je prošlog rujna s upućivanjem u javnu raspravu prijedloga Obiteljskog zakona, koji je, pod krinkom tehničkog uređenja postojećeg, predviđao duboki svjetonazorski zaokret, a osobito je odjeknulo uvođenje definicije obitelji po kojoj obitelj čine isključivo otac, majka i dijete te srodnici koji s njima žive. Parovi bez djece više ne bi bili obitelj, kao ni gay obitelji, odrasla djeca i roditelji s kojima više ne žive itd. Nakon prvih nesnalaženja i ministričinih pokušaja da obrani takvu definiciju, prijedlog zakona je isti dan povučen, a ministrica je najavila donošenje novog, izmijenjenog zakona u roku od desetak dana.

No, prošlo je gotovo pet mjeseci, a novog prijedloga Obiteljskog zakona još nema. Kako su nam u Ministarstvu odgovorili prije nekoliko tjedana, “zakon je gotov, ali se njegov tekst još usuglašava”, ne navodeći s kim - koalicijski partneri ga nisu dobili na uvid. Kako vrijeme prolazi, postavlja se pitanje čemu uopće novi zakon? Novi se zakon, naime, izrađuje jer je Ustavni sud, ne ulazeći u sadržaj zakona, zaključio da će ovakav zakon, zbog velikog broja pristiglih primjedbi, dovesti do nepopravljivih posljedica za građane. Ustavni sud se do danas nije izjasnio o kojim se posljedicama radi, a nije ih pokazla ni praksa, iako se Zakon primjenjuje dvije i pol godine.

Afera paketići

Slijedila je “afera paketići”, kad je ministrica za Svetog Nikolu odlučila, umjesto u nekoj od ustanova iz svojeg resora, odnosno domova socijalne skrbi, posjetiti djecu u privatnom katoličkom vrtiću i donijela im paketiće slatkiša i bojanki financiranih iz Fonda za najpotrebitije. Suočena s pitanjem o čemu se radi, državna tajnica Margareta Mađerić pobjegla je od kamera, a u narednim danima slijedila su nemušta objašnjenja. Činjenica je pak da su paketići prvotno bili namijenjeni djeci iz Dječjeg doma Zagreb, koji je ministrica trebala posjetiti dan ranije.

No, noć uoči posjeta rodila je ministričina kćer te je Dječji dom posjetila državna tajnica Marija Pletikosa i darivala djecu. Paketića je vjerojatno ostalo, a i ministrica je htjela nekoga posjetiti, pa se njezinom timu drugi dan učinilo zgodnim prihvatiti poziv - privatnog vrtića. Kasnije su objašnjavali da su paketići financirani dijelom novca za promidžbu Fonda, a ne sredstvima za samu pomoć najpotrebitijima. No, nisu objasnili kako je ministrica socijalne skrbi odlučila posjetiti baš privatni vrtić pored svih ustanova koje zbrinjavaju siromašne.

Frustracija

Prije nego se prašina oko paketića slegla, ministrica je progovorila i o povlačenju tužbe za obiteljsko nasilje supruge požeškog župana Alojza Tomaševića, konstatirajući kako je “to u braku tako”, zatim se otkrilo kako osobe s invaliditetom koje primaju mirovinu veću od minimalne neće imati pravo na osobnu invalidninu, a zatim je izbila i afera s katastrofalnim uvjetima u osječkom Centru “Ja kao i ti” - ministrica je o nepravilnostima bila obavještavana gotovo cijelu godinu prije nego je problem eskalirao.

Zbog svega je, kako neslužbeno saznajemo, ministrica Murganić krenula i na edukacije iz javnog nastupa, kako bi poboljšala komunikaciju s javnošću. No, prije nego su se vidjeli rezultati, ostavku je dao državni tajnik za demografiju.

- Strmota je u cijeloj toj garnituri bio jedini koji je stvarno radio i htio raditi. Bio je osvježenje među tim pomoćnicama i državnim tajnicama koje su ovdje samo zbog funkcije. Gledajte, mogao je i Strmota mirno odsjediti ovdje mandat i primati 16.000 kuna mjesečno. I ne raditi ništa. Ali je frustracija bila prejaka. Imao je ideje i vjerovao da nešto može napraviti. A zapravo nije imao šanse - kaže naš sugovornik iz Ministarstva.

Šterc: 'Ja bih bio ministar da nisam blokiran'

HDZ je u predizborno vrijeme demografiju nametnuo kao prioritetnu temu, o kojoj je primarno govorio dr. Stjepan Šterc, demograf iz redova HDZ-a. Nakon osvojenih izbora, odmah je najavljeno osnivanje Ministarstva demografije, a ministar je, očekivano, trebao biti Šterc. Međutim, to je rješenje otpalo nakon što je Šterc upoznao premijera Andreja Plenkovića s financijskim dubiozama u koje je upao te ga upozorio da bi, bude li morao objaviti svoju imovinsku karticu, mogao izbiti skandal “sličan onome oko Crnoje”.

- Istina je, ja sam im praktički nametnuo osnivanje takvog Ministarstva, iako sam ja htio da to bude posebno tijelo, a ne da bude u zajedničkom ministarstvu sa socijalom i obitelji. Bio sam na razgovoru s Plenkovićem i Davorom Božinovićem, gdje je trebalo biti dogovoreno da ja budem ministar, ali sam im rekao da sam blokiran, da su mi kćeri dobile otkaz, kupile stan na kredit i drugo, da sad ne ulazim u pojedinosti. Da sam postao ministar, izložio bih svoju obitelj jer bi me novinari sigurno razvalili. Zato sam odbio, neću sliniti za funkcijom pod svaku cijenu. Dogovorili smo se da ćemo vidjeti što ćemo ako sredim svoju situaciju - potvrđuje Šterc.

Tako se premijer Plenković našao u situaciji da ima Ministarstvo demografije bez ministra i bez ijednog demografa. Prema neslužbenim informacijama, na brzinu je odlučeno da ministrica postane Karlovčanka Nada Murganić, koja je u prvoj verziji trebala biti državna tajnica za socijalnu skrb u ministarstvu koje bi vodio Šterc. Tako je i učinjeno, no i dalje je ostala činjenica da Ministarstvo demografije nema ni jednog demografa. Tada se pojavilo ime mladog i cijenjenog znanstvenika Marina Strmote. Pokazalo se da je Strmota do struke držao više nego do članske iskaznice HDZ-a i funkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:03