DA SU DANAS IZBORI...

NOVI HREJTING DONOSI RASPOLOŽENJE HRVATSKIH BIRAČA: HDZ uvjerljivo na vrhu, SDP je daleko iza, a Živi zid je skupo koštao ispad njihovog zastupnika

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2019. u 20:45

CROPIX

Bunjac, Plenković, Bernardić i Petrov

 

Kada bi se ovih dana održavali izbori za Hrvatski sabor uvjerljivi pobjednik bio bi HDZ. Stranka Andreja Plenkovića osvojila bi gotovo 28 posto glasova (27,6%), čak 10 postotnih posena ispred drugoplasiranog SDP-a (17,8%). Živom zidu povjerenje bi iskazalo 8,1 posto birača, a Most je na točno 7 posto podrške.

Rezultati su to drugog redovitog mjesečnog istraživanja HRejting kojeg za HRT provodi Promocija plus. Ankreta se radila prema principu 'cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica' u razdoblju od 12. do 18. travnja na čak 1400 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/- 2,62%.

Spomenute četiri stranke jedine su koje prelaze izborni prag. Ispod pet posto su Neovisni za Hrvatsku (4%), Start (3,6%), HSS (3,2%) i prvi put u istraživanju Neovisna lista suca Mislava Kolakušića, za koju bi u ovom trenutku glasovalo 3,1% hrvatskih birača.

Tek na pola puta do izbornog praga stranka je Milana Bandića - 2,4%. Još dalje su HNS (2,3%), Pametno (2,2%) i GLAS (2,1%). Potporu nižu od statističke pogreške HRejtinga, imaju Hrast (1,6%), IDS (1,1%), HSU (1%) i HSLS, koji ne doseže ni jedan posto (0,5%).

Propast bez koalicije

Svi ostali koji bi se natjecali na parlamentarnim izborima da su oni sutra, podijelili bi 2,8% glasova. Pozitivan pomak istraživanja primjećuje se kod broja neodlučnih birača. Pao je ispod 10% (9,8%).

Ono što HRejting još pokazuje jest da je bivša HSP-ovka, a sad konzervativka Ruža Tomašić u pravu kad poziva desnicu na ujedinjenje ako želi doći do barem jedne fotelje u Hrvatskom saboru. Primjerice, kad se zbroje jedine dvije stranke s krajnje desnog političkog pola koje su ušle u naše istraživanje, ta bi koalicija možda došla do jednog mandata.

Do mandata mogu doći i stranke Amsterdamske koalicije, ali jedino u koaliciji. Dok sami nemaju nikakve šanse, HSS, Glas, IDS i HSU zajedno prelaze 7% (7,4%).

Usporedba s ožujkom

U odnosu na ožujak HDZ stoji gotovo jednako. Pad iznosi zanemarivih 0,3%. SDP bilježi rast od 1,2 posto. Agresivan ispad zastupnika Branimira Bunjca i prijetnje smrću saborskoj straži Živi zid su, čini se, skupo stajali. Ta je stranka ovaj mjesec najviše pala u odnosu na ožujak - 2,5%. S 10,6 na 8,1%.

Iako bi to ušlo u razinu nemjerljivog, HRejting pokazuje rast Neovisnih za Hrvatsku za 0,5 posto i Starta za 0,3 posto. HSS je istodobno pao 0,6 posto, a kretanje potpore listi Mislava Kolakušića znat će se tek od sljedećeg mjeseca jer se prvi put pojavila u našoj anketi.

Neznatno manje ili jednako glasova kao prošli mjesec, dobili bi stranka Milana Bandića, HNS, Pametno i GLAS. Slično je i u skupini stranaka s rezultatom nižim od 2%, gdje zanemarivo raste tek HSU (0,4%). IDS, nakon svega što se dogodilo s Uljanikom ima pad od 0,2 posto.

Pada broj neodlučnih birača. U ožujku ih je bilo više od 11% (11,3%), a sad ih je manje od 10% (9,8%).

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo