TKO POSLIJE POLANČECA

Novi ministar gospodarstva bit će iz redova poslodavaca

Ministarstvo gospodarstva do imenovanja novoga ministra tehnički voditi državna tajnica Tamara Obradović - Mazal, no ona, kako sada stvari stoje, nije u igri za ministarsku funkciju

ZAGREB - Vlada Jadranke Kosor traži nasljednika za Damira Polančeca, no nitko se ne želi primiti “vruće fotelje”.

Naime, Vlada još nije objavila tko će zamijeniti Polančeca na ministarskom mjestu. Jedino što je u ovom trenutku gotovo sigurno, to je da će premijerka razdvojiti funkcije koje je dosad obnašao Polančec, a to su potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Prema informacijama iz Vladinih krugova, u Banskim se dvorima danas nije ni raspravljalo tko će naslijediti Polančeca na mjestu ministra gospodarstva. Odlučeno je jedino da će Ministarstvo gosporadstva do imenovanja novoga ministra tehnički voditi državna tajnica Tamara Obradović - Mazal, no ona, kako sada stvari stoje, nije u igri za ministarsku funkciju. Ipak, iz Vladinih krugova doznajemo da je Kosor tijekom današnjeg dana obavila razgovore s potencijalnim kandidatima, koji su, međutim, odbili njenu ponudu da uđu u Vladu.

Među njima su Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje, koji je danas novinarima bio nedstupan, i Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta. Obojica su, kako doznajemo, odbila ponudu da uđu u Vladu.

Kao potencijalni nasljednik Polančeca u ministarskoj fotelji posljednjih se dana spominjao i Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, no on navodno nije sklon povratku u političke vode, u koima je plivao od 2000. do 2003. godine. Unatoč tome, mjesto ministra gospodartsva, koje se nalazi u HDZ-ovoj kvoti, najvjerojatnije će popuniti netko iz redova poslodavaca.

- HDZ će tu poziciju najvjerojatnije prepustiti nekome iz HUP-a, no kome točno, još se ne zna, jer razgovore s HUP-ovcima tek treba obaviti - kažu nam u Banskim dvorima.

Imenovanje nekoga od poslodavaca na mjesto ministra gospodarstva HDZ-u bi koristilo iz nekoliko razloga. Prije svega, najveća stranka u vladajućoj koaliciji time bi teret teškog gospodarskog stanja prepustila poslodavcima, koji posljednjih godinu dana nisu štedjeli Vladu u svojim kritikama. S druge strane, imenovanje ministra gospodarstva iz redova ljudi koji dolaze izravno iz gospodarskih krugova, s HDZ-a bi skinulo krimen kadroviranja isključivo po stranačkom ključu, što se u javnosti doživljava kao kamen oko vrata nastojanjima da zemlja izađe iz recesije.

U krugovima politike i poslodavaca već se dulje vrijeme kalkulira i mogućnosšću da u Vladu uđe Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a, koji iza sebe ima pozamašno političko iskustvo iz 1990-ih. No, naši sugovornici bliski Vladi tvrde kako je to ipak malo vjerojatno.

Često spominjan u tim kombinacijama je i Ljubo Jurčić, koji je posao ministra gospodarstva obavljao u vrijeme Račanove Vlade, a sada je saborski zastupnik SDP-a. Jurčić nam je, međutim, kazao da on to neće biti. Čini se da ministarskih ambicija nema ni Đuro Popijač, glavni direktor HUP-a, koji kaže da sada nije toliko bitno tko će zamjeniti Polančeca nego je važno da novi čovjek ima politički podršku.

Zanimljivo je da iz sindikalnih krugova danas stigla inicijativa da se na upražnjeno Polančecovo mjesto u Ministarstvu gospodarstva imenuje Nenad Porges, koji je tu funkciju obnašao u drugoj polovici 1990-ih. Taj je prijedlog, naime, uputio Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Polančec ostavlja Ministarstvo gospodarstva kadrovski siromašnije nego i jedan njegov prethodnik

Nakon što je iz ministarstva otišao Leo Begović, koji je, nakon smjene Ivana Mravka, “transferiran” na mjesto direktora HEP-a, ostavku je dala i Vera Babić, koja je u Ministarstvu gospodarstva pokrivala rad. Stoga će novi ministar gospodarstva već na početku mandata imati puno posla, jer će njegov prvi potez morati biti izbor najbližih suradnika.

Jedan od prvih poteza novoga ministra morat će biti spas hrvatskih brodogradilišta. Privatizacija škverova, naime, jedan je od uvjeta završetka pregovora s EU-om. Prvi pokušaj privatizacije brodogradilišta u rujnu završio je potpunim fijaskom, a sada se čekja raspisivanje natječaja za prodaju škverova iz drugog pokušaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:35