BAČEN NOVAC

NOVI MINISTAR VLASTITOM ODLUKOM SAMOM SEBI UNIŠTIO BIZNIS?! Ukinuo posao ‘povjerenika za otpad’ koje je on osobno trebao educirati

 Tomislav Krišto / EPH

Iako je više od 1600 tvrtki platilo po pet tisuća kuna da bi dvoje svojih zaposlenika educiralo kako postati “povjerenikom za otpad”, čini se da je taj novac bačen u vjetar jer je novi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ukinuo odredbu po kojoj su tvrtke s više od 50 zaposlenih dužne imati tog povjerenika.

Sve je to još zanimljivije ako se zna da je upravo Dobrović, do imenovanja na mjesto ministra zaštite okoliša, bio jedan od onih koji su bili ovlašteni za izobrazbu budućih povjerenika za otpad. Dobrović je u ustanovi za obrazovanje odraslih Vox Viva iz Zagreba naveden kao voditelj nastavnog programa izobrazbe povjerenika za otpad. Moglo bi se reći da si je ministar jednim potezom pera ukinuo bivše radno mjesto, no on kaže da baš i nije tako.

- Istina je da sam naveden u tom registru, no taj posao nikad nisam radio. I prije izbora vidio sam da se radi o vrlo nelogičnoj odredbi u kojoj je mnogo problema. Shvatio sam da njezino ukidanje mora biti jedan od naših prvih poteza u Ministarstvu zaštite okoliša - rekao je Dobrović.

Ukinutu odredbu smatra nelogičnom jer su njome bile zahvaćene i tvrtke koje nisu stvarale otpad. Tako je, primjerice, IT tvrtka koja ne proizvodi gotovo nikakav otpad osim malo uredskog papira i ostataka od “gableca” morala imati povjerenika koji je morao proći edukaciju o kategorijama opasnog otpada, Zakonu o otpadu, postupanju s medicinskim otpadom. Još jedan apsurdan primjer je to što je folklorni ansambl Lado morao imati svog povjerenika za otpad jer ima više od 50 zaposlenika, a neka automehaničarska radnja s dvadesetak radnika, koja proizvodi opasni otpad, otpadna ulja, akumulatore i slično, nije morao... Naravno, to su morali platiti, i to 2500 kuna po povjereniku, a svaka tvrtka morala je imati dva takva povjerenika. Kada se uzme u obzir da je oko 3700 tvrtki u kategoriji onih sa 50 i više zaposlenih, proizlazi da je riječ o parafiskalnom nametu od oko 18,5 milijuna kuna, koliko bi tvrtke potrošile na izobrazbu povjerenika. Dosad je odredbu ispoštovalo oko 1600 pravnih subjekata, što znači da je uzalud utrošeno približno osam milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:06