PREMIJER NA PRESICI

Novi ministar Zmajlović: Mirela Holy zacrtala je smjer. Ja ću zadržati taj smjer

U životu sam preuzimao odgovorne i zahtjevne poslove i jako sam ih dobro obavljao, rekao je Zmajlović
 Goran Mehkek/VCROPIX

NOVO > 11:13 - Premijer Zoran Milanović danas je Hrvatskom saboru predložio da SDP-ovca Mihaela Zmajlovića imenuje novim ministrom zaštite okoliša i prirode, ističući kako od njegova ministarstva očekuje da, osim kao čuvar okoliša, bude i ekonomski aktivno za razvoj Hrvatske.

Tko je novi ministar Zmajlović? OVDJE pročitajte biografiju gradonačelnika koji je Jastrebarsko stavio na listu najperspektivnijih gradova uglednog Financial Timesa

"Od Ministarstva zaštite okoliša očekujem da bude i ekonomski aktivno. Očekujemo ideje i projekte, ne samo obrambeni stav koji je nužan, nego i proaktivan, agresivan stav", poručio je Milanović u Banskim dvorima gdje je predstavio Zmajlovića kao svog kandidata za ministra.

Istaknuo je da se nakon iznenadne ostavke dosadašnje ministrice Mirele Holy te provedenih konzultacija odlučio za ministra predložiti Zmajlovića, SDP-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Jastrebarskog te mladog ekonomista koji je, kazao je, u lokalnoj politici ostvario zapažene rezultate.

Napomenuo je da se Zmajlović na početku svoje, s obzirom na dob (34 godine), plodne karijere bavio ekologijom i zaštitom okoliša te da je u tom smislu poznavanje materije jako dobra stvar, ali i naglasio da je ministarska dužnost političko mjesto na kojemu se provodi politika Vlade u suradnji sa stručnjacima u ministarstvima.

Stranački kolege o novom ministru Zmajloviću: Od resora koji preuzima učinit će isto što i od Jastrebarskog!

"To je Mirela Holy radila na iskren, otvoren i energičan način, a kolega Zmajlović će nastaviti provoditi tu istu politiku dajući joj osobni pečat", naglasio je Milanović.

Zahvalivši premijeru na ukazanom povjerenju, Zmajlović je istaknuo da je pred Ministarstvom puno posla, ali da su Vlada i njegova prethodnica zacrtali jasan smjer kojim planira i nastaviti.

"Transparentnost, poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva bit će i dalje smjer kojim će se voditi Ministarstvo. Trudit ću se da se taj smjer zadrži i da se ostvaruju svi ciljevi koje si je zacrtala Vlada", poručio je.

Naglasio je kako se kroz svoje dosadašnje radno iskustvo bavio temama karakterističnima za njegov budući resor, posebno vezano uz gospodarenje otpadom te zaštitom voda i prirode, te da poznaje problematiku resora, "možda iz jednog drugog kuta".

Novinare je zanimalo treba li, po njegovu mišljenju, nastaviti s projektom hidrolektrane Ombla nakon što su tri od četiri nezavisne revizorske kuće dale negativno mišljenje na studiju utjecaja na okoliš, kao i njegov stav oko gradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin.

Zmajlović je odgovorio kako nema namjeru iznositi svoje stavove o tim pitanjima prije nego napravi cjelovit uvid u projektnu dokumentaciju i stručna mišljenja. "To bi bilo krajnje neozbiljno", kazao je.

Milanović je iznio načelan stav Vlade da se treba raditi i graditi, ali istovremeno i čuvati okoliš.

Očekuje, istaknuo je, da Ministarstvo ima ulogu čuvara okoliša i glasnogovornika ekologije, ali da isto tako ima aktivan stav u tome da se "iz cijelog kompleksa izvuče ekonomska korist za Hrvatsku".

"Hrvatska se mora razvijati, pravila su tu vrlo stroga i jasna, europska pravila naročito. Ne možete nešto sagraditi ako se tome izričito protivi susjed i ako ima argumente", istaknuo je premijer.

Vezano uz spomenute projekte kazao je kako se treba objektivno utvrditi jesu li oni ekoliški opasni, da studije utjecaja na okoliš daju određene naznake, te da je to tema za razgovore.

"Tu ne zauzimam stav ni za ni protiv. Načelno mi moramo početi ulagati i graditi stvari koje su ekonomski isplative za Hrvatsku, a to onda ne može ni Ministarstvo zaštite okoliša samo, nego to može Vlada kao cjelina jer postoji ekološka i gospodarska strana stvari", poručio je Milanović.

Novinari su Zmajlovića pitali i je li svjestan da, dolaskom na čelo Ministarstva zaštite okoliša, u tom resoru postoje i "ne baš dobri dečki" koji posluju s one strane zakona, te da je i Mirela Holy kazala da se zamjerila nekim interesnim skupinama.

On im je odgovorio kako je Hrvatska preuzela međunarodne obveze, pa i potpisivanjem pristupnog ugovora s EU, koje kani poštivati, a posebno po pitanju obnovljivih izvora enerije i odlaganja otpada.

Nužno je, istaknuo je, brzo donijeti rješenja kojima će se ostvariti ti ciljevi, pa i oni oko izdvojenog prikupljanja otpada, posebno biootpada za koji se Hrvatska obvezala da u idućih pet do deset godina veće količine takvog otpada neće smjeti završavati na odlagalištima.

"To je velik posao i smatram da će Ministarstvo i Vlada donositi takva rješenja u kojima će se naći svi oni koji se u gospodarskom smislu bave tom djelatnošću. Bitno je da će cijeli sustav morati biti transparentan i da će se gledati interes građana, odnosno države", poručio je Zmajlović.

----------------------------------------------------

Novi ministar zaštite okoliša bit će Mihael Zmajlović - objavit će uskoro premijer Zoran Milanović .

Nasljednik Mirele Holy je zastupnik SDP-a i gradonačelnik Jastrebarskog. Zbog fotelje u Vladi koju će preuzeti Zmajlović, SDP će ostati bez jednog mjesta u Saboru jer ga u saborskim klupama neće zamjeniti SDP-ovac već kandidatkinja HSU-a Ljiljana Cvjetović.

Holy: Nadam se da Zmajlović neće biti izložen pritiscima i prijetnjama kakvima sam ja bila izložena

Na listi 7. izborne jedinice u kojoj je Zmajlović ušao u Sabor više naime, nema kandidata SDP-a koji već nisu u Saboru ili Vladi pa je zamjena došla iz redova koalicijskih partnera. To samo pokazuje koliko šef Vlade i SDP-a Zoran Milanović nije imao previše kandidata koji bi mogli naslijediti Holy već se morao odlučiti za onoga zbog koga će SDP ostati bez jednog zastupničkog mandata.

Mladi gradonačelnik Jastrebarskog je inače, diplomirani ekonomist, a gradonačelnik Jastrebaskog postao je na prošlim lokalnim izborima 2009. Prije nekoliko dana ušao je i u vodstvo SDP-a jer je na Konvenciji izabran za člana Predsjedništva.

Zbog odlaska na dužnost u Vladi mora dati ostavku na mjesto gradonačelnika, a do izbora 2013. na tom će ga mjestu naslijediti njegov zamjenik jer je vladajuća koalicija, podsjetimo, donijela Zakon da nis potrebni novi izbori ako gradonačelnik sa dužnosti odlazi najviše 2 godine prije kraja mandata.

Zmajlović se dosada nije bavio zaštitom okoliša no kao gradonačelnik se pokazao dosta uspješnim. Jastrebarsko je primjerice ugledni časopis Financial Times uvrstio na svoju listu europskih gradova i regija budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:49