PROMOCIJA PLUS ZA RTL

NOVI PODACI IZ CRO DEMOSKOPA Grabar-Kitarović ima najviše šansi za pobjedu na predsjedničkim izborima, evo kako stoje Milanović i Dalija Orešković

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović i Dalija Orešković
 CROPIX

Da se u Hrvatskoj danas održavaju predsjednički izbori, najviše šanse za pobjedu imala bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pokazuje to ekskluzivno istraživanje javnog mnijenja koje je Promocija plus provela za RTL.

Prema rezultatima istraživanja, pobjednika predsjedničkih izbora ponovno bi donio drugi krug. Aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, a čak tri potencijalna kandidata ljevice razmrvilo je svoje biračko tijelo.

U ovom trenutku za reizbor Kolinde Grabar-Kitarović glasovalo bi 37 posto ispitanika - jedan postotni poen manje u odnosu na siječanj, a četiri postotna poena manje u odnosu na prosinac. Kao što ona nije potvrdila hoće li ponovno u utrku za Pantovčak pitanje je hoće li se kandidirati i Zoran Milanović. No, bivšega SDP-ova premijera izabralo bi 19,6 posto građana što je dva postotna poena više nego u siječnju.

Raste još jedna kandidakinja ljevice. Nakon što je oformila svoju stranku, Daliju Orešković bira 12,3 posto ispitanika. Orešković uzima po desetak posto birača SDP-a i Živog zida, ali i Mosta.

Bivši predsjednik Ivo Josipović, koji pregovara o povratku u SDP, a o kojemu se također govori kao o mogućem kandidatu, izbor je za 7,8 posto ispitanih. Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ima podršku 4,5 posto anketiranih, što je oko 3 postotna poena manje nego u prošlom istraživanju. Jednaku podršku uživa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Za dva postotna poena pala je potpora čelniku Mosta Boži Petrovu. Sada je na 4,2 posto. Manji pad bilježi Bruna Esih, a bivšeg mostovca Marka Vučetića bira tek nešto više od jedan posto birača.

Tko pobjeđuje u drugom krugu?

Prema najnovijim rezultatima glasačkih preferencija u drugi bi krug išli aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer, a u takvom srazu pobjedu bi odnijela Kolinda Grabar Kitarović, ali ne toliko uvjerljivo.

Da je pred biračima ovakav izbor Grabar-Kitarović zaokružilo bi 54,3 posto ispitanika, no ona bilježi manji pad u odnosu na prosinac i siječanj. Zoran Milanović, koji se uopće ne oglašava, nastavlja rasti i njega bi odabralo 40,2 posto birača. I dalje nedovoljno za pobjedu, ali narastao je više od 2 postotna poena u odnosu na siječanj, te gotovo 5 postotnih poena u odnosu na prosinac.

Gledano po biračkom tijelu, birači Živog zida su u drugom krugu podijeljeni. Birači Dalije Orešković i Josipovića uglavnom prelaze Milanoviću, ali 20-ak posto i jednih i drugih ipak glas daju Grabar-Kitarović. SDP-ovi i HDZ-ovi u ovakvom srazu očekivano biraju, iako bi gotovo 8 posto SDP-ovaca zaokružilo aktualnu predsjednicu.

Neodlučnih je 5,5 posto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 02. do 07. siječnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:39